Открийте ни и в

България

ПП и ДБ с опит да премахнат възможностите на президента да назначава шефове на специални служби

Кирил Петков определи досегашната практика държавният глава да назначава ръководители на силови структури и служби като дупка в законодателството

публикувано

на

Заплахи към Петков и Василев: Ако Николай Павлов стане министър - ще лежите

Не е редно президентът да държи контрола върху службите – така бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков аргументира пакета от законови промени, внесени съвместно с “Демократична България”, които отнемат правото на държавния глава да назначава с указ ръководителите на служби.

На практика предложенията, внесени от двете формации, елиминират ролята на президента при назначаване на шефове на служби.

Предвижда се председателите на ДАНС, Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО), Служба “Военно разузнаване” (СВР) и на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.

Американските служби търсят поне 20 българи, замесени в източване на банкови карти

Държавният глава няма да има думата за това кой да ръководи Националната служба за охрана и кой ще е главният секретар на МВР.

Според Кирил Петков едноличният контрол върху службите било дупка в законодателството:

Надя Фарбер – българската контеса, която смая Америка и Европа с щедростта си

“Истината е, че в момента президентът контролира всички служби. Това според нас не е правилно, защото реално тогава изпълнителната власт даже не може да ръководи МВР. Това, което предложихме е пак да има контрол. Министерски съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушва в комисия в парламента така, че нищо да не остане скрито-покрито, но изпълнителната власт да носи цялата отговорност. Аз съм почти сигурен, че няма да ни приемат в Шенген декември месец. Защо? Защото нашите външни партньори не са доволни от работата ни, специално и на службите”, коментира Петков.

“Премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на службите”, настоя Христо Иванов, но изрази готовност за дебат по детайлите:

Преговори със Запада? Путин не изключва, но и той като Байдън има условия

“Въпрос на дебат е дали това да става само с изслушване в парламента или със санкция от парламента. Готови сме ако тръгне изобщо законодателна работа по това предложение, да обсъждаме и, както се казва, споделена компетентност, т.е. премиерът предлага, парламентът назначава”.

И от двете формации отрекоха предложенията да са персонална атака срещу Румен Радев.

Отнемане на ролята на президента беше едно от условията за внасяне на проект за кабинет, ако вторият мандат стигне до ПП.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено