Открийте ни и в

България

ПП: Правителството на Борисов е злоупотребило с одита на европейски проекти за милиарди

Кирил Петков и Асен Василев заговориха за злоупотреби на предишното управление, които са продължени от сегашното служебно правителство пред затвора в София

публикувано

на

ПП: Правителството на Борисов е злоупотребило с одита на европейски проекти за милиарди

Европроекти за милиарди левове са подбирани за одит еднолично от дългогодишен кадър на ГЕРБ и Борисов. Това се твърди в сигнал на „Продължаваме промяната“, който предстои да бъде изпратен до европейската прокуратура.

От формацията на Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че

порочната практика е прекъсната от правителството на ПП,

но е възобновена от служебния кабинет чрез Добринка Михайлова, върната на длъжността изпълнителен директор директор на “Одити на средства по регионални политики”. Според ПП тя има дългогодишна кариера в правителствата на Бойко Борисов. По време на първия кабинет на ГЕРБ Михайлова заема длъжността изпълнителен директор в агенцията „Одит на средства на ЕС“.

“В обхвата на работата й попадат проекти като санирането в Хасково, в което участва цялото семейство на Делян Добрев”, пишат от партията до медиите.

Петков и Василев осветлиха казуса символично – на събитие пред Централния Софийски затвор.

“Избрахме това място неслучайно. Миналата година арестувахме Борисов и заради пробойните в българската прокуратура, той беше пуснат след 24 часа. Винаги ще бъде така, докато имаме недосегаем главен прокурор. Този сигнал касае евросредства, което означава, че работеща Антикорупционна комисия, заедно с Европейската прокуратура, може да доведе до повдигнати обвинения и реални присъди“, коментира Кирил Петков и добави, че на 2 октомври изборът е дали България да се върне назад, или да продължи промяната.

Конфискуваха крадено Бентли за $500 000 на български посланик в Пакистан (ВИДЕО)

Асен Василев разкри подробности около схемата,

за която „Продължаваме промяната“ подготвя сигнал до Европрокуратурата.

„Отстранихме Добринка Михайлова от длъжността й в агенцията именно заради разкритията около роднинския проект в Хасково. Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото спроред критериите на ЕК, одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти. За целта по време на управлението на Бойко Борисов държавата инвестира в специален софтуер на стойност близо 800 000 лева без ДДС. Вместо него обаче Добринка Михайлова използва известния сайт random.org, който дава възможност резултатите да се манипулират без проследимост“, коментира той.

По тази схема ЕК без проблем възстановява парите, разпределени към избраните получатели на финансиране – като фамилията на Делян Добрев в Хасково.

При засилени мерки за сигурност: Индия върна на България трима крадци

Още през април „Продължаваме промяната“ сезира Европрокуратурата за над 5 милиона лева по програма „Региони в растеж“, неправомерно похарчени по времето на Борисов за адвокатски кантори, близки до ГЕРБ. Поне половин милион са насочени към кантората на адвоката на Борисов.

„След 2 октомври, всички българи ще трябва да изберат – искат ли Борисов и неговата свита да управляват България отново, или искат да ги видят зад стените на сградата отзад“, заключи Кирил Петков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено