Открийте ни и в

Коронавирусът

Правителството на Австрия подготвя тежки административни санкции за неваксинираните

Все още не е изяснен въпросът от колко години лицата ще са задължени да се имунизират

публикувано

на

Федералният канцлер на Австрия Александър Шаленберг

Федералният канцлер на Австрия Александър Шаленберг обяви снощи на пресконференция, че ще се налагат административни наказания, след като в Австрия влезе в сила законът за задължителна имунизация срещу коронавирус, което ще стане най-късно на първи февруари 2022 година.

Според вестник “Стандард” законът вече се разработва със социалните партньори и специалисти по конституционно право и вече е изяснено, че той е легитимен. По думите на Шаленберг той ще е подобен на наредбата за задължително имунизиране на хората от здравеопазването, която ще влезе в сила в средата на декември тази година.

Според законопроекта, пише “Стандард”, се допускат изключения за бременни и лица с противопоказания по здравословни причини. Що се отнася до оздравелите лица, ще е необходима наредба, която да определя колко време след преболедуването лицата са освободени от имунизация.

България достигна нова мрачна кота: над 27 000 жертви на коронавируса

В проекта се подчертава, че имунизацията не бива да се прави по принуда. Всичко това ще е записано във Федералния закон за защитни имунизации срещу коронавирус.

Все още не е изяснен въпросът от колко години лицата ще са задължени да се имунизират, дали законът ще е в сила само за австрийските граждани или за всички, които се намират в Австрия, тъй като това ще засегне туризма.

Александър Шаленберг заяви, че нарушаването на задължението за имунизация е административно нарушение. За професиите в сектора на здравеопазването е предвидена глоба до 3 600 евро или четири седмици лишаване от свобода, а отказът от трета игла ще струва 1450 евро или до четири седмици лишаване от свобода. Тези санкции са залегнали в законопроекта, съобщава “Стандаард”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА