Открийте ни и в

СВЯТ

Правителството на Белгия въвежда работна седмица от 4 дни

Служителите ще могат да работят повече часове през една седмица и по-малко през следващата

публикувано

на

Правителството на Белгия направи революционна поправка в трудовото законодателство на страната, която дава възможност за въвеждане четиридневна работна седмица.

“Преживяхме две трудни години. С това споразумение даваме зелена светлина за икономика, която е по-иновативна, устойчива и цифрова. Целта е да успеем да направим хората и предприятията по-силни”, каза министър-председателят Александър Де Кро. Той мотивира изменението и с това, че по време на COVID пандемията хората са се научили да работят по-гъвкаво.

Четиридневната работна седмица ще позволи на служителите да отработват 38 часа в рамките на четири дни вместо на пет, което ще даде възможност за постоянни дълги уикенди или един ден за отглеждане на дете. Това ще се случи без никакво намаление на заплатата.

Принципът на гъвкавост, който носи, ще позволи на служителя да работи повече часове през една седмица и по-малко през следващата.

“Това трябва да става по искане на служителя, като в случай на отказ работодателят трябва да предостави солидни основания”, заяви министърът на икономиката Пиер-Ив Дерман. Това означава, че на практика подобна гъвкавост би била възможност само за работещите в големи компании, където натоварването може да бъде преразпределено по-лесно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА