Открийте ни и в

СВЯТ

Правителството на Словакия се извинява за принудителната стерилизация на ромски жени

Според Съвета на Европа трябва бързо да се създаде механизъм за компенсация на жертвите

публикувано

на

Словашкото правителство официално се извини за принудителните стерилизации на ромски жени, които се извършваха в продължение на няколко десетилетия.

Управляващата коалиция в Братислава излезе с изявление, в което осъжда годините на нарушения на правата на човека и се извинява на пострадалите.

Броят на стерилизациите може само да се оцени, но поне няколко хиляди жени са били засегнати от политиката, каза представителят на словашкото правителство за ромите на официалния си уебсайт.

Според словашката изпълнителна власт между 1966 и 1989 г. са извършени принудителни стерилизации, за да се ограничи броят на децата, родени в рамките на тази етническа група.

Но дори след падането на комунизма между 1990 и 2004 г., правителството призна, че ромските жени са били незаконно притискани в клиники да приемат стерилизация след раждане.

Някои чешки лекари продължиха тази практика след падането на режима през 1989 г. Повечето от тях твърдяха, че действат от здравословни съображения, но не успяха да обяснят последствията от хирургическата процедура за пациентките си, изтъкват правозащитници.

Правозащитните организации и Съветът на Европа призовават от години Словакия да признае години на системни нарушения на правата на човека срещу ромите и да компенсира жертвите.

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович приветства представянето на извинението от Братислава в Туитър като важна първа стъпка и добави, че трябва бързо да се създаде механизъм за компенсация на жертвите.

Все още не се знае колко ромски жени са били подложени на такава процедура по време и след комунизма.

Службата на чешкия омбудсман преразгледа близо 80 случая през последните години. Няколко засегнати ромки съдиха чешки болници, постигайки различен успех.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА