Открийте ни и в

България

Правителството предлага европейските делегирани прокурори да разполагат със сграда и бюджет

Кабинетът ще подпише по-късно през деня меморандум за сътрудничество с Базелския институт – независима организация от Швейцария, която подпомага противодействието на корупцията

публикувано

на

ПП, ДБ, БСП проведоха неформална среща, търсейки формула за нов кабинет

Правителството е одобрило законопроект за осигуряване на независимост в работата на европейските делегирани прокурори. Още днес кабинетът ще сключи споразумение с Базелския институт за добро управление за сътрудничество в борбата с корупцията, съобщи говорителят на кабинета „Петков“ Лена Бориславова.

Идеята е европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна организационна структура, да имат собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на тази нова структура.

“Целта е осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европейската прокуратура у нас, тъй като до този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата”, каза тя.

Бориславова прочете част от становището, с което Европейската прокуратура подкрепя измененията, предложени от Министерския съвет:

“Предлаганите промени са наложителни и отразяват напълно смисъла на регламента и смятаме, че са необходими. Предлаганите промени са в синхрон и с регламент 2020-2090 и осигуряват независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Те следва винаги да са гарантирани, а службите, нароватени с разследването и наказателното преследвани да бъдат в състояние надлежно да изпълняват функциите си. Независимостта на съдебната власт предполага по-конкретно, че съответният съдебен орган е в състояние да упражнява както според съответните правила, така и на практика съдебните си функции напълно самостоятелно, без да е йерархично обвързан или да е подчинен на друг орган и без да получава нареждания или указания от когото и да било като по този начин е защитен от външна намеса или натиск, които могат да накърнят независимостта или преценката на неговите членове или да повлияят на техните решения.”

Лена Бориславова съобщи и за другото решение на правителството, свързано с една от основните цели, които коалицията си постави – борбата с корупцията и спирането на кражбите.

Днес правителството ще подшише меморандум за сътрудничество с Базелския институт. Той е независима експертна организация, учредена в Швейцария и посветена на работата с публични и частни структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА