Открийте ни и в

България

Правната комисия на парламента одобри въвеждане на изцяло машинен вот

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот

публикувано

на

Сн.: БТА

Правната комисия прие на първо четене законопроекта на “Има такъв народ” за въвеждане на изцяло машинен вот. Предложението беше прието с 10 гласа “за”, без “против” и с 6 “въздържали се”, съобщи “Труд”.

На вниманието на Комисията бяха поставени 6 законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, като окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

От “Има такъв народ” предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, където такива секции, да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз. От партията предлагат също така да се създаде изборен район “Извън страната”, както и изцяло въвеждането на машинния вот. От “Има такъв народ” предлагат още ЦИК да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

Промените в Изборния кодекс - ухажване на българите в чужбина

От ГЕРБ-СДС предлагаха мажоритарна избирателна система. “За” законопроекта гласуваха 5 народни представители, “против”- 7 и “въздържали се – 2, с което той бе отхвърлен. Законопроектът на ГЕРБ – СДС предвиждаше изборите за народни представители и за представители за Велико Народно събрание в Република България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой и според актуализираните данни от Националния статистически институт.

Отхвърлени бяха и останалите законопроекти на “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.

Предложението на “Изправи се! Мутри вън” бе сходно с това на “Има такъв народ”. Те също предлагаха 32 МИР в чужбина и въвеждането на изцяло машинен вот. От формацията настояваха още за ефективно дистанционно електронно гласуване и безплатно онлайн видео-излъчване на изборния процес след приключване на гласуването, както и намаляване на минималния праг на необходимост за пренареждане на листата.

Предложенията на “Демократична България” също бяха свързани с въвеждането на електронно и дистанционно гласуване.

Правна комисия включи в дневния си ред и предложението на БСП за мораториум върху решения на Министерския съвет в оставка. То касае мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

Проекти за промени в Изборния кодекс внесоха ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ – два проекта, „Изправи се! Мутри, вън!“ с два проекта – един на Мая Манолова и един на Николай Хаджигенов, т.е. само БСП и ДПС нямаха свои предложения.

По време на заседанието Хамид Хамид от ДПС посочи, че партията му ще подкрепи видеонаблюдението, отпадане на ограничението на броя на секциите извън ЕС, машинното гласуване навсякъде.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено