На 26 ноември Православната църква отбелязва деня на св. Стилиян Пафлагонийски, когото наричат още Детепазител. Днес имен ден имат носещите имената Стела, Стилян, Стилиан, Стилияна, Щерян, Щеряна. Стилиян е име с гръцки произход и означава „стълп“- старинна форма на „стълб“ .

Св. Стилиян е закрилник на децата и особено на кърмачетата. Според преданията той е имал чудотворна сила да лекува болни деца. Името му на чудотворец още се прославило и с това, че с молитвата му бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца.

Според народните традиции днес не се подхваща къщна работа, за да не боледуват децата. Жените раздават за тяхно здраве питки и варена царевица. Св. Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището "Детепазител".

Името му произхожда от глагола "стилоно", което в превод от гръцки означава "укрепва" или "укрепващ здравето на децата".

Светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Има една икона, намира се в черквата на с. Сатовча, Разложко, на която св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета.

Той ги пази от „детешката болест“, както наричали детския паралич, а и от други заболявания. Народният култ към св. Стилиян е развит предимно в южните български земи, където наричат светеца и празника му „Щири“ (в Родопите), „Шилимен“ (в Пирин) или „Щилиян“ (в странджанския край) и още „Щилено“ или „Детешки празник“.

Светецът се изобразява още върху накити и амулети, особено такива, които са предназначени за деца.