Открийте ни и в

България

Православната църква почита св. Григорий Нисийски

Григорий Нисийски бил плодовит писател, философ и богослов

публикувано

на

Свети Григорий Нисийски е по-малкият брат на великия Василий. За младите години на свети Григорий не е известно почти нищо. Предполага се, че е роден около 332 година. Учил е очевидно само в родните си места – вероятно в Кесария. Самият той нарича брат си Василий свой учител и с особено благоговение след време говори за него, като го сравнява с апостолите и пророците.

Григорий Нисийски бил плодовит писател, философ и богослов. От него са останали образцови аскетически трудове, проповеди, речи на полемични теми и многобройни писма.

„Считам, че трябва – пише св. Григорий Нисийски – да обръщаме внимание и на това, че като остават небрежни, мнозина от пристъпващите към благодатта на кръщението, сами себе си заблуждават и биват почитани като възродени, без действително да са такива…

Ако банята на кръщението е послужила на тялото, а душата не е свалила от себе си страстните нечистоти, а обратно – животът след тайнодействието е като живота до тайнодействието, то макар и да звучи смело, ще го кажа и няма да се отрека – че за такива водата остава вода, защото в родения ни най-малко не се оказва дара на Светия Дух.“

Св. Григорий Нисийски оставил множество съчинения, в които се проявил и като духовен ритор, и като догматик изобличител на ересите, и като тълкувател на Свещеното Писание, и като учител по нравственост.

Ораторският му талант се изявил в надгробните слова за светите Мелетий Антиохийски, Василий Велики, света Макрина и в похвалните слова за светите Ефрем Сирин, Григорий Чудотворец, мъченик Теодор Тирон, 40 мъченици севастийски, първомъченик Стефан.

Известни са празничните му слова за Рождество Христово, за Богоявление, Пасха (5 слова), Възнесение Христово, Петдесетница, Сретение Господне. Най-хубавите му догматични съчинения са: 12 слова срещу Евномий и Катехизис, които съдържат наставления как да се постъпва при обръщане на езичници и иудеи и как при разобличаване на еретици.

В съчинението си против Евномий той опровергава учението му и доказва божествената същност на Божия Син, като обяснява и християнското учение за Светата Троица. Учението за Света Троица, и особено за Бог Свети Дух, той защищавал от съвременните заблуди в много свои съчинения: в словото за Светия Дух против македоняните, в словото за Божествената същност на Сина и Духа, в словото за вярата до Симпликия, до Авлалия за това, че няма три Бога, до елините, в словото против Арий и Савелий.

Към догматическите съчинения на свети Григорий се отнася “Шестоднев”, където решава въпросите, останали без отговор в “Шестоднева” на свети Василий Велики, съчинение срещу манихеите, за сътворението на човека, изследване за децата, умрели некръстени, и съчинение за душата и възкресението.

За разясняване на Свещеното Писание написал няколко съчинения под формата на размишления. От него са останали и 28 писма.

От 394 г. е последното известие за живота му. Вероятно наскоро след това умира.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

5-годишно се нагълта със сода каустик в село Стражец

То е в тежко състояние в интензивно отделение

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Петгодишно дете от село Стражец е прието в Спешна помощ – Разград след погълнато неустановено количество сода каустик (натриева основа).

Сигналът за инцидента е получен на тел.112 около 14:50 ч. на 26 февруари, съобщи „Фокус“.

След оказаната първоначална медицинска грижа, момиченцето е пренасочено към Интензивното детско отделение на болница „Св.Марина“ – Варна с временна опасност за живота.

Съдят дядото на 9-годишното дете от Добрич, отровено с фосфин

Започнато е досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда. Законът предвижда лишаване от свобода до шест години за престъплението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Съдът задължи управляващите да покажат разрешителните за „Турски поток“

Първоначално ДНСК са отказали да предоставят информацията с аргумента, че тя е служебна и обществото няма нужда от нея

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Видинският административен съд задължи ДНСК да покаже публично строителните разрешителни за българското трасе на газопровода “Турски поток“, както и данни за всички извършени проверки по време на строителството на проекта, съобщи Mediapool.

Решението на съда не може да се обжалва. Делото беше заведено от гражданското сдружение БОЕЦ.

Първоначално ДНСК са отказали да предоставят информацията с аргумента, че тя е служебна и обществото няма нужда от нея. Пред съда ДНСК отказва да пледира в своя полза.

Съдебното решение задължава властите да предоставят информация за всички форми на строителен контрол по трасето на газопровода. Гражданите от БОЕЦ трябва да получат копия от всички строителни разрешения за всички обекти, които проектът обхваща.

Видинският съд отхвърля всички аргументи в първоначалния отказ на ДНСК да предостави документите. Съдия Биляна Пантелеева посочва, че БОЕЦ са поискали официална и служебна информация, която е от обществен интерес.

“В случая исканата информация е свързана с обществения живот встраната, тъй като безспорно се касае за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията и Закона за държавната собственост, поради коетоинформацията по изпълнението на проекта и контрола върху същия е общественозначима“, казва съдия Пантелеева.

Магистратът напомня на ДНСК, че извършването на контролна дейност е основна функция на дирекцията. Няма как да се отказват актове на държавен органи при осъществяване на негова компетентност.

Интересно е решението на съда и по искането за предоставяне на копия от строителните разрешителни. Тези документи се издават от министъра на регионалното развитие, а по закон ДНСК би трябвало да бъде информирана за тях. Дирекцията трябва да разполага с копие на строителните разрешителни, ако е извършвала проверки на газопровода.

Заради това съдия Пантелеева разпорежда ДНСК да предостави исканата информация, ако разполага с нея. Ако не разполага, дирекцията е трябвало да препрати искането на БОЕЦ до регионалния министър, който със сигурност има документите.

В края на миналата година БОЕЦ изпрати свои данни за корупция по “Турски поток“ до европейските институции и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). След това сезира за същото и Конгреса на САЩ. Това съобщиха от организацията в четвъртък.

БОЕЦ твърди, че проектът е изгране в нарушение, защото голяма част от него е реализиран от руски фирми като подизпълнители, наети от саудитския консорциум „Аркад“ и одобрени от възложителя „Булгартрансгаз“.Встроежа са участвали български фирми с техника, закупена със средства от еврофондовете.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Подкрепя ли България въвеждането на „ваксинационен паспорт“?

Премиерът Бойко Борисов е „приветствал идеята“ за осигуряване на бързи коридори за ваксинираните срещу COVID-19 граждани

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Премиерът Бойко Борисов е „приветствал идеята“ за осигуряване на бързи коридори за ваксинираните срещу COVID-19 граждани като в същото време се запазят личните им данни. Хората, които не са се имунизирали също не трябва да бъдат ограничавани да пътуват. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет, след проведеното в четвъртък заседание на Европейския съвет. Тогава беше обсъдена идеята за някакъв вид сертификат за ваксинираните, с който да може да се пътува свободно из Европейския съюз.

„Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията. Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина“, пише в изявлението на Министерския съвет.

В съобщението отсъства аргумент като „ваксиниране на поне 70% от пълнолетното население“ – прагът, отвъд който според специалисти вече се е оформил колективен имунитет срещу коронавируса. Най-вероятно защото в момента никой в България, а и в Европа, не може да каже кога ще бъде прекрачен той в собствената му страна. В ЕС това са около 225 млн. души, от които към момента поне една доза имат под 10%. А идеята за свободно пътуване със сертификат за ваксинирани все пак е такъв документ да започне да действа преди това.

За неваксинираните трябва да остане сега действащата смесица от национални ограничителни мерки на границата – влиза се без визи или паспорти, но срещу отрицателни PCR тестове, самоизолиране или настаняване в хотели за 10 дни, където сметката си плащаш сам.

Всъщност, Европейският съвет приключи без решение по въпроса, а „паспортите за ваксинация“ – ако се стигне до единно мнение за тях – вероятно ще се появят най-рано след месеци. На посланиците на страните членки бе възложено да излязат с предложения за дигитално решение в тримесечен срок – време, за което се смята, че ще се натрупат значителен брой ваксинирани европейци, коментира „Дневник“.

Важно уточнение – става дума за ваксинирани с одобрени за ЕС продукти, а не за преболедували с изграден имунитет. За тях се работи по нещо като общоевропейски протокол за безопасно тестване и пътуване. Как, кога и дали ще има такъв стандарт за ЕС не е известно.

Дали ще има някакъв подобен документ за граждани на страни извън ЕС изобщо не е ясно – поне докато Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не одобри за Европа руски или китайски ваксини.

На телеконферентното заседание на 25 февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Google и Apple са готови да предложат на Световната здравна организация свои решения за сертификат за ваксиниране. Според изданието Euractiv обаче със сигурност Apple никога не са водили подобни разговори със СЗО или ЕС. Освен това американският IT гигант бил заявил, че не желае да разработва приложение, което да има достъп до такава лична информация.

Източник на Euractiv казва, че компанията само предложила да изработи програмен интерфейс за приложение съвместно с Google за да могат национални здравни организации да си разработят собствени мобилни приложения за проследяване и уведомяване за контакти със заразени.

Фон дер Лайен каза още, че Европейската комисия работи по портал, с който да са свързани всички страни членки. Но ако те искат той да е готов до лятото, 27-те трябва да положат усилия. Междувременно трябва да се съберат достатъчно доказателства, че ваксинираните не разнасят вируса и държавите трябва взаимно да признаят процедурите си за ваксиниране.

Руски медии побързаха да обявят, че канцлерът Ангела Меркел е съобщила за съгласието на лидерите да се въведат някакви електронни сертификати. Това не е съвсем вярно, отбелязва „Дневник“. Според Меркел има изразено общо желание, но темата е с нисък приоритет заради малкото ваксинирани. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че това е „отворен въпрос“ и засега всяка страна ще решава какво да прави с такива сертификати.

Германия вече има национален сертификат, подобни документи подготвят или имат и другите държави, сред които и България, но Еврокомисията трябва да ги уеднакви. Другият вариант е за поредица от двустранни признавания на такива документи, но веднага последва предупреждение, че така ще се създаде хаос в Шенгенското пространство.

Натиск бързо да се въведе електронен „паспорт за ваксина“ оказват предимно южни държави, силно зависими от туризма – Гърция, Италия, Испания, Малта, Кипър, но и Австрия и Естония. Според „Ройтерс“ и България е в тази група.

Австрийският канцлер Себастиан Курц написа в Twitter: „ние се обявяваме за дигитален „Зелен паспорт“ като на израелците“.

„Това ще ви позволи да докажете – направо от мобилния си телефон – че сте тестван, ваксиниран или че се възстановявате от COVID-19. Целта ни е да избегнем продължителен локдаун и най-после да си върнем свободата да пътуваме из ЕС и да се наслаждаваме на различни събития и кухни.“

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис каза в четвъртък, че „Всички британци, независимо дали имат поставена ваксина или не, ще имат възможност да пътуват за лятната отпуска до Гърция“. По думите му, цитирани от министерството, ваксинираните британци няма да се нуждаят от карантиниране или да си правят PCR тест преди да потеглят към страната. Проблемът е, че няма одобрен британски сертификат за ваксиниране, Лондон обсъжда такъв със Световната здравна организация или други държави и правителството още не е казало, че ще позволи пътувания за почивка.

Германия и Франция са по-сдържани. Те искат да не се прибързва, първо да се докаже категорично, че ваксинираните не заразяват другите, че ваксините действат срещу нови варианти на коронавируса и че такъв „паспорт“ няма да дискриминира останалите. Гърците отговарят, че няма дискриминация, защото пак ще може да се идва в страната им, но след тест и може би самоизолиране при пристигането. Виена казва, че ако до пролетта няма съгласие в ЕС ще приложи свой план.

Дания, Швеция и Финландия обмислят собствени документи, изработени така, че да са съвместими с евентуална бъдеща схема на ЕС. Надеждите им са до лятото да има някакъв международен стандарт.

Унгария обяви, че ще издава от 1 март паспорт за ваксиниране под формата на карта, но тя ще е и за хората с имунитет след заразяване. Какви точно привилегии ще дава тази карта ще се решава тепърва. Най-малкото при пътуване няма да им се налага да се карантинират при завръщане у дома.

Руският президент Владимир Путин нареди през януари да се обмисли издаването на сертификат за ваксиниране с руски продукт за пътуващи в чужбина. Въпросът е коя държава ще ги признае.

Португалия търси варианти да съживи туризма, но и предупреждава, че общоевропейски паспорт за ваксиниране ще предизвика ограничения заради забавянето на кампанията. Същото казва и румънският президент Клаус Йоханис – че има риск Европа да се раздели по този начин на ваксинирани и неваксинирани.

Полша въведе специален QR код през приложението mObywatel, който при сканиране потвърждава, че собственикът е приключил с дозите. Варшава не е казвала нищо за „паспорт“.

И Франция не е обявявала планове за паспорт за ваксиниране, макар че от туристическия сектор и някои политици от опозицията настояват за такъв. Италия също няма национална схема за подобен документ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тежка зимна обстановка на прохода към Петрохан (СНИМКА)

Проходът е затворен заради паднали дървета от тежкия сняг

Затвори