Открийте ни и в

Православие

Савинден! С наследството си св. Сава построил манастири и болници, имен ден празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Славка

В българските народни вярвания Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола

публикувано

на

На 5 декември Православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си той построява странноприемници, болници и един манастир до Йерусалим.

Манастирът “Свети Сава” съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници. Манастирът е бил многократно разрушаван от армии и разбойници. За последен път той бил разрушен и плячкосан през 1835 г. и пет години по-късно бил възстановен от Руското царско правителство.

След много години, прекарани в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в един женски манастир близо до Йерусалим. Като получил след нейната смърт богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир.

В него се събрали много братя и св. Сава поучавал братята с думи и със своя пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и на пълно отречение от собствената си воля.

Манастирът “Св. Сава” е един от най-старите манастири в света и най-старото до днес обитавано монашеско средище в Св. Земя.

Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

В източноправославната църква този ден е посветен на светеца мъж – Свети Сава, посветил живота си в служба на бога и построил с наследството си няколко манастира и болници.

В българските народни вярвания Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец мъж, покровител на вълците – вълчи пастир.

Гробницата на св. Сава

Познат е също изразът: “Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява”. В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети – ножици, ножове, игли, за да не им причинят зло Варвара и Сава.

В определени райони На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

Савинден се отбелязва и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен

В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът.” И вярват, че след като бездетната раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до една година рожба ще добие.

Имен ден празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо и Сафка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено