Открийте ни и в

Лайфстайл

Праисторическо морско създание е липсващата брънка в еволюцията на човешката ръка

публикувано

на

сн. NobuTamura/Haaretz

Праисторическо морско създание, което плувало в океана и ходело по сушата преди 380 милиона година, е имало “пръсти”, съобщи в. “Дейли мейл”. Именно те са липсващата брънка в еволюцията на човешката ръка.

“Пръстите” на Elpistostege watsoni са позволили на този примитивен наш “роднина” да премине от живота в морето към този на сушата.

Палеонтолози от университета Флиндърс в Австралия и университета на Квебек са изследвали фосили от вида. Става въпрос за създание, което напомня акула с остри зъби, плоска глава, дълга муцуна и малки кръгли очи, но учените били впечатлени най-вече от перките му. Необичайните перки свидетелстват за наличие на скелетни пръстови израстъци. Създанието имало 4 перки, като всяка от тях била с необичаен “пръст”. Това го прави сходно с тетраподите – група четирикраки животни, която включва днешните земноводни, влечуги, птици и бозайници, включително хората.

“Става въпрос за невероятна находка, която дава възможност да се изследва цялостен скелет на подобна на тетрапод риба – заяви палеонтологът Джон Лонг от университета Флиндърс. – Свързаните със стави пръсти в перките са като костици на пръсти на предните крайници на повечето животни.”

Учените се натъкнали на находката в националния парк Мигуаша в Квебек. Като използвали компютърна томография, те констатирали, че създанието има “ръце”, “китки на ръцете” и “пръсти”.

Откритието връща назад във времето произхода на пръстите у гръбначните и го свързва с рибите, вместо с живелите по-късно на сушата животни.

Еволюирането на рибите в тетраподи е сред най-значимите събития в историята. Тези гръбначни са имали възможност да напуснат водоемите и да завладеят сушата. За целта е било нужно да имат “ръце” и “крака”.

Палеонтолозите изследвали фосили от костни риби и тетраподи, живели преди 393-359 милиона години, т.е. през средния и горния девонски период. Това еволюционно семейно дърво на рибите разкрива значението на Elpistostege watsoni за опознаване произхода на тетраподите. През последното десетилетие фосили, информиращи за прехода от риби към тетраподи, хвърлиха светлина върху анатомични особености, свързани с дишането, слуха и храненето.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Нейчър”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено