Открийте ни и в

Любопитно

Праисторическо морско създание е липсващата брънка в еволюцията на човешката ръка

публикувано

на

сн. NobuTamura/Haaretz

Праисторическо морско създание, което плувало в океана и ходело по сушата преди 380 милиона година, е имало „пръсти“, съобщи в. „Дейли мейл“. Именно те са липсващата брънка в еволюцията на човешката ръка.

„Пръстите“ на Elpistostege watsoni са позволили на този примитивен наш „роднина“ да премине от живота в морето към този на сушата.

Палеонтолози от университета Флиндърс в Австралия и университета на Квебек са изследвали фосили от вида. Става въпрос за създание, което напомня акула с остри зъби, плоска глава, дълга муцуна и малки кръгли очи, но учените били впечатлени най-вече от перките му. Необичайните перки свидетелстват за наличие на скелетни пръстови израстъци. Създанието имало 4 перки, като всяка от тях била с необичаен „пръст“. Това го прави сходно с тетраподите – група четирикраки животни, която включва днешните земноводни, влечуги, птици и бозайници, включително хората.

„Става въпрос за невероятна находка, която дава възможност да се изследва цялостен скелет на подобна на тетрапод риба – заяви палеонтологът Джон Лонг от университета Флиндърс. – Свързаните със стави пръсти в перките са като костици на пръсти на предните крайници на повечето животни.“

Учените се натъкнали на находката в националния парк Мигуаша в Квебек. Като използвали компютърна томография, те констатирали, че създанието има „ръце“, „китки на ръцете“ и „пръсти“.

Откритието връща назад във времето произхода на пръстите у гръбначните и го свързва с рибите, вместо с живелите по-късно на сушата животни.

Еволюирането на рибите в тетраподи е сред най-значимите събития в историята. Тези гръбначни са имали възможност да напуснат водоемите и да завладеят сушата. За целта е било нужно да имат „ръце“ и „крака“.

Палеонтолозите изследвали фосили от костни риби и тетраподи, живели преди 393-359 милиона години, т.е. през средния и горния девонски период. Това еволюционно семейно дърво на рибите разкрива значението на Elpistostege watsoni за опознаване произхода на тетраподите. През последното десетилетие фосили, информиращи за прехода от риби към тетраподи, хвърлиха светлина върху анатомични особености, свързани с дишането, слуха и храненето.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Филмът „Февруари“ на Камен Калев част от официалната програма на фестивала в Кан

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Кадър

Българо-френската продукция „Февруари“ с режисьор и сценарист Камен Калев е сред селектираните на кинофестивала в Кан тази година, съобщиха организаторите в сряда вечерта, пише „Дневник“

Екипът на филма го определя като „може би най-личния филм“ на Камен Калев, вдъхновен от живота на дядо му – разказ за събития, направен по „необичайно поетичен и интригуващ начин“.

Селекцията включва общо 56 заглавия при 59 през 2019 г. и толкова през 2018-а. Обявяването става две седмици след датата, когато трябваше да приключи фестивалът. Изданието му обаче бе отменено заради коронавируса. Така избраните филми получават етикета Cannes 2020, който трябва да помогне за разпространението им и да ги направи известни по целия свят.

Селекцията е трябвало да бъде представена през април, но пандемията промени графика. Изборът е от 2067 игрални филма – повече от 1845 предложени миналата година. За пръв път в историята на фестивала този списък съдържа над 2000 заглавия.

Организаторите изтъкнаха изключителното разнообразие от региони, филми от които са включени в селекцията тази година. В съобщението за селекцията на сайта България, заедно с Грузия и Конго, е включена в списъка на „нови или рядко попадащи“ територии за фестивала. „Ще подкрепяме тези филми. Имената им вече са на картата. Ще го правим ние, а, разбира се, и самите кина… и накрая фестивалите,“ каза директорът на ключовото европейско киносъбитие Тиери Фремо.

Калев същевременно е познат на публиката в Кан, тъй като негов филм, изцяло или частично режисиран от него, участва за шести път. Късометражните „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски) са показани съответно през 2005 и 2007 г. Дебютният му пълнометражен, „Източни пиеси“, и последвалият „Островът“, са в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан съответно през 2009 и 2011 г., а през 2014 г. публиката гледа филма „Мостовете на Сараево“, фрагмент от който е режисиран от него.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Официално: носителите на кръвна група „А“ се заразяват по-често с коронавирус

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група „А“ по-уязвими на SARS-CoV-2, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.

„Наши колеги вече откриха доказателства за това, че кръвната група влияе върху вероятността от заразяване с вируса. Опитите ни потвърждават това и сочат, че първа кръвна група намалява опасността от зараза с новия коронавирус, а втората я увеличава. Това вероятно произтича от факта, че свързаните с нея мутации повишават кръвосъсирването“, пишат авторите на статията.

Още в средата на март тази година китайски лекари забелязаха, че вероятността от заразяване с новия коронавирус зависи не само от възрастта, от наличието на хипертония или диабет, но и от кръвната група.

Наблюденията им показаха, че носителите на втора кръвна група (А) попадат в болница с Ковид-19 с двадесет на сто по-често от останалите жители на Китай. В същото време носителите на първа кръвна група (0) се заразяват с новия коронавирус тридесет процента по-рядко.

Голям екип европейски лекари и биолози под ръководството на проф. Андре Франке от университета в Кил, Германия, успя да открие генетичната причина за това. Изследването е най-мащабното генетично проучване на 1980 носители на новия коронавирус, лекувани в седем болници в Италия и Испания от тежка форма на Ковид-19.

Учените проверили влиянието на над осем милиона и петстотин хиляди вариации в структурата на гените на вероятността от развитие и характера на протичането на Ковид-19. Оказало се, че на вероятността от заразяване и на начина на протичане на заболяването най-много влияят две мутации, едната от които била в третата хромозома, а другата – в деветата хромозома. Първата повишава 1,77 пъти вероятността от развитие на тежка форма на Ковид-19, а втората увеличава 1,32 пъти вероятността от зараза с новия коронавирус. Първата мутация е в гена 2SLC6A0 , а втората – в тази част от генома, която определя кръвната група. Генът SLC6A20 е пряко свързан с работата на рецепторите ACE2, които коронавирусът използва, за да проникне в клетките. Втората мутация обикновено води до повишено кръвосъсирване, което е характерно на втора кръвна група или „А“.

Франке и колегите му подчертават, че откритието им обяснява и защо имунитетът на хората реагира по съвършено различен начин независимо от сходството във възрастта и общото здравословно състояние. Съществуването на такива генетични различия трябва да се отчита и при профилактиката и хоспитализацията на болните, смятат учените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Учени откриха най-голямата и най-древна конструкция на маите в Мексико

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. University of Arizona/ Takeshi Inomata

Учени откриха с помощта на дистанционно изследване най-голямата и най-древна известна досега конструкция, създадена от цивилизацията на маите – колосална правоъгълна издигната платформа, построена между 1000 г. и 800 г. преди новата ера в щата Табаско, Мексико, съобщи Ройтерс.

За разлика от пирамидите в градове като Тикал в Гватемала и Паленке в Мексико, платформата не е построена от камък, а от глина и пръст и вероятно е използвана за масови ритуали.

Конструкцията, открита край границата с Гватемала, е широка почти 400 метра и е дълга близо 1400 метра. Издигната е на височина 10-15 метра. Размерът й надвишава Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет, построена 1500 години по-рано.

Не са открити следи или останки от скулптури на високопоставени фигури, което вероятно е знак, че културата на маите в този ранен период е била по-равнопоставена и едва по-късно се развива социално неравенство и йерархично общество, водено от монарси, казват учените.

Тъй като структурата е толкова голяма хоризонтално, ако ходите по нея, ви изглежда като част от естествения пейзаж, казва Такеши Иномата, археолог от университета на Аризона, който е ръководител на изследването. „Формата на конструкцията обаче се вижда ясно чрез лидар“, добавя той.

Лидар е названието на техниката за дистанционно изследване, която ползва импулсен лазер и данни, събирани при облитане на обекта, за да се генерира триизмерна информация за формата на повърхността.

Мрежа от резервоари и широки тротоари са свързани с конструкцията. Тя е обърната така, че противоположните й краища са насочени към точките, от които се вижда изгрева на слънцето в дните на лятното и на зимното слънцестоене, ако към платформата се гледа от пирамида, издигната на няколкостотин метра западно от нея.

Учените допускат, че платформата е била използвана от хората в региона за ритуали, свързани със специални случаи от календара. Възможно е да е имало процесии, водещи към централната платформа, върху която хората да са оставяли ценни или символични вещи.

Цивилизацията на маите е просъществувала няколко хилядолетия и е оставила много „мъртви градове“ и паметници на културата на полуостров Юкатан. Тя изчезва около девети век от нашата ера, когато повечето от градовете-държави са обезлюдени. Все още не е известна причината за отмирането на тази цивилизация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada