Открийте ни и в

Любопитно

Преводите с цифрови юани в Китай достигнаха $13,78 милиарда

261 милиона лични портфейла са създадени в рамките на приложението

публикувано

на

Съобщава се, че преводите, направени с цифровата валута „e-CNY“ (електронен юан), която се пилотира в Китай, са достигнали 87,57 милиарда юана (13,78 милиарда долара).

Цоу Лан, ръководител на финансовите пазари на Народната банка на Китай, даде информация за пилотното внедряване на системата, наречена Цифрова валута/Електронно плащане (DC/EP) на пресконференция.

Zou заяви, че към края на 2021 г. броят на трансферите при пилотното изпълнение е надхвърлил 8,08 милиона, а сумата, прехвърлена в тези трансфери, е достигнала 87,57 милиарда юана – 13,78 милиарда долара.

Споделяйки информацията, че 261 милиона лични портфейла са създадени в рамките на приложението, Zou заяви, че Централната банка ще продължи своята научноизследователска и развойна дейност в областта на цифровата валута и ще насърчава използването на електронния юан в продажбите на дребно, обществени услуги и други сфери.

По-рано Народната банка на Китай забрани търговията с независими цифрови валути. Страната има за цел да бъде пионер в тази област в света със своята официална цифрова валута, наричана още “e-CYN”. Цифровият юан, разработен от 2014 г., беше използван за първи път в пилотни приложения в град Синдзин и нов квартал Сяонган.

Му Чанчун, ръководител на Института за изследване на цифровите валути на Централната банка, обяви през октомври 2021 г., че 140 милиона индивидуални и 10 милиона корпоративни портфейла за дигитални юана са създадени в рамките на пилотни приложения, а паричният обмен достигна 62 милиарда юана (9,76 милиарда долара).

През новата година Народната банка на Китай разшири обхвата на пилотното приложение и пусна мобилното приложение в магазините на Apple за iOS и Android, за да се използва като електронен портфейл за цифровия юан.

Приложението беше въведено в експлоатация в 12 града и региона, включително градовете Шанхай, Синдзин, Кингду, Чанша, Сукоу, Сиан, Кингдао, Дайлан, новата зона Xiaongan в провинция Хайнан, провинция Хибей и съоръженията и районите в Пекин и градовете Канджиаку, където ще се проведат зимните олимпийски игри.

В Китай, където системите за онлайн плащане са широко използвани, използването на пари в брой вече е намаляло значително. Интернет компаниите Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent Holding са по-търсени от паричните преводи.

Предвижда се новата цифрова валута, разработена от Централната банка, да допринесе за развитието на вече развиващите се инфраструктури за онлайн и мобилни разплащания, като тези системи на практика ще улеснят прехода към цифрова валута.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА