Открийте ни и в

България

Преговорите за доходите: БСП иска 120 лв. към пенсиите и догодина (ВИДЕО)

Днес в 10 часа „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ започнаха преговорите за социалната политика на бъдещия кабинет

публикувано

на

Сн: FB/Продължаваме промяната

Днес в 10 часа „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ започнаха преговорите за социалната политика на бъдещия кабинет. В момента партиите излагат исканията си.

120-те лв. добавка на всички пенсионери трябва да бъде запазена до края на извънредната обстановка, смята БСП. Към момента решението е тя да се отпуска до края на годината, тъй като от Коледа влизат в сила редица увеличения – на минималната пенсия, на максималната, на социалните, както и преизчисление на всички пенсии с по-висок коефициент за всяка година действителен осигурителен стаж.

Левицата не се отказва и от искането си да се преизчислят пенсиите с по-съвременен осигурителен доход – за 2018 г., тъй като предвиденото сега увеличение е справедливо, но ще увеличи разликите между старите и новите пенсии, които и без това са в рамките на 3-4 пъти. БСП потвърждава и искането си пенсионерите под линията на бедност да бъдат подпомогнати до нея през социалната система, както и да продължи да се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

Преговорите за кабинет: ПП, ИТН и ДБ искат вицепремиер по климатичните промени

Георги Гьоков поиска редица антикризисни мерки като възможност за отложено плащане за хора, които не могат да си платят наведнъж битовите сметки, енергийни помощи и др. В програмата на БСП са и други отдавна предлагани мерки като безплатни детски градини, обвързване на втората година майчинство с минималната заплата. Левицата иска и безплатни лекарства за деца до 14 г. – нещо, което бе обсъждано и на здравните преговори.

„Има такъв народ“ започна своето изложение с предложения за спешни мерки в подкрепа на хората. Партията предлага да се въведе специална линия на енергийна бедност. Интересна е идеята, изложена от Теодора Пенева (кандидат за социален министър във втория проектокабинет на ИТН) за подпомагане на родителите – това да става под формата на потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца разсрочена в период от 7 години.

ИТН иска да се направи преглед и оценка на всички антикризисни мерки, за да се знае дали този пакет е покрил нуждите на гражданите, дали има нужда от браншово разделение и пр. На тази база може да се направи разработка на по-ефективен антикризисен план, смята Пенева.

Мика Зайкова поиска цялостна пенсионна реформа, преразглеждане на категориите за пенсиониране, за да не изтичат безсмислено средства за ранно пенсионери на фона на съвременните технологии в работата. България е с най-нисък процент на заместване на дохода при пенсиониране (около 41% в момента), а в Европа е 70%, като в скандинавските страни надхвърля 80%.

Зайкова повдигна въпроса и за минималната заплата, като подкрепи заложеното в проектодиректива на ЕК обвързване на минималното плащане със средната заплата. Идеята там е минималната заплата да е 50% от средната за съответната страна. Минималната пенсия трябва да приближи в средносрочен план издръжката на живот, а не да я ориентираме по линията на бедност, коментира още Зайкова.

Интересни предложения ИТН направи и за втория стълб. Там, според партията, трябва да продължи да се увеличава вноската, която се отделя от общата пенсионна осигуровка за универсалните фондове. В момента тя е 5% и стои на това положение от години. ИТН смята, че тя трябва да се увеличава до достигане на съотношение 50/50 за двата стълба в рамките на 15 години.

ИТН също се обяви за увеличение на максималния осигурителен доход.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Христо Иванов: Ще се търси подкрепа и от ГЕРБ, и от ДПС за съдебната реформа

Според него това ще е политически изпит за двете партии, защото са заложили промени и в предизборните си програми 

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Управляващите ще търсят подкрепа и от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, преструктурирането на Висшия съдебен съвет и избора на новия му състав, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНТ.

Според него от ГЕРБ са заложили преструктурирането на ВСС в предизборната си програма, в ДПС също говорят за реформа, тоест – и управляващи и опозиция признават, че промените във Висшия съдебен съвет са неизбежни.

„Това е политически изпит за ГЕРБ и ДПС – дали те ще осъзнаят отговорността си да отпушим вече тази тема или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото“, каза Иванов.

От парламента: Гешев ще бъде сменен до 6 месеца, ако сам не си тръгне

От „Демократична България“ ще предложат да се създаде временна парламентарна комисия за промени в конституцията. Целта е измененията на основния закон да станат факт след широка дискусия, а не да са наложени предварително под формата на законопроект.

Целта е промените във ВСС да са факт до есента. Мандатът на изборните членове на настоящия ВСС изтича в началото на октомври.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Нови изисквания за влизане в България, още държави в „червената COVID зона“

Пристигащите се допускат при представяне на валиден цифров ковид сертификат на ЕС

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От днес (20 януари) гражданите на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия и членовете на техните семейства, които пристигат от държава – членка на Европейския съюз (ЕС), Европейското икономическо пространство, Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Северна Македония, Израел, Турция и от Сърбия, се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров ковид сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване.

Влизането може да се случи и с аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване.

Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Нови правила за влизане в България от САЩ и Канада

Също от днес в „червена зона“ преминават Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Република Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини.

В „червена зона“ по ниво на заболеваемост от COVID-19 са Австралия, Австрия, Албания, Люксембург, Доминиканска република, Кувейт, Италия, Канада, Катар, Швейцария, Белгия, Дания, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др.

Всички държави, попадащи в „червена зона“ по ниво на заболеваемост от COVID-19, са указани в заповедта, публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ГЕРБ пак се чудят дали са за, или против зеления сертификат 

От партията на Бойко Борисов отново се отказаха от предложението си за отмяна на COVID документа

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: БТА

От ГЕРБ-СДС пак се отказаха от проектопредложението си за отмяна на зеления сертификат. Това стана ясно в началото на редовното заседание на Народното събрание в четвъртък, след като председателстващият Кристиан Вигенин заяви, че вносителите са поискали изтегляне на проектопредложението си.   

В сряда от партията на Бойко Борисов в последния момент се отказаха от предложението си здравният министър Асена Сербезова да отмени зеления сертификат. В заседанието на комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание в сряда, точката от дневния ред бе премахната заради изтегляне на проектопредложението от вносителите. 

Проекторешението бе внесено от ГЕРБ-СДС в деловодството на Народното събрание в средата на декември 2021 г., но е входирано в последния почивен ден на депутатите от ваканцията им – 4 януари 2022 г. 

ГЕРБ искаше отмяна на зеления сертификат, но после се отказа 

В него се посочваше, че от ГЕРБ-СДС многократно са настоявали правилата за зеления сертификат да бъдат прилагани еднакво за всички граждани, без значение от тяхната месторабота или поста в обществото.  

Причината за това проекторешение е, че депутатите отхвърлиха предложението на партията на Бойко Борисов да се изисква зелен сертификат за влизане в сградата на парламента. 

Според представителите от ГЕРБ така се налага двоен стандарт в обществото, тъй като зеленият сертификат е задължителен за медиците, учителите и служителите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес. 

Преди две седмици на второ четене в пленарна зала се реши влизането в Народното събрание да става само със зелен сертификат. 

Проекторешението бе внесено от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. То бе подкрепено със 157 гласа „за“, 0 – „против“ и 4 – „въздържали се“. От ИТН и „Възраждане“ не участваха в гласуването, а документът ще се изисква от 24 януари.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА