Открийте ни и в

България

Преговорите за доходите: БСП иска 120 лв. към пенсиите и догодина (ВИДЕО)

Днес в 10 часа “Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и “Демократична България” започнаха преговорите за социалната политика на бъдещия кабинет

публикувано

на

Сн: FB/Продължаваме промяната

Днес в 10 часа “Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и “Демократична България” започнаха преговорите за социалната политика на бъдещия кабинет. В момента партиите излагат исканията си.

120-те лв. добавка на всички пенсионери трябва да бъде запазена до края на извънредната обстановка, смята БСП. Към момента решението е тя да се отпуска до края на годината, тъй като от Коледа влизат в сила редица увеличения – на минималната пенсия, на максималната, на социалните, както и преизчисление на всички пенсии с по-висок коефициент за всяка година действителен осигурителен стаж.

Левицата не се отказва и от искането си да се преизчислят пенсиите с по-съвременен осигурителен доход – за 2018 г., тъй като предвиденото сега увеличение е справедливо, но ще увеличи разликите между старите и новите пенсии, които и без това са в рамките на 3-4 пъти. БСП потвърждава и искането си пенсионерите под линията на бедност да бъдат подпомогнати до нея през социалната система, както и да продължи да се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

Преговорите за кабинет: ПП, ИТН и ДБ искат вицепремиер по климатичните промени

Георги Гьоков поиска редица антикризисни мерки като възможност за отложено плащане за хора, които не могат да си платят наведнъж битовите сметки, енергийни помощи и др. В програмата на БСП са и други отдавна предлагани мерки като безплатни детски градини, обвързване на втората година майчинство с минималната заплата. Левицата иска и безплатни лекарства за деца до 14 г. – нещо, което бе обсъждано и на здравните преговори.

“Има такъв народ” започна своето изложение с предложения за спешни мерки в подкрепа на хората. Партията предлага да се въведе специална линия на енергийна бедност. Интересна е идеята, изложена от Теодора Пенева (кандидат за социален министър във втория проектокабинет на ИТН) за подпомагане на родителите – това да става под формата на потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца разсрочена в период от 7 години.

ИТН иска да се направи преглед и оценка на всички антикризисни мерки, за да се знае дали този пакет е покрил нуждите на гражданите, дали има нужда от браншово разделение и пр. На тази база може да се направи разработка на по-ефективен антикризисен план, смята Пенева.

Мика Зайкова поиска цялостна пенсионна реформа, преразглеждане на категориите за пенсиониране, за да не изтичат безсмислено средства за ранно пенсионери на фона на съвременните технологии в работата. България е с най-нисък процент на заместване на дохода при пенсиониране (около 41% в момента), а в Европа е 70%, като в скандинавските страни надхвърля 80%.

Зайкова повдигна въпроса и за минималната заплата, като подкрепи заложеното в проектодиректива на ЕК обвързване на минималното плащане със средната заплата. Идеята там е минималната заплата да е 50% от средната за съответната страна. Минималната пенсия трябва да приближи в средносрочен план издръжката на живот, а не да я ориентираме по линията на бедност, коментира още Зайкова.

Интересни предложения ИТН направи и за втория стълб. Там, според партията, трябва да продължи да се увеличава вноската, която се отделя от общата пенсионна осигуровка за универсалните фондове. В момента тя е 5% и стои на това положение от години. ИТН смята, че тя трябва да се увеличава до достигане на съотношение 50/50 за двата стълба в рамките на 15 години.

ИТН също се обяви за увеличение на максималния осигурителен доход.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА