Открийте ни и в

Интересно

Преданията за Гела: Мистика и родопски гайди

Легенда разказва, че селото носи името на местна жена, убита от османците

публикувано

на

Сн. Pixabay и личен архив

Легенди и предания, родопски гайди, съхранена памет за миналото и много истина. С това живеят и в това вярват хората от едно от най-старите селища в митичната Родопа планина – село Гела – и все още разказват…

По някои данни селото е съществувало от 4-ти век преди Христа. Според други името Гела има древен произход и представлява поздрав, който означава „бъди весел“.

Eдна легенда обаче разказва, че селището носи името на местна жена, която била убита от османците.

Единствено Гела и околните села – Широка лъка, Солища и Върбово – по време на османското робство не са били потурчени. Едно време българите, които отказвали да бъдат потурчени, ги убивали. Обаче всички хора от околността били пастири и се грижели за животните на тукашния паша. Те му се оплакали, че ако ги изколят, няма да има кой да гледа стадата му.

 Така били пощадени от него

По османско време в Гела имало една жена със седем сина. Тя осакатила децата си, за да не ги направят еничари. Само един от синовете й останал здрав. Когато дошли турците, го взели за еничар. След години момчето, което вече било станало мъж, се върнало с други еничари, за да накарат хората от селото да сменят вярата си. Когато дошъл редът на бащата на еничаря, възрастният мъж познал сина си. Еничарят обаче не познал баща си, бил отведен като малък и не помнел нищо. Бащата не пожелал да смени вярата си и го сложили на дръвника. Но когато синът му вдигнал секирата над главата му,

 замръзнал и не могъл да се помръдне.

 В горния край на селото имало черковище – свято място – и хората решили да направят църква там. Но тези от долния край казали, че няма да ходят на църква в горния край на селото и че ще си направят своя. Тогава двете махали започнали да се надпреварват в строежа на църквите: горната – „Св. Троица“, а другата – „Св. Богородица“.

 

Мястото за градеж на църквата избрали старите хора на селото. Зимно време те ходили на работа в Беломорието, а през лятото се връщали в Гела. Хората поискали от османците разрешение да си построят църква. Разрешили им при условие,

 че я построят за четиридесет дни

 Българите се събрали и я построили за 32 дни, като си подавали камъните за строежа от ръка на ръка. Строежът на църквата „Св. Троица“ е от дялан камък и е направен така – на ръка.

И за връх Шилестата чука има една история. Там имало параклис „Св.св. Петър и Павел“, който бил изоставен. Наскоро след това един младеж замръкнал там посред буря и се помолил на Бог: „Господи, ако ме спасиш, ще направя параклиса отново.“ И като оцелял, го изградил отново и оттогава всяка година на Петровден се прави курбан и има събор на Шилестата чука. Като се качи човек горе, рано сутрин,

 при ясно време се вижда Бяло море.

 Наблизо има и манастир, в който през османското робство идвали, за да събират кръвния данък. Всеки бил длъжен да доведе децата си да видят дали някое няма да им хареса за еничарин. Една тукашна жена завела сина си, те го харесали и избрали за еничарин. Това обаче било едничкото й дете и тя поискала от игумена да се застъпи за нея. Игуменът отишъл при агата и му казал: „Ага, тази жена толкова дълго е чакала дете, то й е едничкото, не й го вземайте.“ Тогава агата се ядосал, наредил да убият игумена и да подпалят манастира. А детето го взели еничарин…

Освен свързаните с историята и строежа на църквите, има и други предания, в които хората вярват…

Имало един местен овчар, който от много самота започнал да вижда една мома, която всеки ден се явявала в кошарата му в планината. Оказало се, че това не е мома, а самодива, но той се влюбил в нея. Майка му и сестра му се досетили, че това не е истинска мома, и започнали да правят планове как да го отърват от нея.

 Завързали на кръста му омагьосан пояс

 Самодивата го видяла, разгневила се, превърнала се на вятър и никога повече не се появила, а овчарят от мъка и самота се побъркал.

Старите хора в Гела казват, ако вкараш коня си в обора, а на сутринта го намериш отвързан и уморен, значи цяла нощ го е яздил джин. Старите хора казват още, като видиш джин, да не викаш, че ще ти вземе гласа.

С джиновете е свързан тукашният Джинов мост. За него се говори, че като се минава там нощно време, особено около полунощ, може да се види златно диво прасе, което носи на гърба си гърне с жълтици. Но видиш ли го – бягай, защото това е джин, който си търси жертви да им изпие кръвта.

Някои казват, че са го виждали този джин. Много вярват хората тука в тия неща…

 


Орфей с песните си укротявал дивите зверове

 

Село Гела, смятано от мнозина за енергиен център на величествената Родопа планина, е едно от селищата, обявили се за родни на легендарния Орфей, който със своята арфа успявал да укроти и най-дивите зверове, а дърветата се смълчавали, заслушани във вълшебната му музика. Според преданията, след загубата на своята любима Евридика Орфей слязъл в подземното царство през близката пещера Дяволското гърло.

Разказва се, че след като не успял да върне своята любима, Орфей бил разкъсан от поклоннички на Дионисий, а тялото му се понесло по река Гела. От кръвта на омайния певец поникнали бледорозови цветчета, известни днес под името силивряк.

Интересен факт за омайното цвете е, че дори след дългогодишно хербаризиране, докосвайки водата, цветето оживява и продължава да расте и цъфти.

 


Надсвирването с родопски гайди

 

В наши дни ежегодното гайдарско надсвирване в Гела привлича много туристи от страната и чужбина. Всяка година хиляди идват в селището, привлечени от уникалната родопска гайда и зашеметяващата панорама. Известното родопско чеверме на шиш се приготвя на открито на поляните. Достъпът е свободен за всички посетители.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

„Не викайте“ – указание към посетителите в увеселителни паркове

публикувано

на

от

Виж цялата статия

30 оператори на тематични паркове в Япония предлагат идеята да забранят на посетителите да пищят, да крещят или да се смеят в парковете (включително влакчетата). Идеята зад това предложено ново правило е проста: крещенето или смеха може да напълнят въздуха с микроби от устите на хората и да заразят другите.

Някои служители в парка може да не могат да носят маски поради естеството на работата си (хората с костюми, например). В допълнение към правилото „не крещете“ парковете са издали указания за засилени мерки за почистване, насърчаване на социалното дистанциране и дори ограничаване на посетителите, които идват от определени префектури в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

„Дракон“ излетя в космоса (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Вторият опит на „Дракон“ тази вечер от космическия център във Флорида се оказа успешен.

Капсулата, монтирана за ракетата носител „Фалкън-9“ на „СпейсЕкс“  излетя точно в 22:25 ч. българско време към Международната космическа станция.

На борда са двама от най-опитните американски астронавти – Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които се впуснаха в близо 19-часово пътешествие до МКС.

Спейс Екс даде зелена светлина за напълване на резервоарите на ракетата с астронавтите в 22:22 часа. Президентът Доналд Тръмп също пристигна в космическия център „Кенеди“, за да наблюдава изстрелването.

„Фалкън-9“ ще пътува 19 часа до Международната космическа станция. След това ще кацне на кораб в океана. Една от иновациите на Илън Мъск, за да може да бъде използван отново.

Мисията е първата от близо 10 години, която се изпълнява от американска земя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

От Рейн до Странджа: Легенди за русалки, самодиви и змейове

публикувано

на

Виж цялата статия
Река Рейн, Снимки: Wikipedia

Райско местенце, закътано в Европа, крие страшна легенда. Товарни кораби пътуват на север по река Рейн до скалата Лорелай в близост до градчето Санкт Гоарсхаузен в Германия. Една от най-известните легенди разказва за русалката Лорелай, седнала на скалата и омайваща рейнските лодкари с песента си. Толкова се унасяли от гласа й, че не обръщали внимание на опасните скали в реката и корабите им се разбивали в тях.

Днес обаче мястото очарова с красотата си.

Скалата Лорелай

Чудно красивата девойка Лорелай била влюбена в също толкова красив младеж. Всъщност, историята измислил един германец през 19 век, Клеменс Бертано, който разказал как една обвинена във вещерство девойка била осъдена да отиде в манастир, а по пътя видяла любимия си от скалата и се хвърлила в реката долу.

Водовъртеж бързо обърнал лодката му, вдигайки като стълб пръски вода край хвърлените весла, и я ударил в скалата. В ужас гледала Лорелай как рицарят й потъва. Водовъртежът го повличал. Сълзи опарили очите на Лорелай. Видяла тя, че

рицарят не се бори с вълните

 не се хваща за парчетата от лодката.

Мислейки само за това как да спаси любимия си, Лорелай протегнала ръце. Все по-ниско се навеждала тя, но изведнъж се смъкнала от скалата и паднала. Дългите й коси заплували над водата като златен кръг. Лорелай и рицарят се скрили заедно във вълните.

В същия миг от дъното долетял далечен глух удар. Казват, че рухнал кристалният дворец на стария бог на Рейн, който го изградил под скалата. Рибите влизали през безбройните прозорци на двореца. Водорасли като килими застилали мраморните му подове. От живота в дълбокия тъмен вир

 белобрадият бог Рейн станал мрачен и зъл

 Оттогава никой повече не е виждал стария бог. Тамошните жители отдавна са го забравили.

А Лорелай я помнят. Живи са още разказите за златните й коси, за дивните й песни, за злощастната й съдба.

Казват, че и сега понякога Лорелай се появява на скалата при залез слънце и реши с гребен дългите си златни коси. Тялото й е станало съвсем прозрачно, а гласът й едва се чува.

И в наши дни наричат това чудновато място „Скалата на Лорелай“…

 Долмените в Странджа

 И ако си мислите, че в България няма самодиви, грешите. Едва ли има друго място в Родината, което да пази толкова много митове и легенди, невероятни истории за танцуващи в транс самодиви и страшни змейове, които крадат най-красивите девойки, като Странджа планина.

Приказките за самодиви може и да ви се сторят наивни, но хората в Странджа се кълнат, че са истински. И съвсем не на шега си носят в джоба глава чесън или парче от змийска кожа. Казват, че тези две неща имали чудодейна сила и пазели от самодивска магия.

Не е за вярване, но както всички легенди в Странджа, и тези са преплетени с реалността. Тук дори си имат истински доказателства за страшните създания, и то не едно и две. Артефакт, доказващ съществуването на змейовете, са именно долмените. И няма как да е другояче – иначе защо местните ще ги наричат „змейови къщи“?! Те са неразривно свързани с древните легенди за

великани в човешки образ

 които крадат хубавите момичета.

Местните вярват, че водата, която се събира в Марков камък, е лековита.

За Марков камък пък има няколко легенди, като една от тях е свързана с юнака Крали Марко, който като минавал през района на път за Истанбул, взел камъче и го метнал зад гърба си. Според друга легенда камъкът е изпуснат от света Богородица, за да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

Крепостта Константинопол

Марков камък е добре познат на жителите в близките села. В миналото те се събирали на голям събор около камъка и давали курбан.

Селцето Шишанци пък, намиращо се едва на 5-6 км от българо-сръбската граница, е известно като

едно от най-страшните места в България

 Тук никой не смее да излезе след 9 часа вечерта.

Хорските суеверия не спират и малцина са останали да живеят в Шишанци.

Причината за това е, че всяка вечер по улиците на селото се чуват викове, гласове на мъже, жени и деца и биене на тъпани. Скептици казват, че това са чакали, но по-възрастните разказват, че когато са били по-млади, са виждали как високи жени с бели роби са танцували край селцето в кръг с вдигнати към небето ръце.

Според легендата гласовете са на жестоко убити хора. Преди много много време тръгнали сватбари от съседно село, за да дават булка в Шишанци. Момичето обаче било желано от друг, който не искал да я дават в това село. По пътя към селото на сватбарите им била направена засада и всички били избити. И да не повярвате в това, обаче възрастните разказват, че от тогава те бродят в района – я като призраци, я като самодиви…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada