Открийте ни и в

Интересно

Преданията за Гела: Мистика и родопски гайди

Легенда разказва, че селото носи името на местна жена, убита от османците

публикувано

на

Сн. Pixabay и личен архив

Легенди и предания, родопски гайди, съхранена памет за миналото и много истина. С това живеят и в това вярват хората от едно от най-старите селища в митичната Родопа планина – село Гела – и все още разказват…

По някои данни селото е съществувало от 4-ти век преди Христа. Според други името Гела има древен произход и представлява поздрав, който означава „бъди весел“.

Eдна легенда обаче разказва, че селището носи името на местна жена, която била убита от османците.

Единствено Гела и околните села – Широка лъка, Солища и Върбово – по време на османското робство не са били потурчени. Едно време българите, които отказвали да бъдат потурчени, ги убивали. Обаче всички хора от околността били пастири и се грижели за животните на тукашния паша. Те му се оплакали, че ако ги изколят, няма да има кой да гледа стадата му.

 Така били пощадени от него

По османско време в Гела имало една жена със седем сина. Тя осакатила децата си, за да не ги направят еничари. Само един от синовете й останал здрав. Когато дошли турците, го взели за еничар. След години момчето, което вече било станало мъж, се върнало с други еничари, за да накарат хората от селото да сменят вярата си. Когато дошъл редът на бащата на еничаря, възрастният мъж познал сина си. Еничарят обаче не познал баща си, бил отведен като малък и не помнел нищо. Бащата не пожелал да смени вярата си и го сложили на дръвника. Но когато синът му вдигнал секирата над главата му,

 замръзнал и не могъл да се помръдне.

 В горния край на селото имало черковище – свято място – и хората решили да направят църква там. Но тези от долния край казали, че няма да ходят на църква в горния край на селото и че ще си направят своя. Тогава двете махали започнали да се надпреварват в строежа на църквите: горната – „Св. Троица“, а другата – „Св. Богородица“.

 

Мястото за градеж на църквата избрали старите хора на селото. Зимно време те ходили на работа в Беломорието, а през лятото се връщали в Гела. Хората поискали от османците разрешение да си построят църква. Разрешили им при условие,

 че я построят за четиридесет дни

 Българите се събрали и я построили за 32 дни, като си подавали камъните за строежа от ръка на ръка. Строежът на църквата „Св. Троица“ е от дялан камък и е направен така – на ръка.

И за връх Шилестата чука има една история. Там имало параклис „Св.св. Петър и Павел“, който бил изоставен. Наскоро след това един младеж замръкнал там посред буря и се помолил на Бог: „Господи, ако ме спасиш, ще направя параклиса отново.“ И като оцелял, го изградил отново и оттогава всяка година на Петровден се прави курбан и има събор на Шилестата чука. Като се качи човек горе, рано сутрин,

 при ясно време се вижда Бяло море.

 Наблизо има и манастир, в който през османското робство идвали, за да събират кръвния данък. Всеки бил длъжен да доведе децата си да видят дали някое няма да им хареса за еничарин. Една тукашна жена завела сина си, те го харесали и избрали за еничарин. Това обаче било едничкото й дете и тя поискала от игумена да се застъпи за нея. Игуменът отишъл при агата и му казал: „Ага, тази жена толкова дълго е чакала дете, то й е едничкото, не й го вземайте.“ Тогава агата се ядосал, наредил да убият игумена и да подпалят манастира. А детето го взели еничарин…

Освен свързаните с историята и строежа на църквите, има и други предания, в които хората вярват…

Имало един местен овчар, който от много самота започнал да вижда една мома, която всеки ден се явявала в кошарата му в планината. Оказало се, че това не е мома, а самодива, но той се влюбил в нея. Майка му и сестра му се досетили, че това не е истинска мома, и започнали да правят планове как да го отърват от нея.

 Завързали на кръста му омагьосан пояс

 Самодивата го видяла, разгневила се, превърнала се на вятър и никога повече не се появила, а овчарят от мъка и самота се побъркал.

Старите хора в Гела казват, ако вкараш коня си в обора, а на сутринта го намериш отвързан и уморен, значи цяла нощ го е яздил джин. Старите хора казват още, като видиш джин, да не викаш, че ще ти вземе гласа.

С джиновете е свързан тукашният Джинов мост. За него се говори, че като се минава там нощно време, особено около полунощ, може да се види златно диво прасе, което носи на гърба си гърне с жълтици. Но видиш ли го – бягай, защото това е джин, който си търси жертви да им изпие кръвта.

Някои казват, че са го виждали този джин. Много вярват хората тука в тия неща…

 


Орфей с песните си укротявал дивите зверове

 

Село Гела, смятано от мнозина за енергиен център на величествената Родопа планина, е едно от селищата, обявили се за родни на легендарния Орфей, който със своята арфа успявал да укроти и най-дивите зверове, а дърветата се смълчавали, заслушани във вълшебната му музика. Според преданията, след загубата на своята любима Евридика Орфей слязъл в подземното царство през близката пещера Дяволското гърло.

Разказва се, че след като не успял да върне своята любима, Орфей бил разкъсан от поклоннички на Дионисий, а тялото му се понесло по река Гела. От кръвта на омайния певец поникнали бледорозови цветчета, известни днес под името силивряк.

Интересен факт за омайното цвете е, че дори след дългогодишно хербаризиране, докосвайки водата, цветето оживява и продължава да расте и цъфти.

 


Надсвирването с родопски гайди

 

В наши дни ежегодното гайдарско надсвирване в Гела привлича много туристи от страната и чужбина. Всяка година хиляди идват в селището, привлечени от уникалната родопска гайда и зашеметяващата панорама. Известното родопско чеверме на шиш се приготвя на открито на поляните. Достъпът е свободен за всички посетители.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Приказно село в Швейцария плаща на нови заселници

Наричат селото Ривиерата на Източна Швейцария заради необикновените природни красоти

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: nies.ch

Швейцарското село Квинтен на край езерото Валензее има приказно красива природа, но е заплашено от изчезване. Затова привлича нови жители с парични подаръци, предаде Дойче веле.

Наричат селото Ривиерата на Източна Швейцария заради необикновените природни красоти. Южното изложение и почти отвесните скали, които пазят от ветрове, даряват селото с необичайно мек климат. На това място растат екзотични плодове и цветя като орхидеи, смокини и киви, масово се отглеждат и лозя. Местните хора не случайно казват, че живеят сред божествена природа.

До селото обаче се стига само по два начина – по вода или след няколкочасов поход пеша. А в самия Квинтен е забранено движението на всякакви моторни превозни средства.

Местната жителка Лусия Шнелман, която работи като начална учителка, описва как стига до работа: „На път за работа минавам през една тъмна гора. След това си поръчвам корабче по телефона, което идва специално заради мен, за да ме прекара на отсрещната страна на езерото, където пък ме чака моят личен автомобил, с който пътувам до училището в град Гларус.“

Затова за местните хора идиличната картина крие и мигове на отчаяние.

„Изпуснеш ли корабчето, трябва да се запасиш с търпение. Цял час минава, преди да дойде следващият кораб – и то ако имаш късмет. Ако ли не, може и два часа да почакаш.“ – продължава разказа си Лусия Шнелман.

Корабчето, което извършва редовни курсове до селото, се използва предимно от туристи.

„Местните хора са малцинство сред пътниците“, обяснява Маркус Шерер, кмет на Квинтен.

„В момента в селото живеят едва 38 души, а едно време стигаха до 170“, казва още той, като допълва, че сред основните причини за обезлюдяването е именно трудният достъп до селото.

Кметът разказва, че фондацията „Квинтен е жив“ си е поставила за цел да спаси населеното място от изчезване. Вече се предприемат опити за създаване на работни места, а на семействата, които се заселят в Квинтен, фондацията обещава по 200 швейцарски франка месечно за всяко дете.

В момента в селото живеят само три деца.

„Много се надяваме, че Квинтен няма да се превърне в музеен експонат“, споделя още Маркус Шерер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Почина барабанистът на „Юрая Хийп“

Кърслейк е участвал и в записи на първите два албума на групата на британския музикант Ози Озбърн

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: rockthenight.eu

Бившият барабанист на британската рокгрупа „Юрая Хийп“ Лий Кърслейк почина вчера на 74 години, предаде ТАСС, като цитира музикалното издание „Ролинг стоун“.

Кърслейк е участвал и в записи на първите два албума на групата на британския музикант Ози Озбърн. Смъртта му се дължи на рак на простатата.

Информацията за смъртта беше потвърдена от китариста Кен Хенсли. „Най-добрият барабанист, с когото някога съм свирил, загуби битката с рака днес сутринта в 3:30 ч.“, заяви той. „Слава Богу, той почина мирно, но много ще ни липсва“, добави Хенсли.

Керслейк почна ден преди 40-ата годишнина от излизането на албума на Ози Озбърн „Blizzard of Ozz“, който остава най-продавания му диск.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Актрисата Джейн Фонда навремето плувала гола с Майкъл Джексън

„Майкъл се оказа една трогателна, много интересна личност“, казва Джейн Фонда за краля на поп музиката.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: wbur.org

През осемдесетте години на миналия век на актрисата Джейн Фонда й се случило да плува гола с Краля на поп музиката Майкъл Джексън и това много й харесало.

Това станало, когато изкарали заедно един уикенд, докато тя участвала в снимките на лентата „На златното езеро“, излязла през 1981 година. „Майкъл се оказа една трогателна, много интересна личност. Познавах го доста добре. Аз плувах гола с него, а вие си мислете каквото си искате!“, довери актрисата.

Джейн е дъщеря на актьора Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда. Тя добре познава знаменитостите от шоубизнеса заради многогодишната си холивудска кариера. Джейн първа изказа възхищението си от задните части на Ким Кардашиян. Фонда станала добра приятелка и с певицата Даяна Рос, „един много мил човек“, по нейните думи. Не със същото впечатление обаче тя останала от световноизвестния режисьор Алфред Хичкок, който не я одобрил за кастинга на един от филмите му

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Гела, легенди
Село Шишенци – най-страшното място в България

Село Шишенци е малко селце, на пръв поглед подобно на много други в България. То е леко позапустяло, с около...

Затвори