Открийте ни и в

България

Преди да падне в „Невестина пропаст“: Скрито съкровище е търсил иманярят Светлин Хлебарката (СНИМКИ)

Акцията по изтеглянето на трупа му във Врачанския балкан продължи над 8 часа

публикувано

на

От Пещерно спасяване излязоха с подробности и публикуваха снимки от инцидента във Врачанския Балкан, при който загина Светлин по-известен като Хлебарката. 38-годишният мъж падна в „Невестина пропаст“.

„Малко след 14 ч. на 2 август 2022 г. през тел. 112 в Планинската спасителна служба (ПСС) постъпва сигнал за пострадал 38 годишен мъж, който се е подхлъзнал и е паднал в пещера във Врачанския Балкан, в местността Невестина пропаст, Згориград. Той с още един мъж са разглеждали входа на пещерата. Починалият е искал да надникне вътре с фенерче и се е навел над входа, залитнал е, или се е подхлъзнал, и е паднал вътре.

Около 14:10 ч. съобщението за инцидента е пренасочено и към Пещерно спасяване (ПС) и Никола Дончев (председател на ПС) съобщава за него през вайбър групата на УС на Пещерно спасяване.

Сформирана е група в състав: Анри Хаздай; Владимир Георгиев; Иво Колчаков; Красимир Колевски; Орлин Атанасов Пламен Петков.
Пещерата представлява широк кладенец с гладки стени. На -45 м има малка площадка, на -70 м има има втора площадка с последващ 5 м отвес. Пропастта завършва с малко езеро. По първоначални данни има вероятност пострадалият да е останал на първата площадка.

На мястото на инцидента ПСС и Пламен Петков (пещерен спасител от Враца) изграждат система за извличане на входа на пещерата, който е с размери 3х2 метра и правят опит, чрез нея да се спуснат, за да проверят дали падналия не е на площадката. Спускат Пламен Петков няколко метра надолу, за да може той да освети и види по-добре какво е положението. Виждат, че на площадката няма човек и изваждат Пламен навън. Става ясно, че ще трябва да се изчака по-специализирана помощ от пещерните спасители.

Междувременно от базата в с. Карлуково пристигат Красимир Колевски и Орлин Атанасов с екипировката на “Пещерно спасяване“. След пристигането на екипа от София (Владимир Георгиев и Анри Хаздай) започва екипирането за влизане на пещерните спасители от Владо, изграждат се 4 междинни закрепвания.

Анри влиза втори носейки малко екипировка и фотоапарата даден му от полицията, а Иво трети с носилката и края на товарното въже. Площадката се оказва стръмен улей-серпентина и става ясно, че заради пречупването на въжето ще е необходимо да се направят отклоняващи ролки на две места, които се изграждат набързо.

Спасителите стигат до дъното на втория отвес, където откриват тялото на загиналия с травми несъвместими с живота. Правят се снимки и се планират действията. Тялото се опакова в чувал и носилка тип СКЕД и същата се позиционира под отвеса.

Спасителите се позиционират на подходящите места и след преодоляване на няколко минутни проблеми с радиостанциите извличането започва. Тялото е извлечено от всички намиращи се на входа на пещерата. Спасителите излизат и разекипират пещерата.

Тялото е свалено до автомобилите и качено на джипа на “Пещерно спасяване“, с който е транспортирано до чакащата линейка на асфалтовия път. Продължителността на акцията е 2 часа и 20 минути. Всички екипи на “Пещерно спасяване” са посрещнати от спасители на ПСС – Враца на асфалтовия път и след това съпроводени до пещерата. Благодарим!“

Дупката носи името „Невестина пропаст“ заради легендите, които я свързват с турското робство. Тя не е единствената в планината. Врачанският Балкан е осеян с множество понори, за които се говори, че са погълнали доста хора през годините на Прехода.

Преди няколко дни Светлин Хлебарката намерил на това място в планината два златни пръстена. Мъжът, който работи като охранител в местната фирма „Елит тийм секюрити“, разказал за находката на един от шефовете си – Тихомир Иванов, и решили заедно да се върнат на същото място и да ровят за скрито съкровище. Двамата с брат си Лъчезар ръководят охранителната фирма, която е регистрирана на името на майка им. В града са известни като Мозъците.

Така двамата се качили в Балкана и отишли там, където били извадени двата пръстена. След като стигнали, Хлебарката поискал да покаже на шефа си колко дълбока дупка има наблизо и като доказателство решил да хвърли камък в нея. Приближил се до ръба, но в момента, в който замахнал, се подхлъзнал и тръгнал да пада. С последни сили се опитал да се задържи, но не успял и полетял в пропастта.

Тихомир Иванов веднага подал сигнал на тел. 112 и изчакал на място пристигането на полицията и планинските спасители. Малко по-късно при него пристигнали брат му Лъчезар и няколко фирмени охранители.

Преди около 15 години иманяр падна в дълбока понора край Божия мост при издирването на заровено имане. Във Враца се говори за още няколко случая, в които хора са отишли да копаят в Балкана и не са се върнали, а всичките са изчезнали в райони с дълбоки дупки.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено