Открийте ни и в

България

“Предлагаме градивни решения и сме готови за диалог”: ГЕРБ и ДПС в парламента

България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет, каза Десислава Атанасова

публикувано

на

Сн.: БТА

Нито една от партиите в настоящия парламент няма мандат да взима и да налага еднолични решения. Това заяви в декларация от името на група зам.-председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова на първото заседание на Народното събрание за 2022 г. 

“За съжаление, все още част от партиите в четворната коалиция и министрите излъчени от нея, не осъзнават ролята си на управляващи и продължават да се държат така, все едно се намират в предизборна кампания или в опозиция. Това е предпоставка за управленски провал, защото подобно поведение говори за политическа дезориентация, а оттам и за невъзможност за взимане на адекватни решения”, подчерта тя. 

“Нито сте в опозиция, нито се намирате в предизборна кампания – вие сте управляващи и носите отговорност за всичко, което се случва в политическия, икономическия, социалния и културния живот на страната”, каза Атанасова.

Тя подчерта, че България е поставена в сложна ситуация по отношение на започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС.

Атанасова подчерта, че ГЕРБ осъзнава ролята си на монолитна опозиция на това разнородно мнозинство.

“През тази сесия на настоящия парламент ние ще положим всички усилия, както да бъдем коректив на управлението, така и да предложим опита, експертизата и идеите си за по-бързото възстановяване на страната от тежката ситуация, в която се намира. Готови сме да водим диалог с мнозинството, стига партиите, които участват в него, да са осъзнали, че и нашите избиратели са български граждани и очакват не само заявки, а и действия”, каза тя.

“България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет”

България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет. И това е най-важната задача пред парламента и правителството през настоящата сесия, заяви Атанасова. 

Според нея бюджетната рамка, която ще бъде приета, ще покаже и потенциала на настоящото управление да се справи с различните кризи, които всеки ден нанасят щети върху българското общество.

“Все още нямаме яснота по отношение на намеренията на правителството. Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която се намираме и пориви на авантюризъм, безотговорност и бездействие”, добави тя.

По думите й министрите не са готови с разчетите, не е ясно колко ще е инфлацията и дефицита. 

“За първи път няма повишение на минималната работна заплата и пенсиите от началото на годината, а заявките за 4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина и други инфраструктурни проекти звучат нелепо. Темите за Еврозоната и за Плана за възстановяване отсъстват напълно от дневния ред на правителството, отсъстват и диалогът и грижата за най-ощетените от кризите”, подчерта Атанасова.

Веднага след нея лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също излезе с декларация от името на парламентарна група. 

“Избирателите ни възлагат тежката задача да стабилизираме политическия процес и да започнем да търсим верни решения за излизане от кризата. Българските граждани очакват от нас решения, които да повлияят върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност. Работодателите очакват да направим държавата и нейните институции партньор. Европейските институции и НАТО очакват предвидим и лоялен съюзник. ДПС ще даде своя принос”.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА