Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Предложението на Тръмп: временен статут за дриймърите срещу 5,7 млрд. за стена. Демократите: Не, благодаря

публикувано

на

President Donald Trump speaks about the partial government shutdown, immigration and border security in the Diplomatic Reception Room of the White House, in Washington, Saturday, Jan. 19, 2019.(Сн.: AP/Alex Brandon/БТА)

Американският президент Доналд Тръмп предложи сделка по темата имиграция в опит да бъде сложен край на продължаващото вече 29 дни частично спиране на работата на федералната администрация.

В реч от Белия дом Тръмп предложи да бъде удължена закрилата на т.нар. “дриймъри” – млади имигранти, пристигнали незаконно в САЩ още като деца, както и за тези, които се ползват със статут на временна закрила. В замяна той настоява да се изпълни искането му да бъдат отпуснати тази година 5,7 милиарда долара за изграждането на стена по границата с Мексико.

“Днес съм тук, за да намеря изход от задънената улица, да предложа на Конгреса път за преодоляване на парализата на правителството и за уреждане на кризата по южната граница”, каза Тръмп.

Малко преди словото на Тръмп, председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, демократката Нанси Пелоси, нарече в комюнике предложението “неприемливо” и добави, че не вярва то да събере необходимия брой гласове, за да бъде прието.

Заради спора за стената между президента и контролираната от Демократическата партия долна камара на Конгреса, около една четвърт от американските правителствени програми бяха частично спрени, а 800 000 федерални работници бяха пуснати в отпуск или работят без заплащане от 22 декември.

Ето какво предложи Тръмп в речта си:
– 5,7 милиарда долара за разполагане на 370-километрова стоманена или бетонна ограда по границата.
– 800 милиона долара за технологии и кучета, обучени да откриват наркотици.
– Наемане на допълнителни 2750 гранични и други служители.
– 563 милиона долара за финансиране на съдилищата, в които се водят дела, свързани с имиграцията, както и наемането на 75 нови съдии.
– Тригодишна правна закрила за т.нар. “мечтатели” – около 700 000 имигранти, влезли в страната незаконно, когато са били деца.
– Удължаване с три години на разпоредбите за лицата, позващи се със статут на временна закрила – около 300 000 души от страни, засегнати от въоръжени конфликти, природни бедствия или други проблеми.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено