Открийте ни и в

Канада

Предозиране с опиоиди: Торонто регистрира рекордни цифри

В града настояват да се легализира притежанието на еднократна доза

публикувано

на

Сн.: Flickr

Лекарите от спешната помощ в Торонто са отговорили на 689 повиквания заради възможно предозиране с опиоиди през август – най-високият брой, откакто в града се събират подобни данни.

Парамедиците са отговорили на 30 случая на фатално предозиране през август 2021 г., ръст спрямо предишните месеци.

Общината наблюдава тенденция на повишаване от началото на пандемията от COVID-19. В „Спешна помощ“ са отговаряли средно на 13 сигнала на месец за фатално предозиране преди март 2020 година. Цифрата е скочила на 26 след март 2020 година.

Има серия от фактори, които трябва да се вземат предвид, обобщи д-р Рита Шахин, която е помощник медицински специалист в здравеопазването на Торонто.

Като основен тя посочва нарушенията във веригата от доставки на наркотици, свързани с пандемията. Някои потребители нямаха достъп до редовните си продавачи и не знаеха какво в действителност държат в ръцете си, обясни тя.

Виждаме, че доставянето на наркотици става все по-токсично и опасно за хората. Има прекалено много замърсители в дрогата, която се продава, така че хората могат да купят нещо, което мислят за фентанил или за кокаин, но в действителност то е бензодиазепин и затруднява лечението при предозиране. Понякога се случва да става дума и за по-силни опиоиди като карфентанил.

Изолацията и въведените ограничителни мерки също са повлияли върху предлаганите услуги на потребителите, добавя тя и уточнява – намаляване на работното време, ограничаване на капацитета и др. Освен това след март 2020 година хората са се чувствали много по-изолирани и самотни.

 Предотвратима криза

 Брадли Майкъл Финч, бивш наркоман, разказа, че през последните години няколко пъти се е предозирал. Жителят на Торонто, който е чист вече 40 дни, имал навика да консумира фентанил и кристал метамфетамин.

Брадли Майкъл Финч е чист от 40 дни. Сн.: CBC

Всеки път, когато човек взима фентанил, все едно натиска спусъка на пистолет, казва той.

Днес той напомня, че зад последната статистика има реални хора. Хора, които имат чувства, които са интелигентни, чувствителни, добронамерени.

Това са рекордни цифри, трагични, но и предотвратими, смята Джо Креси, общински съветник и президент на здравния комитет към общината в Торонто.

Той напомня, че тази криза трябва да бъде третирана като здравна криза, а не като криминална, и призовава всички институции в държавата да работят заедно веднъж завинаги – включително и за декриминализиране на притежанието на собствено ползване на дрогата.

Призивите за това се увеличиха в последно време – това е искане не само на здравната служба в Торонто, но и на кметовете на повечето градове в Онтарио, както и на други градове в Канада, дори и на полицейски шефове.

Заради липсата на реакция, ние подготвяме наше собствено искане до федералното правителство, което да позволи декриминилизацията в Торнто. Подобно настояване има и във Ванкувър, каза Креси. Стигмата, свързана с наркотиците, е сред причините да липсват действия, смята той.

Говорител на федералния здравен министър отговори, че правителството ще продължи да работи с партньорите си на всички нива, за да подкрепя местните и регионални нужди в кризата, и призна, че има още какво да се направи.

 Каква е реалността

През това време чакането за лечение продължава да се удължава, отбелязва общинският съветник Креси и съжалява, че липсват центрове за контролирана консумация, чийто брой е ограничен в Онтарио.

Когато се почувствах готов да спра и когато имах нужда да отида да се детоксикирам, се обадих на номера за детоксикация, откъдето ми казаха, че всички места са заети и да се обадя след час. И това продължи няколко дни, свидетелства Финч.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено