Открийте ни и в

България

Председателският съвет заради изгонените дипломати не доведе до яснота

Политиците направиха нееднозначни коментари след съвета

публикувано

на

Председателският съвет заради изгонените дипломати не доведе до яснота

Руският ултиматум за възстановяване на 70-те изгонени дипломатически служители предизвика нажежаване на страстите, което не само че не спадна след късния Председателски съвет по темата, но като че ли се усили. Политиците направиха нееднозначни коментари след съвета: от “Възраждане” ще дават премиера Петков на прокуратурата, от ИТН го обвиниха в лъжи, а Христо Иванов от “Демократична България” предупреди, че става дума за сложни процеси, поради което още известно време ще се чуват различни интерпретации.

В съвета взеха участие външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на ДАНС Пламен Тончев, който бе извикан по време на заседанието.

Костадин Костадинов: Даваме премиера на прокуратурата

Ще поискаме прокуратурата незабавно да разследва Кирил Петков, заяви в кулоарите на парламента след Председателския съвет лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Министър-председателят е използват структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван”, каза Костадинов.

По-рано Костадинов бе заявил, че Кирил Петков е опасен за България заради създаването на дипломатическата криза с Русия.

Тошко Йорданов: Петков е лъгал НС, няма доклади на ДАНС

“Историята е по-гнусна, отколкото съм очаквал. Вчера на закритото заседание в Народното събрание премиерът Кирил Петков е лъгал” – каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ – каза Тошко Йорданов, след председателския съвет в Народното събрание,

„Изслушахме службите и МВнР в една спокойна атмосфера. Те разказаха всичко какво се е случило. Петков е лъгал брутално. Първо еднолично решение, натиск върху службите за съставяне на списъци“, заяви Тошко Йорданов.

На въпрос дали премиерът е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС, Йорданов отговори:

„Да, вярно е! Освен това премиерът е използвал службите“.

Русия плаши със скъсване на дипломатическите отношения, Петков иска само 43 руски дипломати (ОЗБОР)

Той подчерта, че „премиерът лъже и няма нито един доклад на ДАНС:

“Няма никакво решение на Съвета по сигурност, има устни разпореждания на Кирил Петков“.

Йорданов обясни, че на този съвет МВнР е предлагало реципрочно намаляване на дипломатическия корпус, защото руснаците са повече от нашите дипломати, но това не е шпионаж, а е друга процедура и за нея трябва един месец.

„Да обявиш 70 души за персона нон грата и да ги изчистиш за 72 часа. МВнР не е казало това“, уточни председателят на ПГ на ИТН. „Мотивът на МВнР е за реципрочност, а те не са изгонени с този мотив, а с доклади и списъци на ДАНС по искане лично на Петков.“

Според Йорданов оттук нататък премиерът трябва да каже на външно как да постъпят, защото той е забъркал тази каша.

Попитан дали премиерът в оставка е бил поканен на председателския съвет, Тошко Йорданов каза:

“Отказа председателят на парламента да го покани, ние го поискахме. Председателят на парламента и хората около него са като Матросов на амбразурата, там няма разсъждаване, те са секта.”

Генчовска: Няма доклад, има писма със списъци, чакаме указания от Петков

Очакваме указания от премиера Кирил Петков какво да предприемем оттук насетне, заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска след Председателския съвет в Народното събрание, в който взе участие и председателят на ДАНС.

“Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от МС. Всичко е с гриф. Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук насетне. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него”, каза Генчовска.

По думите й има координация с премиера, говорено е с него.

„Спазвали сме стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Поискали сме указания от МС, те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура“, уточни външният министър в оставка.

На въпрос дали има данни, че тези 70 души са работили против интересите на България, Генчовска заяви:

„Това трябва да попитате ДАНС. Във външно министерство пристигат само имена с лични данни“.

Попитана дали има доклад на ДАНС, тя отговори:

„Няма доклад. Има писмо със списъци. Това писмо е подписано от председателя на ДАНС“, след което уточни: „Две писма има със списъци, подписани от председателя на ДАНС“.

Христо Иванов: Този Председателски съвет не може да установи фактите, безотговорно е да правим изводи

Партиите в парламента не са компетентни органи по темата и не могат да правят изводи от представената от ДАНС информация, смята съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Този Председателски съвет нямаше как да установи нищо – политици, които търсят поводи да извадят определени изречения и да държат речи на тяхна страна”, каза той.

Според него нито МС, нито Председателският съвет могат да установяват фактология, “а от контекста при фактологията се вадят отделни неща и така може да се сглобят много картини”.

„Безотговорно е да правим изводи въз основа на тази информация. Ако някой иска да установява тази информация, трябва да направим анкетни комисии или други компетентни органи да я разследват“, каза още Иванов.

Иванов предупреди, че казусът засяга изключително сложни процеси – и административни, и политически.

„Докато не се изясни всичко, ще чувате различни интерпретации”, смята лидерът на ДБ.

Иванов посочи, че случаят повдига темата и за работата на ДАНС:

“Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди различна степен за опасност на националните интереси. Ако ДАНС твърди, че е включила в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпросът за председателя на ДАНС защо го е направил”, каза още Христо Иванов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА