Руският ултиматум за възстановяване на 70-те изгонени дипломатически служители предизвика нажежаване на страстите, което не само че не спадна след късния Председателски съвет по темата, но като че ли се усили. Политиците направиха нееднозначни коментари след съвета: от "Възраждане" ще дават премиера Петков на прокуратурата, от ИТН го обвиниха в лъжи, а Христо Иванов от "Демократична България" предупреди, че става дума за сложни процеси, поради което още известно време ще се чуват различни интерпретации. В съвета взеха участие външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на ДАНС Пламен Тончев, който бе извикан по време на заседанието.

Костадин Костадинов: Даваме премиера на прокуратурата

Тошко Йорданов: Петков е лъгал НС, няма доклади на ДАНС

"Историята е по-гнусна, отколкото съм очаквал. Вчера на закритото заседание в Народното събрание премиерът Кирил Петков е лъгал" - каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ - каза Тошко Йорданов, след председателския съвет в Народното събрание,

„Изслушахме службите и МВнР в една спокойна атмосфера. Те разказаха всичко какво се е случило. Петков е лъгал брутално. Първо еднолично решение, натиск върху службите за съставяне на списъци“, заяви Тошко Йорданов.

На въпрос дали премиерът е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС, Йорданов отговори:

„Да, вярно е! Освен това премиерът е използвал службите“.

Той подчерта, че „премиерът лъже и няма нито един доклад на ДАНС:

"Няма никакво решение на Съвета по сигурност, има устни разпореждания на Кирил Петков“.

Йорданов обясни, че на този съвет МВнР е предлагало реципрочно намаляване на дипломатическия корпус, защото руснаците са повече от нашите дипломати, но това не е шпионаж, а е друга процедура и за нея трябва един месец.

„Да обявиш 70 души за персона нон грата и да ги изчистиш за 72 часа. МВнР не е казало това“, уточни председателят на ПГ на ИТН. „Мотивът на МВнР е за реципрочност, а те не са изгонени с този мотив, а с доклади и списъци на ДАНС по искане лично на Петков.“

Според Йорданов оттук нататък премиерът трябва да каже на външно как да постъпят, защото той е забъркал тази каша.

Генчовска: Няма доклад, има писма със списъци, чакаме указания от Петков

Очакваме указания от премиера Кирил Петков какво да предприемем оттук насетне, заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска след Председателския съвет в Народното събрание, в който взе участие и председателят на ДАНС.

"Дала съм точно информация каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали от МС. Всичко е с гриф. Очакваме указания от премиера какво да предприемем оттук насетне. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него", каза Генчовска.

По думите й има координация с премиера, говорено е с него.

„Спазвали сме стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Поискали сме указания от МС, те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура“, уточни външният министър в оставка.

На въпрос дали има данни, че тези 70 души са работили против интересите на България, Генчовска заяви:

„Това трябва да попитате ДАНС. Във външно министерство пристигат само имена с лични данни“.

Попитана дали има доклад на ДАНС, тя отговори:

„Няма доклад. Има писмо със списъци. Това писмо е подписано от председателя на ДАНС“, след което уточни: „Две писма има със списъци, подписани от председателя на ДАНС“.

Христо Иванов: Този Председателски съвет не може да установи фактите, безотговорно е да правим изводи