Открийте ни и в

България

Председателят на ЦИК: Надявам се да не атакуват резултата с броенето на разписки

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина

публикувано

на

Сн: БТА

Надявам 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви в ефира на бТВ председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя и колегата ѝ Цветозар Томов гласуваха „против“ 100-процентовото преброяване на контролните разписки.

„Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на Секционните избирателни комисии“, коментира Матева.

Тя беше категорична, че е важен резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е само информативно. Матева посочи, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата.

Емил Войнов: Ръчното броене на разписките не обезсмисля машинното гласуване

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина. Зад граница вече са изпратени 416 машини, с които ще се гласува в 206 секции. В 9399 секции у нас ще се гласува машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.

„Всички тези машини са сертифицирани, те са собственост на държавата. Намирали са се в склада, който се охранява от жандармерията. Държавата има общо 12837, така че имаме и резерв“, обясни Матева и допълни, че при евентуален балотаж на президентския вот – ще се изпратят нови машини в чужбина, с инсталиран у нас софтуер.

Председателят на ЦИК заяви, че няма как сертифицираните за вота машини да се смесят с допълнителните на „Сиела Норма“. Тя обясни, че пристигналите нови машини за фирмата не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнали на „Сиела Норма“ на 22 ноември.

Останалите машини, намерени в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, вече са преместени и се охраняват от МВР, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК.

„След като бъде инсталиран софтуерът, той се заключва, а ключът се намира в ЦИК. За да се инсталира нов софтуер е необходим този ключ, а той се съхранява от ЦИК. След това в машините се поставят флаш паметите, затваря се отделението. В СИК машините пристигат с пломбирано това отделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването ѝ“, обясни Матева.

През изборния ден всичките отделения са заключени, в края на вота – след разпечатването на протокола се отваря отделението с флаш паметите. Едната отива в ЦИК, а другата в РИК.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено