Открийте ни и в

България

Представители на 27 български медии от цял свят се събраха в Рилския манастир (ВИДЕО)

Участник беше и най-голямата българска медия зад граница BG VOICE

публикувано

на

„Медии и истина“ – под това мото се събраха за 16-та си среща представители на 27 български медии в чужбина. Участник беше и най-голямата българска медия зад граница BG VOICE.

Събитието се организира от БТА, а тази година домакин беше Рилският манастир „Св. Иван Рилски“.

Това е първата среща след началото на пандемията от COVID-19.

ГАЛЕРИЯ: Световна среща на медиите

Сн.: БТА

„Трябва да се научим да живеем с кризите, както са се научили нашите предшественици. Те не са затворили Рилския манастир по време на Турското робство“, каза пред BG VOICE директорът на БТА Кирил Вълчев.

„Миналата година пропуснахме срещата, която предшественикът ми Максим Минчев искаше да направи – в Киев. И тази година бяхме на крачка, заради поредните строги мерки“, добави той.

По думите му пандемията е показала, че едно от най-ценните неща за човека е да може да общува с другите, а информацията не е само пазар, а човешкото право да знаеш.

„Все по-ясно си даваме сметка, че истината трябва да намерим начин да победи лъжата“, каза Вълчев. Той заяви, че от следващата година БТА ще направи достъпът до информацията си безплатен.

„Много е глупаво да бъде шестваща свободно, най-вече през социалните мрежи, лъжата, а истината да бъде платена“, каза още директорът на БТА.

Именно с отстояването на истината от лъжата пандемията е променила и медиите, отбеляза Живка Милова, която издава „БГ Фактор“ в Кипър.

Пандемията и медиите дискутираха експерти и журналисти на 16-а световната среща на българските медии

„Специално при нас имаше строг локдаун и затова ние трябваше да сме по-активни с информацията. Специално в Кипър това се отрази и на българската общност, със загубата на работа, с големия спад в туризма. Да се надяваме, че нещата ще се променят. Нашата роля като медия беше да даваме информация най-вече за възможностите, които имат хората, за да оцелеят“.

Слаба е ситуацията в и Украйна, отбелязва Мария Попова – издател на вестника на Асоциацията на българите в Украйна.

„Нашето издание е доста разпространено из целия регион, има над 30 000 абонати. Редовно провеждахме срещи с нашите читатели, но миналата година те не се състояха. А те ни подпомагат работата, защото имаме възможност да се запознаем с проблемите им и да ги отразим в медията. Надяваме се, че това нещо много скоро ще приключи“.

Гости на откриването на срещата в Рилската Света обител бяха министрите на външните работи Светлан Стоев и на образованието проф. Николай Денков, бившият министър-председател Симеон Сакскобурготски и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

В своето обръщение към участнице Сакскобурготски обърна внимание на три думи, които започват с „О“ – „обител“, „обективност“ и „отечество“.

Той подчерта, че обективността става все по-важна в един глобализиран свят.

Създава се дружество на българските медии в чужбина

„Аз мисля, че това е главната цел на медиите – те да бъдат достоверни, за да може хората да слушат и да учат, и най-вече да се опират на новите, които получават, а не да мислят, че това са тенденции, пропаганди и поръчкови материали“, каза Симеон Сакскобурготски.

Думата „отечество“ за него е най-важната:

„Може би, защото аз съм живял прокуден толкова години и гледах към това отечество с още по-голяма любов“, посочи Сакскобурготски.

Голямата награда за разпространението на българската култура зад граница на Фонд „Тринадесет века България“ отиде при списание „Роден глас“ от Чехия.

Следващата среща на българските медии по света ще е в Израел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА