Открийте ни и в

Крими в САЩ

Предстои първа екзекуция на затворник в Аризона от 8 години насам

Той е осъден за убийството на студентка през 1978 г.

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Мъж от Аризона, осъден за убийството на студентка през 1978 г., трябва да стане първият човек, екзекутиран в щата след почти осемгодишно прекъсване в прилагането на смъртното наказание.

66-годишният Кларънс Диксън трябва да бъде умъртвен със смъртоносна инжекция в сряда сутринта в държавния затвор във Флоренция за убийството на 21-годишната студентка от Аризонския щатски университет (ASU) Диана Боудоин.

Ако екзекуцията продължи по план, това ще бъде шестият затворник, който ще бъде умъртвен в Съединените щати от началото на тази година.

През последните седмици адвокатите на Диксън се аргументираха пред съда за отлагане на екзекуцията му, но съдиите досега отхвърлиха твърдението, че той е психически негоден да бъде екзекутиран.

Диксън отхвърли възможността да бъде екзекутиран в газова камера – метод, който не е бил използван в САЩ от повече от две десетилетия. Вместо това екзекуцията ще бъде изпълнена с инжекция пентобарбитал.

Паузата на щатските власти в налагане на смъртни присъди се дължеше на екзекуция, която според критиците е неуспешна, и трудността при намирането на смъртоносни инжекционни наркотици.

Последният път, когато Аризона използва смъртното наказание, беше през юли 2014 г., когато на Джоузеф Ууд бяха дадени 15 дози комбинация от две лекарства за два часа.

Ууд пое въздух повече от 600 пъти, преди да умре.

Щатите, включително Аризона, изпитват затруднения да купуват лекарства за екзекуция през последните години, след като американските и европейските фармацевтични компании започнаха да блокират използването на техните продукти за смъртоносни инжекции.

Властите казаха, че жертвата Боудоин, която е била намерена мъртва в апартамента си в Темпе, е била изнасилена, намушкана и удушена с колан. Диксън, който по това време е бил студент в ASU и живеел от другата страна на улицата беше обвинен в изнасилване, но по-късно обвинението било оттеглено на основание на давност.

Като твърдят, че клиентът им е психически негоден, адвокатите на Диксън обясниха, че той погрешно вярва, че ще бъде екзекутиран, тъй като полицията в университета в Северна Аризона неправомерно го арестувала в предишен случай – нападение през 1985 г. срещу 21-годишен студент.

Минути преди инжекцията - съдия спря екзекуцията на троен убиец от Оклахома

Адвокатите му признават, че той всъщност е бил законно арестуван тогава от полицията на Флагстаф.

По това дело Диксън беше осъден на доживотни присъди за сексуално насилие и други присъди. ДНК проби, взети, докато е бил в затвора, по-късно го свързват с убийството на Боудоин, което дотогава е било неразкрито.

Прокурорите казаха, че няма нищо в убежденията на Диксън, което да му пречи да разбере причината за екзекуцията и посочиха съдебни документи, които самият той е подписал през годините.

Адвокатите на защитата казаха, че Диксън е бил диагностициран с параноидна шизофрения многократно, редовно е изпитвал халюцинации през последните 30 години и е бил признат за невинен поради лудост по дело за нападение от 1977 г., по което присъдата е произнесена от тогавашния висш съд на окръг Марикопа.

Друг затворник от Аризона, осъден на смърт, Франк Атууд, трябва да бъде екзекутиран на 8 юни за убийството на осемгодишната Вики Лин Хоскинсън през 1984 г.

Властите казаха, че Атууд е отвлякъл момичето, чието тяло е открито в пустинята северозападно от Тусон. Аризона има 113 затворници, осъдени на смърт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено