Открийте ни и в

България

Предупреждение: България може да загуби свиневъдството си

публикувано

на

Свиневъд прави прасетата си щастливи като им пуска музика

България е изправена пред огромна опасност да загуби цялото си свиневъдство. Това предупреди еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис в коментар на кризата с африканската чума по свинете в страната.

Вчера в България бе обявено бедствено положение заради епидемията в няколко области – Плевен, Русе и Разград. Десетки хиляди животни са заразени и се умъртвяват в опит да се спре разпространението на болестта. Андрюкайтис изказа разочарование от действията на българските власти по отношение на заразата.

„Точно този пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне такава ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал”, коментира еврокомисарят пред БНР.

Андрюкайтис, който е член на Социалнодемократическата партия на Литва – бившите комунисти, сега част от ПЕС, настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта:

„Тези три думи – „във всяка къща”, са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство”, предупреди Андрюкайтис.

Екип на Европейската комисия е в момента в България, за да оцени щетите и размерите на епидемията от африканска чума по свинете.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено