Открийте ни и в

САЩ

Байдън: Събитията от 6 януари бяха опит за преврат срещу волята на народа

Без да се променят правилата за филибастър, не е ясно как ще бъде прокаран в Сената който и да е законопроект, който Байдън иска да бъде приет

публикувано

на

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе в Атланта, Джорджия, една от най-острите си речи в защита на въвеждането на федерални изборни правила и приемане на необходимите промени в правилника на Сената, за да може да мине такъв закон с обикновено мнозинство. Той направи и връзка със събитията на 6 януари, като се обяви срещу онези, които “ценят силата повече от принципите” и нарече събитията “опит за преврат срещу законно изразената вола на американския народ”.

“Чуйте ме ясно: битката за душата на Америка не е приключила. Трябва да направим сигурно, че събитията от 6 януари отбелязват не края на демокрацията, а ренесансът на нашата демокрация” – призова президентът.

Като изтъкна нуждата от приемане на общонационални изборни правила, Байдън посочи, че ако правилото на Сената за филибастъра е пречка за приемането им, то трябва да бъде премахнато. В началото на мандата си той бе по-резервиран в отношението си към филибастъра, но речта в Атланта не остави съмнения за неговата позиция сега.

“Провеждам тези тихи разговори с членове на Конгреса през последните два месеца. Омръзна ми да мълча”, каза Байдън и удари с ръка по трибуната, за да подчертае думите си.

Без да се променят правилата за филибастър, не е ясно как ще бъде прокаран в Сената който и да е законопроект, който Байдън иска да бъде приет. По време на речта в Атланта президентът призова правилата да бъдат променени. Той и по-рано е изразявал подкрепа за изключение от правилото за филибастър, за да се приеме законодателство за правата на гласоподавателите.

Байдън ще произнесе първата си реч State of the Union на 1 март

“Подкрепям промяната на правилата на Сената, независимо от начина, по който те трябва да бъдат променени, за да се попречи на малцинство сенатори да блокират действията относно правото на глас”, каза той.

Байдън припомни, че миналата година филибастърът е използван за блокиране на процедури в Сената 154 пъти.

Преди президента встъпителна реч направи вицепрезидентът Камала Харис. Тя изрази сходна позиция относно необходимостта от защита на изборните права и предупреди, че нацията може да изпита тежки последствия, ако допусне да стане равнодушна към ограничаването на изборни права в различни щати, включително Джорджия.

“Атаката срещу правото на глас ще бъде усетена от всеки американец във всяка общност. Ако стоим и бездействаме, цялата ни нация ще плаща за това през идните поколения” – заяви Харис.

Промяната на правилата на Сената, които изискват 60 гласа, за да се сложи край на дебата по даден закон и да може той да бъде гласуван, е основен фокус на деня. Байдън повтори призива си към Сената да приеме Закона за свободата на гласуване и Закона за насърчаване на правата на глас на Джон Луис (Freedom to Vote Act и John Lewis Voting Rights Advancement Act).

Джорджия е един от символните щати за борците за изборни права, защото там, както и в още 18 щата, след изборите през 2020 година бяха приети рестриктивни поправки в изборното законодателство. Общо в САЩ бяха прокарани 34 подобни закони, според наблюдаващата организация Brennan Center for Justice.

Много от тези закони, породени от широката пропаганда на бившия президент за изборни измами на президентския вот, са насочени към ограничаване на гласуването по пощата, налагане на по-стриктни изисквания за идентификация, постановяват по-малък брой дни за предварително гласуване и други мерки.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА