Открийте ни и в

България

Президентът с вето на поправката за разследващия главен прокурор

Според Радев в закона липсва възможност за ефективно разследване срещу действащ главен прокурор

публикувано

на

Президентът Румен Радев наложи вето на поправката в Наказателно-процесуалния кодекс, приета от парламента, с която се въвеждаше фигурата на специален прокурор. Според текстовете, изработени от ГЕРБ и Обединените патриоти, той има правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници и ще избиран от пленума на ВСС с мандат от 5 г.

Приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност “прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник” се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона, смята държавният глава.

В своите мотиви президентът посочва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.

За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. “Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг”, смята президентът Радев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено