Открийте ни и в

Интересно

През есента: 5 правила за грижа за тревата в двора

Седмичното косене трябва да продължи и през този сезон

публикувано

на

Снимка: MGN

Собствена къща – това е част от американската мечта, която вече е реалност за много българи от тази страна на Океана. Но с нея идва и грижата за прилежащата тревна площ, която трябва да е постоянна. Първо, защото къщата ще изглежда по-добре, ако тревата е поддържана, и второ, защото може и да получите глоба за недобро стопанисване от общината или асоциацията, към която сте.

Стъпките за хубава и зелена трева през есенния сезон са много лесни и улесняват работата през пролетта, когато се извършват основните дейности по поддръжка на двора.

 

  1. Не спирайте да поливате

Повечето тревни площи трябва да се поливат и през есента. Много хора правят грешката да спрат да го правят в края на юли, но това е неправилно. Дълбокото, рядко поливане е по-добро от лекото и често поливане. Когато е възможно, избягвайте поливането между 11 и 15 ч., когато е най-горещата част на деня. Най-добре е да свършите тази дейност сутрин между 6 и 9 ч., веднъж на всеки 4 до 8 дни. Ако не можете сутрин, опитайте в часовия пояс между 14 и 17 ч. вечерта, но не по-късно. Поливането през нощта привлича насекоми и гъбички, които унищожават тревата. Поливайте тревата поне до падането на първата слана.

  1. Настройте височината на рязане на косачката

През есента продължете седмичното косене на тревата, Настройте косачката на по-ниска височина на косене – от около 1,5 до 2 инча (3,8 до 5,8 см). Подрязването на тревата по-късо намалява риска от заболявания като снежна плесен и риск от вредители, които могат да се скрият в по-висока трева. Ако остриетата са затъпени, сменете ги или ги наострете. Тъпите остриета режат тревата, не я подрязват, и тя бързо пожълтява или става направо кафява.

  1. Наторете и се погрижете за аерацията на почвата

Септември е най-доброто време за наторяване на тревата. Тогава тя се възстановява от горещото лято и може да излезе от предизвикана от суша сънливост, така че ще трябва да я обработите с азот, за да може връхчетата да прокарат. Aко не сте успели тогава, може да наторите тревата и до края на октомври. Tъй като тогава денят намалява, има по-нисък интензитет на светлината и по-хладни температури, намалява и способността на тревата да всмуква полезни вещества от почвата. Затова през октомври използвайте тор с по-бавно действие и съдържащ желязо. Ако наторите зелените площи твърде късно през есента, тревата вероятно ще бъде по-малко издръжлива, тъй като навлиза в студено време и ще е по-податлива на наранявания през зимата. Други лесни, естествени торове за трева включват аквариумна прясна вода (която има високи нива на фосфор, калий и азот), пепел за камина, борови игли и дървени стърготини. За аерация използвайте или машина, или гребло и разровете почвата, за да се отстрани сплъстения тревен филц и да може корените на тревата да дишат. 

  1. Поръсете обилно със семена

Някои щети са твърде големи, за да бъдат отстранени само с прилагане на тор. За тези зони разпределете равномерно желаната смес от семена в две посоки, като се уверите, че семената са в контакт с почвата. Контактът между семената и почвата може да се подобри чрез аериране на сърцевината преди разпръскването на семената. Освен това поръсете обилно със семена по цялата тревна площ. След разпръскване на семената размесете почвата с гребло така, че две трети от семената да са покрити. Много е важно да запазите новопосевния район на повърхността за около три седмици, докато всички семена са покълнали. Това обикновено изисква обилно напояване.

  1. Отстранете плевелите

Плевелите, като повечето растения, са в режим на усвояване на енергия по време на есента. Изпиват всичко, което се изпречи по пътя им, включително и препаратите срещу плевели. Напръскайте с хербицид сега и плевелите няма да се върнат през пролетта. Преди употреба прочетете етикета на опаковката. Повечето производители на такива препарати препоръчват прилагане в периодите, когато дневните температури се задържат поне 60 градуса по Фаренхайт (15 градуса по Целзий) в продължение на няколко дни. Можете също така да използвате бял оцет като естествен хербицид, но бъдете внимателни, тъй като това може да убие всяко растение, с което влиза в контакт, по същия начин, както би могъл да направи химическият хербицид.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Повече котки, отколкото кучета, са били изоставени по време на пандемията

Тенденцията се обяснява с факта, че много собственици изоставяли котките си от страх, да не бъдат заразени с Ковид-19 от тях

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Кучето наистина се оказва най-добрият приятел на човека, след като се установи, че поради пандемията, във Великобритания са били изоставени много повече котки, отколкото шаровци, пише в „Дейли мейл“.

Според направено проучване от Националната асоциация на домовете за кучета и котки, по време на карантината са били изоставени със 17% повече писани, отколкото е обичайното. За кучетата този процент се е покачил само с 8 на сто от средната норма.

Тенденцията се обяснява с факта, че много британци изоставяли котките си от страх, да не бъдат заразени с Ковид-19 от тях, въпреки че медицината доказа точно обратното. Много по-вероятно е домашните любимци да получат, а не да предадат заразата. Другата причина може да е финансова – паричният недоимък, причинен от пандемията, е накарал мнозина да спестят разходи, разделяйки се с домашния любимец. От Фондацията за кучето предупредиха, че около 40 хиляди кучета могат да бъдат изоставени и ще имат нужда от помощ, ако рецесията продължи и занапред със същите темпове.

В същото време се наблюдава и положителна тенденция в условията на карантина. Приютите съобщават, че има увеличение с 35% на хората, желаещи да осиновят в дома си куче или котка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Хората по света искат по-добри услуги и глобална солидарност

„При сегашната криза с Ковид-19 непосредственият приоритет за повечето анкетирани е подобряването на достъпа до основни услуги – здравеопазване или чиста вода

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Повечето хора по света смятат за непосредствен приоритет подобряването на основните услуги във време на пандемия от коронавирус, показва проучване на ООН.

Изследването беше публикувано в деня, когато ООН отбелязва 75-ата годишнина от своето създаване.

„При сегашната криза с Ковид-19 непосредственият приоритет за повечето анкетирани е подобряването на достъпа до основни услуги – здравеопазване, безопасна вода, хигиена и образование, а на следващо място – по-голяма международна солидарност и повече подкрепа за най-тежко засегнатите“, заяви ООН.

Над 1 милион души от целия свят са участвали в проучването, започнало през януари.
Изследването показва, че хората се страхуват от промените в климата, корупцията, бедността и конфликтите, посочва ТАСС.

„Повечето анкетирани във всички региони са най-силно разтревожени от промените в климата. Те са определили неспособността за справяне с климатичната криза и унищожаването на околната среда като най-големи страхове в средносрочен и дългосрочен план“, заяви ООН.

Според проучването 49% от участниците смятат, че екологичната ситуация на планетата се влошава. Освен за климата хората се тревожат за влошаване на бедността, корупцията, безработицата и конфликтите.

Изследването показва, че 87% от анкетираните са уверени, че „международното сътруд

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Елън Дедженерис се извини, че шоуто й създавало токсична среда

Дедженерис заяви, че след публичните обвинения шоуто е направило „необходимите промени“.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Елън Дедженерис се завърна в студиото за премиерата на поредния сезон напопулярното й токшоу. Тя се изказа по отношение на твърденията за токсична работна среда.

Падението на Елън Дедженеръс - как Америка намрази любимата си водеща

Саркастично казвайки, че е имала „великолепно“ лято, комедиантката се извини на всеки, който е бил негативно засегнат по време на работа за шоуто.

Елън Дедженерис забрани на служителите си да говорят с медиите

„Както може би сте чували, това лято имаше твърдения за токсична работна среда на нашето шоу и след това имаше разследване. Научих, че тук са се случили неща, които никога не трябваше да се случват. Приемам това много сериозно и искам да кажа, че съжалявам за засегнатите хора. Знам, че съм в положение на човек с привилегия и власт и с това идва отговорността и поемам отговорност за това, което се случва в моето шоу“, каза Дедженерис.

В понеделник Дедженерис заяви, че след публичните обвинения шоуто е направило „необходимите промени“.

„Имахме много разговори през последните няколко седмици за шоуто, работното място и това, което искаме за в бъдеще. Направихме необходимите промени и днес започваме нова глава“, добави тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА