Открийте ни и в

Интересно

През есента: 5 правила за грижа за тревата в двора

Седмичното косене трябва да продължи и през този сезон

публикувано

на

Снимка: MGN

Собствена къща – това е част от американската мечта, която вече е реалност за много българи от тази страна на Океана. Но с нея идва и грижата за прилежащата тревна площ, която трябва да е постоянна. Първо, защото къщата ще изглежда по-добре, ако тревата е поддържана, и второ, защото може и да получите глоба за недобро стопанисване от общината или асоциацията, към която сте.

Стъпките за хубава и зелена трева през есенния сезон са много лесни и улесняват работата през пролетта, когато се извършват основните дейности по поддръжка на двора.

 

  1. Не спирайте да поливате

Повечето тревни площи трябва да се поливат и през есента. Много хора правят грешката да спрат да го правят в края на юли, но това е неправилно. Дълбокото, рядко поливане е по-добро от лекото и често поливане. Когато е възможно, избягвайте поливането между 11 и 15 ч., когато е най-горещата част на деня. Най-добре е да свършите тази дейност сутрин между 6 и 9 ч., веднъж на всеки 4 до 8 дни. Ако не можете сутрин, опитайте в часовия пояс между 14 и 17 ч. вечерта, но не по-късно. Поливането през нощта привлича насекоми и гъбички, които унищожават тревата. Поливайте тревата поне до падането на първата слана.

  1. Настройте височината на рязане на косачката

През есента продължете седмичното косене на тревата, Настройте косачката на по-ниска височина на косене – от около 1,5 до 2 инча (3,8 до 5,8 см). Подрязването на тревата по-късо намалява риска от заболявания като снежна плесен и риск от вредители, които могат да се скрият в по-висока трева. Ако остриетата са затъпени, сменете ги или ги наострете. Тъпите остриета режат тревата, не я подрязват, и тя бързо пожълтява или става направо кафява.

  1. Наторете и се погрижете за аерацията на почвата

Септември е най-доброто време за наторяване на тревата. Тогава тя се възстановява от горещото лято и може да излезе от предизвикана от суша сънливост, така че ще трябва да я обработите с азот, за да може връхчетата да прокарат. Aко не сте успели тогава, може да наторите тревата и до края на октомври. Tъй като тогава денят намалява, има по-нисък интензитет на светлината и по-хладни температури, намалява и способността на тревата да всмуква полезни вещества от почвата. Затова през октомври използвайте тор с по-бавно действие и съдържащ желязо. Ако наторите зелените площи твърде късно през есента, тревата вероятно ще бъде по-малко издръжлива, тъй като навлиза в студено време и ще е по-податлива на наранявания през зимата. Други лесни, естествени торове за трева включват аквариумна прясна вода (която има високи нива на фосфор, калий и азот), пепел за камина, борови игли и дървени стърготини. За аерация използвайте или машина, или гребло и разровете почвата, за да се отстрани сплъстения тревен филц и да може корените на тревата да дишат. 

  1. Поръсете обилно със семена

Някои щети са твърде големи, за да бъдат отстранени само с прилагане на тор. За тези зони разпределете равномерно желаната смес от семена в две посоки, като се уверите, че семената са в контакт с почвата. Контактът между семената и почвата може да се подобри чрез аериране на сърцевината преди разпръскването на семената. Освен това поръсете обилно със семена по цялата тревна площ. След разпръскване на семената размесете почвата с гребло така, че две трети от семената да са покрити. Много е важно да запазите новопосевния район на повърхността за около три седмици, докато всички семена са покълнали. Това обикновено изисква обилно напояване.

  1. Отстранете плевелите

Плевелите, като повечето растения, са в режим на усвояване на енергия по време на есента. Изпиват всичко, което се изпречи по пътя им, включително и препаратите срещу плевели. Напръскайте с хербицид сега и плевелите няма да се върнат през пролетта. Преди употреба прочетете етикета на опаковката. Повечето производители на такива препарати препоръчват прилагане в периодите, когато дневните температури се задържат поне 60 градуса по Фаренхайт (15 градуса по Целзий) в продължение на няколко дни. Можете също така да използвате бял оцет като естествен хербицид, но бъдете внимателни, тъй като това може да убие всяко растение, с което влиза в контакт, по същия начин, както би могъл да направи химическият хербицид.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

Интересно

„Дракон“ излетя в космоса (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Вторият опит на „Дракон“ тази вечер от космическия център във Флорида се оказа успешен.

Капсулата, монтирана за ракетата носител „Фалкън-9“ на „СпейсЕкс“  излетя точно в 22:25 ч. българско време към Международната космическа станция.

На борда са двама от най-опитните американски астронавти – Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които се впуснаха в близо 19-часово пътешествие до МКС.

Спейс Екс даде зелена светлина за напълване на резервоарите на ракетата с астронавтите в 22:22 часа. Президентът Доналд Тръмп също пристигна в космическия център „Кенеди“, за да наблюдава изстрелването.

„Фалкън-9“ ще пътува 19 часа до Международната космическа станция. След това ще кацне на кораб в океана. Една от иновациите на Илън Мъск, за да може да бъде използван отново.

Мисията е първата от близо 10 години, която се изпълнява от американска земя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

От Рейн до Странджа: Легенди за русалки, самодиви и змейове

публикувано

на

Виж цялата статия
Река Рейн, Снимки: Wikipedia

Райско местенце, закътано в Европа, крие страшна легенда. Товарни кораби пътуват на север по река Рейн до скалата Лорелай в близост до градчето Санкт Гоарсхаузен в Германия. Една от най-известните легенди разказва за русалката Лорелай, седнала на скалата и омайваща рейнските лодкари с песента си. Толкова се унасяли от гласа й, че не обръщали внимание на опасните скали в реката и корабите им се разбивали в тях.

Днес обаче мястото очарова с красотата си.

Скалата Лорелай

Чудно красивата девойка Лорелай била влюбена в също толкова красив младеж. Всъщност, историята измислил един германец през 19 век, Клеменс Бертано, който разказал как една обвинена във вещерство девойка била осъдена да отиде в манастир, а по пътя видяла любимия си от скалата и се хвърлила в реката долу.

Водовъртеж бързо обърнал лодката му, вдигайки като стълб пръски вода край хвърлените весла, и я ударил в скалата. В ужас гледала Лорелай как рицарят й потъва. Водовъртежът го повличал. Сълзи опарили очите на Лорелай. Видяла тя, че

рицарят не се бори с вълните

 не се хваща за парчетата от лодката.

Мислейки само за това как да спаси любимия си, Лорелай протегнала ръце. Все по-ниско се навеждала тя, но изведнъж се смъкнала от скалата и паднала. Дългите й коси заплували над водата като златен кръг. Лорелай и рицарят се скрили заедно във вълните.

В същия миг от дъното долетял далечен глух удар. Казват, че рухнал кристалният дворец на стария бог на Рейн, който го изградил под скалата. Рибите влизали през безбройните прозорци на двореца. Водорасли като килими застилали мраморните му подове. От живота в дълбокия тъмен вир

 белобрадият бог Рейн станал мрачен и зъл

 Оттогава никой повече не е виждал стария бог. Тамошните жители отдавна са го забравили.

А Лорелай я помнят. Живи са още разказите за златните й коси, за дивните й песни, за злощастната й съдба.

Казват, че и сега понякога Лорелай се появява на скалата при залез слънце и реши с гребен дългите си златни коси. Тялото й е станало съвсем прозрачно, а гласът й едва се чува.

И в наши дни наричат това чудновато място „Скалата на Лорелай“…

 Долмените в Странджа

 И ако си мислите, че в България няма самодиви, грешите. Едва ли има друго място в Родината, което да пази толкова много митове и легенди, невероятни истории за танцуващи в транс самодиви и страшни змейове, които крадат най-красивите девойки, като Странджа планина.

Приказките за самодиви може и да ви се сторят наивни, но хората в Странджа се кълнат, че са истински. И съвсем не на шега си носят в джоба глава чесън или парче от змийска кожа. Казват, че тези две неща имали чудодейна сила и пазели от самодивска магия.

Не е за вярване, но както всички легенди в Странджа, и тези са преплетени с реалността. Тук дори си имат истински доказателства за страшните създания, и то не едно и две. Артефакт, доказващ съществуването на змейовете, са именно долмените. И няма как да е другояче – иначе защо местните ще ги наричат „змейови къщи“?! Те са неразривно свързани с древните легенди за

великани в човешки образ

 които крадат хубавите момичета.

Местните вярват, че водата, която се събира в Марков камък, е лековита.

За Марков камък пък има няколко легенди, като една от тях е свързана с юнака Крали Марко, който като минавал през района на път за Истанбул, взел камъче и го метнал зад гърба си. Според друга легенда камъкът е изпуснат от света Богородица, за да помогне на император Константин в изграждането на крепостната стена на Константинопол.

Крепостта Константинопол

Марков камък е добре познат на жителите в близките села. В миналото те се събирали на голям събор около камъка и давали курбан.

Селцето Шишанци пък, намиращо се едва на 5-6 км от българо-сръбската граница, е известно като

едно от най-страшните места в България

 Тук никой не смее да излезе след 9 часа вечерта.

Хорските суеверия не спират и малцина са останали да живеят в Шишанци.

Причината за това е, че всяка вечер по улиците на селото се чуват викове, гласове на мъже, жени и деца и биене на тъпани. Скептици казват, че това са чакали, но по-възрастните разказват, че когато са били по-млади, са виждали как високи жени с бели роби са танцували край селцето в кръг с вдигнати към небето ръце.

Според легендата гласовете са на жестоко убити хора. Преди много много време тръгнали сватбари от съседно село, за да дават булка в Шишанци. Момичето обаче било желано от друг, който не искал да я дават в това село. По пътя към селото на сватбарите им била направена засада и всички били избити. И да не повярвате в това, обаче възрастните разказват, че от тогава те бродят в района – я като призраци, я като самодиви…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Майкрософт заменя журналисти с роботи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Майкрософт (Microsoft) ще замени няколко десетки нещатни журналисти, работещи за информационния сайта на компанията ЕмЕсЕн, с автоматизирани системи, които ще подбират новини, съобщават британски и американски медии, цитирани от Би Би Си.

Селекцията на новини от медии, както и изборът на заглавия и снимки за сайта ЕмЕсЕн в момента се върши от журналисти.

Изкуственият интелект ще извършва тези задачи, посочиха източници пред „Сиатъл таймс“.

Технологичният гигант съобщи, че това е част от анализа на бизнеса на компанията.

Майкрософт като други технологични компании плаща на новинарски организации, за да използва съдържанието им на своя сайт. Компанията обаче е наела журналисти, които да решават кой материал да бъде взет и как да бъде представен.

Около 50 нещатни журналисти ще изгубят работата си в края на юни, съобщи „Сиатъл таймс“, но екип от журналисти с постоянен договор ще запазят местата си.

Някои от журналистите, които ще бъдат отстранени предупреждават, че изкуственият интелект може да не е напълно запознат със строгите изисквания за подбор на информацията и може да пуснат неподходящ материал.

През цялото време чета за това как автоматизацията и изкуственият интелект ще ни вземат работата и сега взимат моята, каза един от журналистите пред „Гардиън“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada