Открийте ни и в

Интересно

През есента: 5 правила за грижа за тревата в двора

Седмичното косене трябва да продължи и през този сезон
Сибила Патси

публикувано

на

Снимка: MGN

Собствена къща – това е част от американската мечта, която вече е реалност за много българи от тази страна на Океана. Но с нея идва и грижата за прилежащата тревна площ, която трябва да е постоянна. Първо, защото къщата ще изглежда по-добре, ако тревата е поддържана, и второ, защото може и да получите глоба за недобро стопанисване от общината или асоциацията, към която сте.

Стъпките за хубава и зелена трева през есенния сезон са много лесни и улесняват работата през пролетта, когато се извършват основните дейности по поддръжка на двора.

 

  1. Не спирайте да поливате

Повечето тревни площи трябва да се поливат и през есента. Много хора правят грешката да спрат да го правят в края на юли, но това е неправилно. Дълбокото, рядко поливане е по-добро от лекото и често поливане. Когато е възможно, избягвайте поливането между 11 и 15 ч., когато е най-горещата част на деня. Най-добре е да свършите тази дейност сутрин между 6 и 9 ч., веднъж на всеки 4 до 8 дни. Ако не можете сутрин, опитайте в часовия пояс между 14 и 17 ч. вечерта, но не по-късно. Поливането през нощта привлича насекоми и гъбички, които унищожават тревата. Поливайте тревата поне до падането на първата слана.

  1. Настройте височината на рязане на косачката

През есента продължете седмичното косене на тревата, Настройте косачката на по-ниска височина на косене – от около 1,5 до 2 инча (3,8 до 5,8 см). Подрязването на тревата по-късо намалява риска от заболявания като снежна плесен и риск от вредители, които могат да се скрият в по-висока трева. Ако остриетата са затъпени, сменете ги или ги наострете. Тъпите остриета режат тревата, не я подрязват, и тя бързо пожълтява или става направо кафява.

  1. Наторете и се погрижете за аерацията на почвата

Септември е най-доброто време за наторяване на тревата. Тогава тя се възстановява от горещото лято и може да излезе от предизвикана от суша сънливост, така че ще трябва да я обработите с азот, за да може връхчетата да прокарат. Aко не сте успели тогава, може да наторите тревата и до края на октомври. Tъй като тогава денят намалява, има по-нисък интензитет на светлината и по-хладни температури, намалява и способността на тревата да всмуква полезни вещества от почвата. Затова през октомври използвайте тор с по-бавно действие и съдържащ желязо. Ако наторите зелените площи твърде късно през есента, тревата вероятно ще бъде по-малко издръжлива, тъй като навлиза в студено време и ще е по-податлива на наранявания през зимата. Други лесни, естествени торове за трева включват аквариумна прясна вода (която има високи нива на фосфор, калий и азот), пепел за камина, борови игли и дървени стърготини. За аерация използвайте или машина, или гребло и разровете почвата, за да се отстрани сплъстения тревен филц и да може корените на тревата да дишат. 

  1. Поръсете обилно със семена

Някои щети са твърде големи, за да бъдат отстранени само с прилагане на тор. За тези зони разпределете равномерно желаната смес от семена в две посоки, като се уверите, че семената са в контакт с почвата. Контактът между семената и почвата може да се подобри чрез аериране на сърцевината преди разпръскването на семената. Освен това поръсете обилно със семена по цялата тревна площ. След разпръскване на семената размесете почвата с гребло така, че две трети от семената да са покрити. Много е важно да запазите новопосевния район на повърхността за около три седмици, докато всички семена са покълнали. Това обикновено изисква обилно напояване.

  1. Отстранете плевелите

Плевелите, като повечето растения, са в режим на усвояване на енергия по време на есента. Изпиват всичко, което се изпречи по пътя им, включително и препаратите срещу плевели. Напръскайте с хербицид сега и плевелите няма да се върнат през пролетта. Преди употреба прочетете етикета на опаковката. Повечето производители на такива препарати препоръчват прилагане в периодите, когато дневните температури се задържат поне 60 градуса по Фаренхайт (15 градуса по Целзий) в продължение на няколко дни. Можете също така да използвате бял оцет като естествен хербицид, но бъдете внимателни, тъй като това може да убие всяко растение, с което влиза в контакт, по същия начин, както би могъл да направи химическият хербицид.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Интересно

Фермер от Тенеси отгледа 400-килограмова тиква. Направи я каяк (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Фермер от град Кливланд, щата Тенеси отгледа 412-килограмова тиква и отпразнува събитието, като я преобрази в каяк.

Джъстин Оунби спусна на вода издълбания странен плавателен съд, влезе в него и започна да гребе, навлизайки в дълбокото. Сценката беше заснета на видео от съпругата на фермера Кристин Оунби и видя бял свят във Фейсбук.

Джъстин се увлякъл по отглеждането на големи тикви, но никога досега не бил се сдобивал с такъв гигант. Успехът си той дължал на семката, която засадил. Тя била взета от тиква-рекордьор на щата Тенеси, с тегло над 770 килограма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Мито Орозов – българинът, който впечатли Хенри Форд

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Файтоните на Мито Орозов, Снимки: Еspressonews.bg и Уикипедия

Един голям български майстор на файтони успява да впечатли легендарния Хенри Форд и дори да получи предложение от него – да произвежда купета за прочутия модел автомобили „Форд Т“. Това се случва през 1907 година, а българинът е известният в цялата страна фабрикант на файтони, кабриолети и карети Мито Орозов. Историята разказва, че за него големият български писател Алеко Константинов казал: „Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици!”

Файтоните на Мито Орозов

В края на XIX и началото на XX век елегантните файтони, майсторени от самоукия врачански фабрикант, печелят местно и световно признание на стопански изложения – в Пловдив, Лондон, Горна Оряховица… От българския самороден талант се възхитил и самият Хенри Форд, който възкликнал за Орозов:

“Личност с европейски мащаб, ум и знания”

Двамата се срещнали на Балканското изложение в Лондон през 1907 г. Големият американец видял там продуктите на българина и останал истински впечатлен. Той бил възхитен от техническите решения на врачанина и от високото качество на изработката. След тази среща започва активна кореспонденция между Орозов и Форд. Двамата обсъждат въвеждането в индустриално производство на автомобили или само на части за тях във Враца. Форд поискал от българина да произвежда купета за прочутия модел автомобили „Форд Т“.

Хенри Форд

Орозов бил самоук майстор и твърдо вярвал, че българинът заслужава много повече от волски коли. Затова започнал да произвежда луксозни файтони. Около 50 модела предлагал каталогът от возила, които се доставяли в цялата страна, а и в чужбина по това време.

“Зная, че предложението на Форд за съвместно производство във Враца сериозно е занимавало Мито Орозов“, споделя правнукът му Петър, цитиран от AutoBild. „Естествено, че е бил поласкан, но реализмът му надделял. Претеглил предимствата и недостатъците от такъв мащабен проект. Бил е наясно, че

няма да може да се справи

 без финансова подкрепа от банките. Но те щели да печелят по 10% от лихвата, докато тази на фабриката нямало как да бъде над 2%.“ Разбира се, имало и други фактори, които карали Мито, макар и с нежелание, да бъде предпазлив – липса на достатъчно квалифицирани работници, недоразвит пазар, ненадеждни доставчици…

За Мито Орозов нямало съмнение, че трябва да развива фабриката със собствени сили и да продължи преговорите с Хенри Форд на по-късен етап. Активностите му се увеличавали лавинообразно. „През годините става основател на врачанската Популярна банка, член на Софийската търговско-индустриална камара, през 1908 г. е депутат във Великото Народно събрание,“ разказва Петър.

Уви, амбициозните планове на Мито Орозов са прекъснати от внезапната му и нелепа смърт: на 30 септември 1923 г. Враца е обхваната от огромен пожар заради мощни експлозии в близкото военно поделение. Предприемачът веднага се втурва да спасява фабриката, но след потушаването на огнената стихия е намерен под нейните развалини…

Така възможността

България да има своя Детройт

приключва. Синовете и внуците на Мито Орозов се опитват да продължат делото му, но не успяват. Дали защото започват войни, а после се сменя строят, тази изключителна история свършва дотук.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Мостът Овъртън: Злокобното място, откъдето се самоубиват кучета

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Мостът Овъртън във Великобритания е описван като едно от най-зловещите места на земята. Той е неизменна част от многобройни страшни класации – паранормални, мистериозни, злокобни или просто страховити. И ако в тях винаги има истории, в които трудно могат да се разделят истината от легендата, разказите за моста Овъртън са истина.

Той е построен през 1895 г. от Джон Кембъл Уайт, първи Барон на Овъртън и член на Либералната партия. Съоръжението е високо около 18 м и до днес се определя като едно от чудесата на Викторианското инженерство. Овъртън се намира в Югозападна Шотландия, близо до град Дъмбъртън.

Под моста някога е минавала голяма река, която днес прилича на малък поток.

Допреди няколко десетилетия мостът е бил любимо място за разходка на местните жители и техните домашни любимци, но днес той

стои изоставен от всички

Причина за това са над 50 случая на самоубийства на кучета за последните 50 години.

Поведението на животните било необяснимо – без никаква видима причина те се хвърляли от моста и намирали смъртта си в острите камъни отдолу.

Заради това жителите на околните населени места са го нарекли Моста на кучетата самоубийци. Най-много от странните самоубийства са станали през първата половина на 2005 г., когато само в рамките на шест месеца пет кучета са прескочили каменния парапет и са намерили смъртта си в камъните отдолу.

Още една зловеща подробност засилва мистерията – всички кучета са скочили от моста на едно и също място – пространство между последните два парапета от дясната страна на съоръжението. Повечето от животните, които скачали през моста, били от по-дългоносите породи кучета – лабрадори, коли и ретривъри.

Зловещият мост Овъртън не е отнемал само кучешки живот. На неговата сметка има и два човешки живота. През 1994 г. местният жител Кеми Мой

хвърля бебето си оттам

с викове, че то било „Антихристът“. Малко след това и самият той се хвърля.

Дълги години учените не успяват да дадат отговор на феномена. Но за нея се разчува дотолкова, че Шотландското дружество за защита на животните решава да се заеме с него и да се опита да намери логичен отговор. На място е изпратен етолог – Дейвид Секстън. И не след дълго той дал своето обяснение. А то било, че над моста Овъртън не тегне никакво проклятие, просто районът под него изобилствал от следи от мишки и норки. Той знаел, че миризмата, излъчвана от тях, има невероятно силно влияние върху кучетата, и дори провел експеримент – разпръснал кучешка урина и от 30 кучета едва две не се втурнали като обезумели натам.

„Тук няма никаква мистика“, заключил Секстън. Дали е убедил местните, все още не може да се каже.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada