Открийте ни и в

България

През 2022 г.: Въвеждат две зони без стари коли в София

В София 15 % от колите въобще нямат евростандарт, а заедно с категория 1 и 2 общо са 30 % от автомобилите в града

публикувано

на

Сн.: БТА

Влизането в центъра на София ще бъде забранено за най-замърсяващите автомобили през зимата. Това предстои да се въведе от 2022 г., стана ясно на конференцията „Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“. Събитието представи резултатите от изследване на емисиите от автомобилите в българската столица, проведено от International council on Clean Transportation (ICCT). Тази международна организация е в основата на известния скандал „Дизелгейт“, който разкри разминаването между реалните и обявените от производителя емисии на нови коли.

Проучването е станало дистанционно, като с лазери са били засичани вредните газове – азотни оксиди и ФПЧ, от колите. Чрез регистрационните номера е установено на колко години са, с какво гориво се движат и какъв екологичен стандарт имат. Твърдението на екипа на ICCT е, че дизеловите двигатели били по-виновни за замърсяването на въздуха в София.

„София страда най-много от въздух, замърсен с фини прахови частици (ФПЧ) с размер до 2.5 и до 10 микрона. Те много надвишават нормите на Европейския съюз и Световната здравна организация. Дизеловите двигатели с екостандарт до Евро 4 имат сериозен принос – 56% за азотния оксид и 86% от ФПЧ, като тези коли съставляват 28% от целия автомобилен парк“, според Йоан Бернард от ICCT. Чрез емисионни фактори е изчислено за всеки изследван автомобил по улиците на София колко вредни газове изпуска за 1 км. На тази база са проектирани варианти за бъдещите нискоемисионни зони за София – какви коли първо да бъдат забранени да влизат в тях.

В София 15 % от колите въобще нямат евростандарт, а заедно с категория 1 и 2 общо са 30 % от автомобилите в града. Това налага обмисляне как да се въведат нискоемисионните зони (НЕЗ), обясни Зафир Зарков от ГЕРБ, който е зам.председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет.

Евростат: България е с най-мръсен въздух в ЕС

От проучвателния екип на ICCT, които работят по инициативата TRUE за подобряване на качеството на въздуха, предлагат варианти за поетапно ограничаване на влизането на коли в тези зони. По-краткият е до 2027 г., а по-плавният – до 2032 г.

Първият предвижда забрана от 2022 г. на дизелови коли с Евро 3 и бензинови с Евро 2. От 2023 г. – за дизели с Евро 4 и бензинови с Евро 3. От 2024 г. – само за дизели Евро 5. От 2025 г. – дизели Евро 6, бензинови Евро 4, а през 2026 г. – Евро 6d и бензинови Евро 5, а от 2027 г. – забрана за влизане в зоните и на дизели Евро 7 и бензинови Евро 6d.
В по-плавния вариант тези етапи ще се прилагат с по две години по-бавно и процесът трябва да приключи през 2032 г.

Подготвени са две нискоемисионни зони, които ще заработят от началото на следващата зима 2022/2023 г. Първата е по-малка – зона „Център“, и ще обхваща сегашната, разширена от 1 декември, синя зона за паркиране. В нея обаче не влиза Орлов мост. Втората НЕЗ ще е по-обширна и ще е с граници:

Бул. „Сливница“ – Сточна гара- бул. „Данаил Николаев“- бул.“Ситняково“- бул.“Пейо Яворов“- бул.“Никола Вапцаров“- бул.“Черни връх“- бул.“Хенрих Ибсен“- бул. Петко Тодоров“-бул.“Иван Гешов“- бул.“Константин Величков“.

Първата мярка ще е забрана за движение в по-малката зона „Център“ на всички автомобили без евростандарт и тези с Евро 1 и 2, т.нар.“черни дизели“, според Зарков.

На база получените данни от този първи етап, постепенно към забраната ще се добавят и коли с по-висока екокатегория, добави той. Ще бъдат очертани следващите мерки в НЕЗ, за да могат гражданите да вземат адекватни решения – дали да сменят колата си с по-екологична. За тази цел ще има стимулиращо финансиране, подчерта Зарков. За колите на живеещите в районите, обхванати от НЕЗ, няма да има ограничения, поне за първия сезон, добави той. Засега не е ясно при какви нива на замърсяване ще се задействат ограниченията за по-голямата, втора нискоемисионна зона.

Влизането в двете НЕЗ ще се следи от видеокамери, които вече са монтирани на улиците. Нарушителите ще бъдат санкционирани по критериите на Закона за движение по пътищата, посочи Зарков.

София първа в света по мръсен въздух (ВИДЕО)

Прогнозата е до края на декември да се проведе среща в Столичната община с всички заинтересовани страни по въвеждането на зоните. Подготвя се специална общинска наредба за НЕЗ, в която ще се уточнят кои коли къде ще могат да се придвижват при повишено замърсяване на въздуха в София. Тя ще бъде приета от СОС до лятото, най-вероятно, и ще важи от следващата зима.

На събитието, организирано от Шведско-българската търговска камара, програма „Зелена София“ на Столичната община, ICCT, FIA и инициативата TRUE, присъства шведският посланик Катарина Рангнит.

„В Стокхолм има само един ден в годината със замърсен от газовете на автомобили въздух – когато се провежда парад на ретроколи. Общината стимулира ползването на велосипеди и подпомага купуването на електрически колела и тротинетки. Това е част от решението“, обясни тя пред форума.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Осъждат България за 10 млн. лева заради мръсен въздух

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обясни, че София и Пловдив са най-големите замърсители

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух и ще бъде осъдена в Люксембург за 10 млн. лева. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители.

„Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 г. санкции, които всекидневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се изчисляват на 20 млн. лева“, посочи Сандов.

Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. „Всички сме задължени да работим за здравето на хората“, каза той. По думите му в Пловдив вече би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е започнало. Според Сандов най-добре е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали.

Заради мръсния въздух: Над 30 000 смъртни случая в Западните Балкани

В близките дни ми предстои среща с кмета на Пловдив по този въпрос, каза министърът. И увери, че ще се опита да спаси Водния цикъл на Пловдив, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лева, ако не успее да приключи до 2023 г. В тази ситуация правителството щяло да направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период.

Той обяви, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който протестира срещу действащите кариери на „Европейски пътища“. Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. „Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес“, обяви Сандов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Караджов: По тунела под Шипка никога не е спирало да се работи

Министърът подчерта, че няма никакъв шанс тунелът да е с 4 платна, защото мостът няма да ги понесе

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

По тунела под Шипка никога не е спирало да се работи, не е имало някакво забавяне. Имаме писмо, с което сме поискали да бъде потвърдена офертата и макар и формално, по телефон, имаме потвърждение от фирмата-изпълнител, че проектът ще се строи.

Това заяви в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Министърът подчерта, че няма никакъв шанс тунелът да е с 4 платна, защото мостът няма да ги понесе.

Караджов опроверга бившия премиер за АМ Хемус: Магистралата е невъзможно да се построи до 2024 година

„Нямам право по закон да искам корекция на цената, единственото, което могат и изпълнител, и възложител да направят, да приемат резултата от конкурса, както и обжалванията пред КЗК и пред ВАС, които са приключили в края на миналата година”, утояни Караджов.

Той заяви още, че има три проекта за пътища по програма „Транспортна свързаност”- за АМ „Струма”, в частта за Кресненското дефиле, високоскоростният път Русе – Велико Търново и тунелът под Шипка.

За тази година има осигурени средства за ново строителство за трите проекта, включително и за участъци от АМ „Хемус”, за пътища Видин-Ботевград.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Още мерки срещу COVID в София

Новата заповед влиза в сила незабавно

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (с организиран транспорт) и груповите посещения на туристически обекти и лагери на територията на област София-град за лица до 18-годишна възраст. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, публикувана на 27 януари, на интернет страницата на институцията. Мерките са свързани с повишеното ниво на заболеваемост от COVID-19.

В същата заповед е допълнена заповедта, издадена на 21 януари, в която се указваше работното време на заведенията на територията на София.

В новата заповед е посочено, че се въвежда ограничено работно време от 6.00 до 22.00 ч. при спазване на подхода със зелен сертификат за игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване. В предходната заповед беше обявен вечерен час за заведенията, но не и начален.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА