Открийте ни и в

България

Преизбират Гешев за главен прокурор, Цацаров оглавява Антикорупционната комисия

публикувано

на

В четвъртък Висшия съдебен съвет ще гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Ако той получи подкрепата на поне 17 от членовете на Съвета, президентът Румен Радев ще бъде длъжен да подпише указ за назначаването му, след като веднъж вече го върна миналата седмица.

Президентът няма да подпише указа за назначаване на Гешев Избраха Иван Гешев за главен прокурор, блокадата на Орлов мост продължава десети час (СНИМКИ)

Ако не събере такава подкрепа, процедурата за избора на следващ обвинител номер едно трябва да започне отначало. Но до това едва ли ще се стигне, след като на 24 октомври “за” номинацията на Гешев гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Четирима бяха против – и четиримата от Съдийската колегия.

Иван Гешев, сн. БТА

Междувременно парламентът даде едва двуседмичен срок за номиниране на нов редседател на КПКОНПИ, след оставката на Пламен Георгиев, заради незаконните строежи на терасата му и изпращането му като консул във Валенсия.

Бившият борец №1 срещу корупцията с незаконната тераса става консул във Валенсия

Според три независими източника на Свободна Европа – от парламента, Министерския съвет и прокуратурата, целта на бързото насрочване на прегласуването на кандидатурата на Гешев е именно да има избран нов главен прокурор, за да може настоящият главен прокурор Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ.

Мандатът на Цацаров изтича през януари 2020 г, докогато остават два месеца. Ако Народното събрание го избере за шеф на Антикорупционната комисия обаче той трябва да напусне поста си предсрочно. В такъв случай ВСС ще трябва да назначи изпълняващ длъжността главен прокурор до встъпване в длъжност на титуляр.

Източници от ГЕРБ и прокуратурата обясняват за Свободна Европа, че парламентът досега нарочно е бавил обявяването на процедурата за председател на КПКОНПИ, за да бъде сигурно, че наследник на Цацаров ще бъде именно досегашният му заместник Иван Гешев.

Скандалът с терасата на Пламен Георгиев се разрази още през пролетта, но вместо да обяви веднага нова процедура за избор на негов наследник, парламентът отложи това с аргумента, че предстои отпуск на депутатите. Процедурата отново не бе задействана през септември и октомври. Тя започна само ден преди президентът Румен Радев да обяви, че връща на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор, пише Полина Паунова за Свободна Европа.

Шефът на антикорупционната комисия подаде оставка

Според източници от ГЕРБ целта на забавянето е било “да има голяма доза сигурност кой ще е наследник на Цацаров, за да може той да получи поста”.

Единственото неизвестно засега остава как точно ще бъде оформена номинацията на Цацаров. Срокът за внасяне на предложения е до следващата сряда. Единият обсъждан вариант е главният прокурор да бъде предложен от всички партии, за което все още текат разговори. Другият вариант е той да бъде номиниран само от ГЕРБ, а останалите да подкрепят избора му.

Според Свободна Европа обаче президентът Румен Радев може да обърка този сценарий, ако отправи запитване до Конституционния съд дали е допустимо ВСС само да прегласува върнатия от държавния глава избор на Гешев или трябва да проведе цялата процедура отначало.

Евентуалното образуване на такова конституционно дело по запитване на Радев би забавило бързото преизбиране на Гешев, така че то да се размине във времето с назначаването на Цацаров начело на КПКОНПИ. Според източници на Свободна Европа от КС обаче, дори държавният глава да ги сезира по този казус, те не биха го допуснали за разглеждане заради старо решение отпреди 17 години. Става дума за Решение 2 от 2002 г. на КС, в което се казва еднозначно, че в тази ситуация ВСС “има на разположение своята оперативна самостоятелност, включително и да гласува повторно лицето, без да се съобразява с неодобрението му от президента”.

Конституционен съдия коментира пред Свободна Европа, че според него и колегите му “има готовност ако Радев поиска тълкуване на конституцията, КС да излезе с бързо решение”.

Въпреки подготовката сценарият да не се обърка, съществува и План “Б” за Цацаров, пише още Свободна Европа.  Ако не успее да оглави КПКОНПИ той може да бъде назначен за шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Подготовката за това започна още в началото на годината, когато парламентът прие промени в Закона за съдебната власт, според които ако шефът на ИВСС напусне поста си, наследникът му започва нови 5 години, а не довършва мандата му.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА