Открийте ни и в

България

Заради благочестивия си живот св. Евтимий се сдобил с дара на прозорливостта и чудотворството

Желаейки да облекчи скръбта от разлъката със семейството си, той им пратил един свят кръст от Атон

публикувано

на

Църквата почита днес, 15 октомври, преп. Евтимий Нови. Светското му име било Никита, той е роден през 824 година в селището Опсо, близо до град Анкира в Галатия.

Родителите му, Епифаний и Анна, били богати, но много благочестиви. Никита още от най-ранните си години бил кротък, честен, послушен и покорен на родителите си. Той странял от обичайните игри и обичал често да посещава църковното богослужение.

Когато бил на седем години, баща му починал. На грижите на майка му освен него останали още две дъщери – Мария и Епифания.

Скоро Никита, който бил твърде разумен за възрастта си, станал ревностен помощник на майка си във всички нейни грижи за дома и семейството. Престарялата жена желаела да облекчи задълженията си по дома и побързала да му избере достойна невеста. Скоро тя намерила разумна и скромна девица, на име Ефросиния, дъщеря на богати и славни родители, и Никита се съчетал в брак с нея.

Скоро Бог благословил брачния им съюз с раждането на дъщеря, наречена в светото кръщение Анастасия. След това Никита, който сметнал раждането на детето за достатъчно утешение за майка си и съпругата си, решил да остави семейството си и да се посвети изцяло на служението на Бога по монашеския път.

Българският манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора на Атон

Като оправдание за решението му послужило и това, че омъжената му сестра Мария живеела в бащиния им дом и можела да остане в помощ на майка им.

Преподобният обиколил много места, посетил много подвижници и накрая достигнал непристъпните възвишения на Олимп, където по това време се прославил с подвизите си преподобният Иоаникий Велики.

След време смиреният Никита си тръгнал от свети Иоаникий. Той разбрал, че ако остане край него, сред монасите му, не ще избегне славата, която така ненавиждал още в детските си години и спасявайки се от която избягал от родния си град.

Друг старец, на име Йоан, който живеел недалеч от свети Иоаникий, с радост приел дошлия при него Никита и след като му преподал наставления за подвизите на монашеското житие, скоро го облякъл в ангелски образ и го нарекъл при пострижението Евтимий.

Младият монах останал при Йоан доста дълго време и се научил от него на пустинно безмълвие и подвижничеството, а после по заповед на учителя си отишъл в киновията Писадинон, за да се научи от старците на подвизите на киновийното монашество.

Като се укрепил в добродетелите на общежителния живот, той решил да иде в пустинята, за да постигне в безмълвие още по-голяма близост до Бога. Пътят от Олимп до Атон минавал през Никомидия. Когато пристигнал там, преподобният бил утешен от радостното известие, че всичките домашни, които оставил в бащиния дом, са живи. Желаейки да облекчи скръбта от разлъката с тях, той им пратил един свят кръст и наредил на пратеника да им предаде, че няма вече Никита, а има монах Евтимий, който ги съветва да последват примера му.

Когато получили това известие, роднините му отначало плакали, но тъй като любовта им към него била голяма, и те, укрепени от помощ свише, впоследствие се решили да последват неговия пример. Всички, освен дъщерята на преподобния, която по това време се омъжила, станали монахини.

Когато пристигнал в Атон, той ревностно се заел да изпълнява устава на тамошния манастирски живот. Но на Атон той останал за кратко, защото не намерил желаното безмълвие.  Тогава свети Евтимий си избрал ново убежище – един необитаем остров, наречен Нових.

След време Евтимий отишъл във Врастама. Тук му било съдено отново да се срещне с предишния си сподвижник – преподобния Йосиф. Събрали се и много други братя в Господа, които пожелали да се заселят близо до Евтимий. Той построил за тях килии, а сам се поселил уединено в една яма.

Преподобният понякога оставял ямата и посещавал братята, а понякога, ревнувайки за безмълвието, изкачвал върховете на Атон и там, в молитви, беседвайки с Бога, така очистил ума и сърцето си, че се сподобил с Божествени видения и откровения.

Веднъж изпълнявайки Божествената заповед, преподобният оставил атонските върхове и като взел със себе си двама монаси – Игнатий и Ефрем, отишъл в Солун. Този път градът го посрещнал като „ангел, слязъл от небесата“. Той разпитал за мястото, наречено Перистера, взел водачи и заедно с тях се отправил към планината, където наистина намерил една кошара.

Откритите му свише признаци сочели, че именно тук трябва да се търсят руините на предишния храм, но никой от местните жители не знаел нищо за него. Тук отдавна вече имало кошара и местните християни нямали никакво понятие, че оскърбяват светинята.

Той започнал да копае и скоро намерил основите на храма. Тогава местните жители, поразени от необикновения дар на прозорливост на стареца, охотно поели разходите по възстановяването на забравения храм. Така бил издигнат храмът на свети aпостол Андрей с два допълнителни олтара: отдясно – в чест на свети Йоан Предтеча, и отляво – на свети Евтимий Велики.

Накрая, през 863 година, храмът бил завършен. По желание на местното население при него бил създаден манастир, който впоследствие се прославил с множеството си монаси.

Заради благочестивия си живот свети Евтимий се сдобил с дара на прозорливостта и чудотворството. Много монаси приели пострижение от преподобния. И много миряни увлякъл с подвизите и чудесата си по пътя на монашеството. Много нови манастири възникнали благодарение на неговите старания и грижи на Олимп, Атон и в Солун.

Накрая, четиридесет и две години след като оставил бащиния си дом, свети Евтимий се утешил, като приел в монашество и своите роднини, към което ги призовавал още в Никомидия.

Той взел при себе си в манастира своите роднини, а за жените построил нов манастир на място, което закупил за целта. За игумения на манастира била поставена сестрата на преподобния, наречена в светата схима Евфимия.

Като оставил двата манастира на грижите на Солунския митрополит Методий и дал наставления, преподобният отново се заселил заради безмълвието в предишната си кула близо до Солун.

Предузнал деня на кончината си, преподобният свикал за обща трапеза братята от най-близките Атонски манастири, отпразнувал с тях този ден и се простил с тях. На сутринта, без да каже нищо на никого, взел само един монах на име Георгий и се отправил на едно уединено място – така наречения Свещен остров. Там той се подвизавал около 5 месеца в една пещера и накрая починал на 15 октомври 889 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Засега няма доказан случай на Омикрон в България

Дадена е инструкция на лабораториите да се изпращат за изследване съмнителните случаи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

България засега няма доказан случай на новия вариант на коронавируса –  Омикрон. Това каза за „Хоризонт“ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести по повод установената зараза при двама румънци, завърнали се от Южна Африка заедно с 10 български граждани.

Дадена е инструкция на лабораториите да се изпращат за изследване съмнителните случаи:

„Омикрон в България няма доказан, въпреки че се търси интензивно. Имаме изпратени писма до лабораториите да изпращат за секвениране проби, които са съмнителни, но може да се появят такива суспектни проби. Както и проби от граничен контрол – хора, завърнали се от Африка. Всичкото това се секвенира единствено в НЦЗПБ, но всичко е Делта вариант към момента“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

НФСБ с нов председател

Валери Симеонов се оттегля

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: FB/НФСБ

Борис Ячев е новият председател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), реши конгресът на партията. Заместникът на Валери Симеонов получи подкрепата на делегатите.

Конгресът уважи желанието на досегашния лидер Валери Симеонов да се оттегли, след като единодушно прие обстойния му отчет за работата на ръководството на НФСБ, на народните представители на партията в 44-то Народно събрание и представителите ѝ в изпълнителната власт.

„Когато влязохме в управлението минималната пенсия беше 164 лв. Трудно, но упорито за 4 години мандат, въпреки съпротивата на ГЕРБ успяхме да изпълним обещаното пред нашите избиратели минималната пенсия да стане 300 лв.“, посочи Симеонов.

НФСБ изключват кандидат-депутата, участвал в схема за фалшиви зелени сертификати

НФСБ продължава напред с името „Силна България”, реши конгресът. Партията ще надгражда работата си като съвременна и модерна патриотична сила, която да предлага ефективни политики както в отстояването на националния интерес, така и в подкрепа на българските граждани, обясняват от формацията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на ПП

Според Атанасова въпросът със стабилността на държавата никога не е отсъствал в ГЕРБ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

ГЕРБ няма да подкрепи коалиционното правителство около „Продължаваме промяната“. Това каза пред БНР Десислава Атанасова, председател на парламентарната група ГЕРБ – СДС.

„И към този момент не знаем нищо за неговия бъдещ състав. Това е коалиция на ляволиберални партии, ние сме дясна партия и спазваме идеологията си години наред. Никога досега ГЕРБ не е управлявала с БСП и ДПС. Заклинанията, някои искаха дори да си татуират подобно заклинание, че никога няма да управляват нито с БСП, нито с ДПС, нито с ГЕРБ, се оказаха лъжа“.

ГЕРБ-СДС е втората поканена политическа сила за консултации при президента, които започват от утре. Те са част от процедурата преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група – тази на „Продължаваме промяната“.

Десислава Атанасова: Няма да допуснем съставяне на правителство на всяка цена (ВИДЕО)

Според Атанасова въпросът със стабилността на държавата никога не е отсъствал в ГЕРБ.

„Кворумът е основен ангажимент на управляващите. Не опозицията ще поддържа кворума в пленарната зала… Когато става дума за решения, свързани с българския национален интерес, ще ги подкрепяме. Няма да има толеранс по отношение на грешките“.

Атанасова подчерта, че ГЕРБ ще бъде „конструктивна, силна и изискваща опозиция“, което е „едно от първите условия за добро управление“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА