Открийте ни и в

България

Приеха проект за сертифициране на оператор на интерконектора с Гърция

Проектът ще бъде изпратен на Европейската комисия за становище

публикувано

на

petkov
Сн: БТА

Енергийните регулатори на България и Гърция приеха проект за сертифициране на компанията  ICGB  като независим преносен оператор за природен газ на междусистемна газова връзка с южната ни съседна.

Решението осигурява възможността за въвеждане в експлоатация на интерконектора „Гърция-България“ след 1 юли 2022 г, уточняват от българския регулатор. Така страната ни може да получава в пълен обем доставки и от азерски газ, пише още в съобщението.

Проектът ще бъде изпратен на Европейската комисия за становище преди двата регулаторни органа да приемат окончателното решение за сертифициране.

Кирил Петков ще инспектира изграждането на интерконектора България-Гърция в района на Комотини

България е сред страните, които имат най-малко източници откъдето могат да вземат природен газ – страната ни има само една завършена междусистемна връзка с Румъния.

Две са основните предизвикателства пред региона, около които се обединиха енергийните министри – набавянето на достатъчно количества природен газ за хранилищата с оглед на намалелите доставки, които се очаква да бъдат почти спрени от Русия по тръбния газ, а също така и ограниченото количество капацитети на терминалите за втечнен газ. Те няма да са достатъчни да покрият нуждите на страните.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено