Открийте ни и в

НА ПЪТ

Призракът на недостига на храни, завладял Британия, вече стряска и САЩ

Може би САЩ ще бъдат сполетени от подобна съдба и ще изпитат постоянен недостиг на някои продукти.

публикувано

на

Сн: Pixabay

В някои хранителни магазини в САЩ вече се забелязват празни рафтове, а хората понякога не могат да изпълнят списъка си с покупки поради липси – това може би е началото на задаващ се недостиг на храни в страната, за който експерти прогнозират, че ще се изостри през следващите месеци. Причината за проблема е разпадане на веригите за доставки поради недостиг на работна ръка и забавяне на логистичните операции. Това важи за цялата нишка от разтоварването до доставката.

Пристанища без докери

Рекордно голяма флотилия от кораби с товарни контейнери чака да разтовари стоките. С наближаването на празничния сезон компаниите в САЩ прогнозират недостиг и покачване на цените за всичко-от изкуствени коледни елхи и спортни стоки до пуйки за Деня на благодарността. Предупреждават търговците на дребно. че основите, включително тоалетната хартия, отново могат да бъдат в недостиг“, пише The Guardian.

“Контейнерните кораби край бреговете на Калифорния нямат докери, който да ги разтоварват“ – констатира CNBC.

Недостигът на работници се отразява обаче не само на стоките, идващи от внос, но и на тези, които вече се намират в САЩ.

Сн: Pixabay

Липса на шофьори и опаковъчен материал

Недостигът на шофьори на камиони – проблем, който е съществувал преди пандемията, но който само се е влошил оттогава – означава, че стоките не могат да се доставят от пристанищата до складове, за да намерят път до търговците на дребно и потребителите.

Друг свързан проблем е огромният недостиг на алуминий. И макар на пръв поглед тук недостигът на метал да не представлява интерес, това оказва огромно влияние върху много артикули в магазина за хранителни стоки.

В края на краищата супите, газираните напитки и много други продукти се опаковат и продават в алуминиеви кутии. Затова експертите предупреждават, че някои магазини за хранителни стоки могат да имат празни рафтове за много дълго време.

Европейският парламент приема резолюция за отпадане на визите за САЩ

Има и по-зле

САЩ не е единствената страна, изправена пред голяма криза във веригата на доставки. Обединеното кралство се подготвя за постоянен недостиг на храна, според доклади, публикувани от BBC.Там нещата са дори по-зле, прогнозите – също. Само причината е по-различна – освен коронавирусът, Брекзит намали драстично броя на шофьорите-чужденци.

Купувачът и потребителят от Обединеното кралство биха могли преди това да очакват по-рано всеки продукт, който искат, да стои на рафта на супермаркета или в ресторанта през цялото време – каза ръководителят на Федерацията за храни и напитки (FDF) Иън Райт – Това свърши. И не мисля, че ще се върне.”

Може би САЩ ще бъдат сполетени от подобна съдба и ще изпитат постоянен недостиг на някои продукти. Или може би липсата на работна ръка по някакво чудо ще бъде премахната от Джо Байдън и демократите. Засега в това има силни съмнения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА