Открийте ни и в

Любопитно

Природни чудеса: Зрелищни кратери, цветни езера и спираща дъха панорама

Искрящите разноцветни езера на вулкана Келимуту привличат много фотографи

публикувано

на

Природни чудеса: Зрелищни кратери, цветни езера и спираща дъха панорама

Природата ни изненадва всеки ден със своята красота, сила и уникалност. За някои места по света е трудно да се повярва, че изобщо съществуват, но те са там от хиляди години.

Зрелищни кратери, цветни езера и спираща дъха панорама – така може да бъде описано едно от най-магичните чудеса на природата – вулканът Келимуту. Малък, но изключително известен, необикновеният вулкан се намира на остров Флорес в Индонезия.

На върха му, на 1600 метра надморска височина, недалеч един от други, блестят водите на три разлоцветни кратерни езера. Две от тях са разделени от съвсем тънкия гребен на калдерата, като

цветовете им са напълно различни

Независимо че са „слепени“ един до друг, цветовете на езерата периодично се променят. Едното може да бъде зелено, червено или кафяво, докато в същото време нюансите на другото преливат от тюркоазено до изумруденозелено. Удивителното е, че през 2016 г. цветът на езерата се променял цели шест пъти.

Природни чудеса: Зрелищни кратери, цветни езера и спираща дъха панорама

За вулкана Келимуту се носят легенди и може би цветните трансформации, гъстата мъгла, обгръщаща върха му, са създали репутацията му

на свръхестествено и мистично място

Ето защо жителите на остров Форес дълго вярвали и вероятно някои вярват и до този момент, че душите на мъртвите попадат в езерата на Келимуту.

В зависимост от това колко дълго живял човек преди да напусне нашия свят, зависи в кое езеро ще отиде душата му. Това е причината да се появят наименованията на Езерото на старците – синьо, Езерото на младите – зелено, Езерото на грешниците – червено като кръвта.

Тази чудата легенда, разбира се, не обяснява защо всъщност се променят цветовете на езерата. Учените обясняват феномена с процеса на

взаимодействие на химически реакции

предизвикани от минералите, намиращи се в състава на водата и вулканичните газове. При отделянето на последните често се стига до дразнене в гърлото на посетителите на вулканичния връх. Но това, което предизвиква интереса на геолозите, е, че езерата са се образували в една калдера и в същото време имат различни цветове.

Природни чудеса: Зрелищни кратери, цветни езера и спираща дъха панорама

Счита се, че един вулкан е активен, ако е изригнал в пределите на период от 10 хиляди години. Келимуту е точно такъв, защото последният му признак на живот се е проявил през 1993 г., когато било регистрирано земетресение в зоната около него.

Индонезийският вулкан

е смятан за природно явление

и не е чудно, че привлича фотографи и пътешественици от цял свят. Назъбените брегове на вулканическите езера съблазняват любителите на ефектните снимки, но те са и изпитания за хладнокръвието на дръзналите.

Посетителите трябва да внимават, тъй като падането във водата може да бъде фатално. Така например през 1995 г. един холандски пътешественик паднал във водната пропаст на езерото на младите. Може би защото не бил нито твърде стар, нито бил грешник…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА