Открийте ни и в

България

При ембарго “Лукойл Нефтохим” вероятно ще спре работа

Рафинерията в момента доставя 60-70% от горивото на българския пазар

публикувано

на

Има опасност бургаската петролна рафинерия “Лукойл Нефтохим” да спре да работи, ако се реализира предложението на Европейската комисия за забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти в ЕС. Това стана ясно от изказване на държавния представител в “Лукойл” Красимир Първанов пред Mediapool.

Първанов коментира, че е възложил да се направи анализ за замяна на сегашните между 50% и 60% количества руски петрол “Urals”. В момента остатъкът се осигурява през борси – от Саудитска Арабия Кувейт и други държави. Ще се провери дали може да се увеличат доставките оттам, но Първанов изрично отбелязва, че технологично нефтопреработвателната рафинерия не може да работи без руски петрол и ако спрат напълно руските доставки, тя най-вероятно ще трябва да спре работа.

Красимир Първанов припомни, че с осигуряването на суровината за работата на рафинерията се занимава швейцарското дружество “Литаско”. “То е това, което се занимава с ценообразуването на суровината, както и на крайните продукти на предприятието”, изрично подчерта Първанов.

"Лукойл" заплаши да спре работа. Не искат камери и измервателни уреди

“Ако “Лукойл” спре да работи, ще търсим алтернативни източници за осигуряване на суровината. При петрола това е много по-лесно в сравнение с газа”, заяви пред Mediapool председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му бургаската рафинерия в момента доставя около 60-70% от горивото на българския пазар. “Това е голям процент и той логистично трудно ще бъде заместен, като това е възможно да се случи от най-различни източници”, подчерта Делчев.

По думите му българските бензиностанции зареждат масово с гориво от “Лукойл” заради по-ниската цена и по-малките разходи за транспорт. Делчев обясни още, че не е наясно до каква степен са запълнени резервоарите на “Лукойл” и колко дълго рафинерията може да продължи да работи при спрени доставки на руски петрол.

До момента няма официална позиция на бургаската рафинерия по предложението на ЕК.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА