Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

При Тръмп бавят рекордно петициите за зелени карти и гражданство

Забаванията с такъв мащаб имат сериозни последствия за имигрантите
Сибила Патси

публикувано

на

Администрацията на Тръмп е много бавна в обработката на заявленията в имиграционните служби. На практика всички молби се придвижват с миниатюрни стъпки и може да се каже, че се влачат без основателна причина. Това причинява редица вреди на имигрантите, техните семейства и техните работодатели.

При президента Тръмп броят на чакащите със заявления в службата за гражданство и имиграция (USCIS) се е удвоил за период само от една година. Скорошен анализ на Американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) окачествява тези забавяния не само като криза, но и като „тухли в невидимата стена на администрацията на Тръмп“, целяща да ограничи легалната имиграция в САЩ“.

Според данните на AILA

средното време за обработка за всички видове молби се е увеличило с 46%

в сравнение с 2016 г. – последната година от президентството на Барак Обама.

Забавянето в придвижването на имиграционните случаи е налице дори когато броят на новите молби е намалял. Например от 2017-а до 2018 г. времето за обработка се увеличило с 19%, въпреки че новите молби са намалели със 17%. Следователно, казват от AILA, имиграционните не могат да се оправдават с това, че имат повече работа.
Когато службата USCIS беше създадена през 2002 г., премахването на закъсненията в разглеждането на имиграционните искове и предотвратяването на бъдещи натрупвания на неразгледани документи бяха основни приоритети. USCIS трябваше да бъде агенция, която улеснява имигрантите, т.е. не е било предвидено да съществува като агенция с ограничителни функции.
В ерата на Тръмп Америка е поставена в условията на нови протоколи за сигурност, които да „защитят“ американците от „крадящите работа и извършващи престъпления“ имигранти. Част от тази политика стана и

протакането на обработката на почти всяка молба

за виза или гражданство. Например сега се изискват лични интервюта за всеки кандидат за зелена карта чрез работодател. Също за периода от 2017 г. до 2018 г. времето за обработка на формите N-400 (Заявление за натурализация) се е увеличило от 8 на над 10 месеца. Обработката на I-485 (Заявление за регистрация на постоянно пребиваване или корекция на статута) стана 11 месеца, а преди беше 8 месеца. Периодът за обработка на I-765 (Заявление за разрешение за работа) пък е скочил на 4 месеца, с един месец повече отпреди.
В момента USCIS има система, която отчита автоматично колко се чака за повечето молби във всеки един техен офис. Специалистите обаче казват, че няма прозрачност в начина на калкулация и че е по-удобно да има точно определени месеци, както е било преди.

Молба за гражданство в Чикаго например в момента се обработва между 8 и 16 месеца. В Атланта се чака от 11 до 23 месеца, в Бостън – от 5 до 12 месеца, а във Лос Анджелис – от 11 до 15. Издаването на постоянна зелена карта в Чикаго отнема от 11 до 30 месеца, в Атланта – от 9 до 21 месеца, в Бостън – между 7 и 18 месеца, а в Лос Анджелис – от 9 до 20 месеца.
Забавянията с такъв мащаб имат сериозни последствия за хората – те не могат да си намерят работа, да се присъединят към семействата си или да излязат от бежанските лагери.

 

Тръмп взема пари за бедствията, за да строи имигрантски затвори

Администрацията на Тръмп изтегли 271 милиона долара от Министерството на националната сигурност, включително и от Фонда за помощ при бедствия на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), за да осигури още места за задържане на имигранти.

Това става ясно от писмо на конгресмена от Калифорния Люсил Ройбал–Алард. Според него с парите ще се финансира и построяването на зали, в които търсещите убежище имигранти, влизащи през южната граница, да бъдат изслушвани.

Информацията за решението било изпратено на Конгреса като уведомление, а не като искане, тъй като администрацията смята, че има правомощието да ползва тези средства, след като Конгресът не е предоставил повече финансиране за леглата за задържане имигранти.

Твърди се, че Министерството на националната сигурност ще загуби $116 млн., отпуснати по-рано за операции на бреговата охрана, авиационната сигурност и други важни дейности, за да се подсигурят места за още 6800 задържани имигранти.

Средствата ще започнат незабавно да се прехвърлят от FEMA до 30 септември. С новото финансиране имиграционните ще могат да задържат наведнъж до 50 000 души.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Имиграционни новини

Чикаго е най-гостоприемният американски град за имигранти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Имигрантите, избрали Чикаго, за да пуснат корени в Америка, имат най-добри възможности, в сравнение с други градове в САЩ.

В Индекса на градовете за 2019 г. на New American Economy е анализирана ефективността на американските градове по отношение на интеграцията на имигрантите с оглед на броя граждани, родени извън страната и местните политики. New American Economy е неправителствена двустранна организация за научни изследвания и застъпничество, която работи за реформи в имиграционната политика на САЩ.

Индексът класира най-големите 100 града в Америка и открива “традиционни имиграционни портали” като Чикаго, които са все още водещи в имиграционните политики.

Ветровитият град е класиран начело като един от най-гостоприемните градове, следван от Чула Виста, Калифорния; Джърси Сити, Ню Джърси; Сан Франциско и Балтимор. Миналата година Чикаго се нареди на девето място в класацията.

Проучваните градове имат най-малко 200 хил. души население, от които поне 10 хиляди са чужди граждани. New American Economy разглежда данните и прилага точки в пет категории: държавно ръководство, икономическо овластяване, приобщаване, общност и правна подкрепа.

“Изключително сме горди, че Чикаго беше обявен за най-гостоприемния град в Америка за имигранти и бежанци”, заяви в изявление кметът на града Лори Лайтфут. “Тази класация отразява страстната и посветена работа на местните власти и членовете на общността в нашия град, които застават заедно и се борят за правата на нашите имигранти и общности, без значение от цената.”

Индексът присъжда на Чикаго най-висок рейтинг в категориите за ангажираност на властите и подкрепа на имигрантите. New American Economy отбелязва станциите за Добре дошли, в които имигрантите в района могат да получат информация, ресурси и услуги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Аризона остава враждебна за имигрантите

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
MGN Online

Тусон – най-либералният град за имигрантите в щата Аризона – гласува против превръщането му в град убежище. 70% от хората казаха „не“. Предложената мярка срещна силна опозиция от страна на кмета и градския съвет, както и на всички демократи, които казаха, че инициативата застрашава обществената безопасност и милионите долари, които градът получава от държавните фондове за развитие. Някои републиканци заплашиха, че ще предложат на Конгреса да накаже града. Aктивистите, които бяха за предложението, изтъкнаха, че промяната ще покаже на имигрантите, че в Тусон могат да намерят защита в момент, когато мнозина се страхуват от имиграционните политики на президента Тръмп.

Мярката щеше да даде право на имигрантите да не отговарят на въпрос на полицията дали са легално в страната и да ограничи правомощията на полицията да арестува някой

 само по подозрения, че няма документи

 за легално пребиваване.

В Аризона има въведен закон от 2010 г., който забранява градовете убежища. Той задължава полицията да прилага строги мерки за проверка на статута на всеки имигрант, заподозрян, че е в страната незаконно. Полицията също така сътрудничи на имиграционните при арести и издирване на хора. А 9-ият апелативен съд на САЩ постанови през юни, че администрацията на Тръмп може да вземе предвид готовността на градовете да си сътрудничат с имиграционните, когато разпределят средства за отделните градове.

Полицията в Тусон е използвала всички врати в закона да не се придържа напълно към щатските рестрикции за сътрудничество с федералните власти. „Тусон във всички отношения така или иначе функционира като град убежище“, каза кметът Джонатан Ротказа. През 2012 г. градският съвет обяви Тусон за „гостоприемен град“ (welcoming city), но не посмя да го нарече убежище. Тусон е широко признат за родното място на движението на църквите за даване на убежища от 80-те години, когато те са подпомагали бежанците от Централна Америка с цел да ги предпазят от депортиране.

Междувременно жителите на Тусон

избраха първия си латинокмет

Реджина Ромеро ще бъде първата жена с такъв произход, която ще управлява втория по големина град в Аризона след Финикс, който има население от около 546 000 души. Финикс от своя страна, където живеят много българи, гласува против това да стане „град убежище“ през 2017 г. Според института за изследвания Pew Research в града има 250 000 имигранти без статут. Предложението за „град убежище“ тогава бе внесено от един единствен гражданин – Рик Робинсън, кoйто каза, че градът трябва да се откъсне от забраната на щата. Въпреки че той получи известна подкрепа, градският съвет отхвърли предложението. Тогавашният кмет Грег Сантън заяви, че Финикс не може да го одобри, защото ще се противопостави на действащ закон. Полицаите заявиха, че мярката ще е против тяхната полицейска клетва за изпълняване на дълга. Финансовите загуби на града се изчисляваха на 5 хил. долара на ден, тъй като това щеше да бъде глобата от страна на щата Аризона към Финикс, ако беше станал „град убежище“. Отделно общината щеше да загуби годишно финансиране от 89 млн. долара.

В Америка има

560 града, обявили се за убежища

Щатите освен Аризона, които ги забраняват, са Джорджия, но там Атланта се обяви за град убежище през септември 2018 г., Флорида и Тенеси. На път да приемат такива забрани са Охайо, Кентъки и Мичиган. В Тексас засега няма нито един град убежище, макар че няма забрана за тях. В някои градове обаче полицията спря да сътрудници на федералните агенти. Проучванията показват, че градовете убежища или нямат влияние върху престъпността, или водят до нейното намаляване, но с много малки проценти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Точка за Тръмп – превес за прекратяване на ДАКА във Върховния съд

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Голямо мнозинство от Върховния съд позволи на администрацията на Доналд Тръмп да последва своя план за закриване на програмата ДАКА (DACA). Това е федералната програма, която позволи на близо 800 000 млади хора, известни като „мечтатели“, да избегнат депортирането си и да останат в САЩ.

Програмата за даване на временен статут на малолетни имигранти, доведени в САЩ от родителите им, бе създадена по времето на мандата на президента Барак Обама. През 2017-та година обаче, администрацията на Тръмп обяви решението за поетапно й премахване. В отговор бяха подадени няколко съдебни дела, и най-накрая въпросът стигна до Върховния съд. Първите заседания с изслушвания на двете страни ще започнаха във вторник, а крайното решение се очаква да бъде взето през първата половина на 2020.

Битка за програмата DACA във Върховния съд

Във вторник стотици привърженици на ДАКА се събраха пред съда, докато съдиите изслушваха аргументите за прекратяване или оставяне на програмата. Мнозинството от магистратите обаче дадоха зелена светлина да се продължат стъпките по спирането на ДАКА. Според тях, още през 2017-а година е трябвало всичко да приключи. Това дава точка на администрацията на Тръмп, която настояваше за спирането на програмата.

Докато тя действа обаче, децата на имигрантите, които са били доведени в Америка от родителите им, могат да останат в страната. На всеки 2 години обаче ще трябва да подават документи за кандидатстване. Правилото се отнася само за младежите, пристигнали в САЩ до 2007-а година. И то при условие, че са били под 16-годишна възраст.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada