Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

При Тръмп бавят рекордно петициите за зелени карти и гражданство

Сибила Патси

публикувано

на

Администрацията на Тръмп е много бавна в обработката на заявленията в имиграционните служби. На практика всички молби се придвижват с миниатюрни стъпки и може да се каже, че се влачат без основателна причина. Това причинява редица вреди на имигрантите, техните семейства и техните работодатели.

При президента Тръмп броят на чакащите със заявления в службата за гражданство и имиграция (USCIS) се е удвоил за период само от една година. Скорошен анализ на Американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) окачествява тези забавяния не само като криза, но и като „тухли в невидимата стена на администрацията на Тръмп“, целяща да ограничи легалната имиграция в САЩ“.

Според данните на AILA

средното време за обработка за всички видове молби се е увеличило с 46%

в сравнение с 2016 г. – последната година от президентството на Барак Обама.

Забавянето в придвижването на имиграционните случаи е налице дори когато броят на новите молби е намалял. Например от 2017-а до 2018 г. времето за обработка се увеличило с 19%, въпреки че новите молби са намалели със 17%. Следователно, казват от AILA, имиграционните не могат да се оправдават с това, че имат повече работа.
Когато службата USCIS беше създадена през 2002 г., премахването на закъсненията в разглеждането на имиграционните искове и предотвратяването на бъдещи натрупвания на неразгледани документи бяха основни приоритети. USCIS трябваше да бъде агенция, която улеснява имигрантите, т.е. не е било предвидено да съществува като агенция с ограничителни функции.
В ерата на Тръмп Америка е поставена в условията на нови протоколи за сигурност, които да “защитят” американците от “крадящите работа и извършващи престъпления” имигранти. Част от тази политика стана и

протакането на обработката на почти всяка молба

за виза или гражданство. Например сега се изискват лични интервюта за всеки кандидат за зелена карта чрез работодател. Също за периода от 2017 г. до 2018 г. времето за обработка на формите N-400 (Заявление за натурализация) се е увеличило от 8 на над 10 месеца. Обработката на I-485 (Заявление за регистрация на постоянно пребиваване или корекция на статута) стана 11 месеца, а преди беше 8 месеца. Периодът за обработка на I-765 (Заявление за разрешение за работа) пък е скочил на 4 месеца, с един месец повече отпреди.
В момента USCIS има система, която отчита автоматично колко се чака за повечето молби във всеки един техен офис. Специалистите обаче казват, че няма прозрачност в начина на калкулация и че е по-удобно да има точно определени месеци, както е било преди.

Молба за гражданство в Чикаго например в момента се обработва между 8 и 16 месеца. В Атланта се чака от 11 до 23 месеца, в Бостън – от 5 до 12 месеца, а във Лос Анджелис – от 11 до 15. Издаването на постоянна зелена карта в Чикаго отнема от 11 до 30 месеца, в Атланта – от 9 до 21 месеца, в Бостън – между 7 и 18 месеца, а в Лос Анджелис – от 9 до 20 месеца.
Забавянията с такъв мащаб имат сериозни последствия за хората – те не могат да си намерят работа, да се присъединят към семействата си или да излязат от бежанските лагери.

 

Тръмп взема пари за бедствията, за да строи имигрантски затвори

Администрацията на Тръмп изтегли 271 милиона долара от Министерството на националната сигурност, включително и от Фонда за помощ при бедствия на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), за да осигури още места за задържане на имигранти.

Това става ясно от писмо на конгресмена от Калифорния Люсил Ройбал–Алард. Според него с парите ще се финансира и построяването на зали, в които търсещите убежище имигранти, влизащи през южната граница, да бъдат изслушвани.

Информацията за решението било изпратено на Конгреса като уведомление, а не като искане, тъй като администрацията смята, че има правомощието да ползва тези средства, след като Конгресът не е предоставил повече финансиране за леглата за задържане имигранти.

Твърди се, че Министерството на националната сигурност ще загуби $116 млн., отпуснати по-рано за операции на бреговата охрана, авиационната сигурност и други важни дейности, за да се подсигурят места за още 6800 задържани имигранти.

Средствата ще започнат незабавно да се прехвърлят от FEMA до 30 септември. С новото финансиране имиграционните ще могат да задържат наведнъж до 50 000 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

ИМИГРАЦИОННИ

Нови правила за зелена карта намаляват шансовете на българите

Боян Димитров

публикувано

на

Държавният департамент на САЩ обяви нови промени за получаването на зелена карта, които могат да ограничат шансовете за получаване на така желания документ от много българи.

За последната фискална година 343 българи спечелиха зелена карта от лотарията за 2019 г., с която имат правото на постоянно жителство в САЩ. Техният брой при следващата кампания обаче може да намалее още по-рязко.

В промените, обявени от Държавния департамент, изрично се заявява, че лицата, които участват в лотарията, но не предоставят цялата необходима информация, ще бъдат дисквалифицирани.

Това включва дори неподаването на снимка, която отговаря на изискванията. А изискванията са много. Тя трябва да е направена през последните 6 месеца, да има няколко копия, които се оставят в съответните посолства, да не е обработвана и т.н.

Държавният департамент също така ще изисква от всички кандидати да имат валиден паспорт без изтекъл срок на валидност към момента на кандидатстване в лотарията. Преди това паспорт беше необходим само на етап интервю за зелена карта за тези, които са спечелили от лотарията.

От ведомството казват, че новото правило има за цел да ограничи измамите. Те били засекли множество случаи, когато отделни лица или дори цели организации подават искания от хора, които

дори нямат представа, че са кандидатствали

за зелена карта. При положителен резултат обаче мошениците искали от спечелилите да им преведат определени суми, за да им освободят документите.

През последните 10 г. общо 10 067 наши сънародници са спечелили зелена карта. Тази година обаче броят им е рекордно малък. При миналото разиграване на лотарията печелившите са били 411.

Интерес на българите към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100,000 наши сънародници всяка година кандидатстваха, а между 1,000 и 2,000 печелеха. През последните 3 г. обаче броят на подалите за зелени карти българи намалява:

– от 94,513 през 2016-а до 74,316 през 2018 г. (числата включват кандидати и техните семейства – деца и съпрузи).

Спечелилите през 2016-а са 865, 666 през 2017-а и 776 през 2018-а. През 2015-а спечелилите българи са почти двойно повече – 1,418 души.

23 млн. души от целия свят са кандидатствали в годишната лотария за спечелването на зелена карта през 2018 г., става ясно от последния бюлетин на посолството на САЩ.

За 34-дневния период обаче са приети 14 млн. от кандидатурите, които отговарят на изискванията. Това ще рече, че 9 млн. от кандидатите са дисквалифицирани по различни причини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Депортират имигранти, които сътрудничат при разследвания

Сибила Патси

публикувано

на

Администрацията на Тръмп тихомълком е променила правилата за визите, предоставени на имигранти, които сътрудничат на властите в криминални разследвания. С промените такива хора ще могат да бъдат депортирани, дори докато чакат визите си.

Въпросните визи са U визи, въведени през 2000 г. Включват както хора, свидетели на престъпление, така и жертви на домашно насилие, трафик на хора и масови стрелби. За миналата година в регистрите на имиграционните са постъпили над 120 000 молби.

Със заплахата да бъдат върнати в родината си, много имигранти в страната няма да съобщават за сериозни престъпления, казват имиграционни адвокати. Новите мерки според тях подчертават още веднъж усилията на администрацията на Тръмп да депортира колкото може повече имигранти от САЩ.

Това ще има смразяващ ефект

казва Айлийн Блесингър, представител на организация за защита на имигрантите във Вирджиния. “Когато кандидатствате за такава виза, вие по същество се появявате в радара на имиграционтите ( ICE), но сега съществува риск ICE да ви арестува”, добавя тя. Друг специалист казва, че преди хората с отказ за U виза са можели да останат в страната с друга виза или друг статут, ако са имали такива, но сега могат да бъдат депортирани.

Промяната бе обявена в редактирана директива на имиграционните, публикувана на 2-ри август.

Директивата по същество позволява на ICE да даде разрешение на хората да останат в страната, докато чакат своите U визи. Но сега ICE може да депортира висящите кандидати по своя преценка.

Заявленията за U визи могат да отнемат до четири години. Правителството издава 10 000 бройки годишно, но не ограничава броя на визите, издавани  на съпрузи и деца на кандидати или родители на кандидати, които са на възраст под 21 години.

Директивата запазва изискването имиграционните агенти

да преразглеждат съвкупността от обстоятелства

за всеки случай, включително “всякакви благоприятни или неблагоприятни фактори, както и свързаните с тях федерални интереси” и да решават дали да разрешат на кандидата да остане или да му откажат виза. “

В изявление пред някои медии говорител на ICE защити промяната и заяви, че това ще помогне за справяне с обема на заявленията. “Тъй като броят на молбите за U визи се е увеличил, този процес се превръща в тежест за агенцията ни. Промяната не се отразява на качеството при проверката на заявленията”, допълва той.

Според някои активисти за либерална имиграционна политика новата директива прилича много на предишна наредба на имиграционните от миналата година, с която се прекрати практиката за опрощаване на сумата за подаване на молба за U виза. Тази промяна намали броя на хората, които искат такава виза

Всъщност молбата за самата виза е безплатна, но кандидатите с минали престъпления или имиграционни нарушения трябва да платят такса в размер на 585 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Снимка или съобщение във Facebook ни реже достъпа до САЩ

Боян Димитров

публикувано

на

Граничните служби на САЩ отказват достъп до страната на чужденци заради техни съобщения в социалните мрежи или видеа, които са получили или изпратили. Причина за отказа може да стане дори снимка, която не се харесва на някои от проверяващите, както и наличието на приложение за криптирана връзка като телеграм или WhatsApp. За това алармираха множество опитали се да влязат на територията на Америка с легални визи, които са били върнати принудително в страните си. Сред хората, подали жалби до различни институции в САЩ, се срещат цели семейства и дори цели туристически групи, които са били изпратени с първия полет обратно към страната, от която идват. Един от последните случаи е на палестиец, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. Летищните власти в Бостън обаче му отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Това обаче

не спряло инспекторите на летището да отворят лаптопа

и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му. Това не се понравило на проверяващите и те анулирали визата на Исмаил и го депортирали обратно в Ливан. Специалисти по имиграционно право обясняват, че границата на Съединените щати е особено пространство, където важат закони, защитаващи само и единствено интересите на страната, както и работата на имиграционните служители. Така всеки един човек в униформа може да реши дали да допусне на територията на страната пътник или да го върне обратно. Нароченият за нарушител няма право дори на адвокат, за да защити правата си, тъй като такива не му се полагат на летищата и границите на САЩ. Не е необходима и каквато и да е заповед, за да бъдат щателно претърсени, да бъдат разгледани телефоните и другите им мобилни устройства.

Дори най-малкият признак за нещо нередно

дава правото на служителите да откажат достъп до страната. В много от случаите това се оказва невинно съобщение или просто някаква снимка, която няма нищо общо с терористични или престъпни намерения, но не се харесва на властите, тъй като поражда някаква причина за съмнение у тях. Поради различни причини всеки ден митническите и граничните власти на САЩ отказват да пуснат в страната по 760 души. Понякога отказът е ясен – наказателна присъда или грешна документация. Много често обаче е просто съобщение във Facebook или неподходящ пост в Twitter. Само за ден митническата и граничната защита на САЩ обработва 1,13 милиона пътници със самолет, море и суша и отказва влизане на повече от 760 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada