Открийте ни и в

Вашето здраве

Пробив в борбата с рака: BionTech използва принципа на РНК-ваксините срещу туморите

Принципът на действие на лекарството е същият като на РНК ваксините

публикувано

на

Собственикът и главен иследоветел в BionTech Угур Шахин

Тестов препарат на фирмата BionTech, която, заедно с Pfizer разработи най-използваната ваксина срещу новия коронавирус, е дал отлични резултати при мишки, съобщи собственикът на фирмата Угер Шахин, който имаше решаваща роля и при създаването на ваксината.

Инжектиран в тумори на дебелото черво и кожата, препаратът блокира развитието им, а в някои случаи те постепенно изчезват.

Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюречи са главните изследователи и в търсенето на лечение срещу рака, като принципът е да се научи именната система да разпознава раковите клетки, като лечението да е такава, че да отчита уникалния профил на всеки тумор.

Ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г. ще е готова до седмици

Принципът на действие на лекарството е същият като на РНК ваксините. Информационната РНК “обучава” клетките да произвеждат определен вид протеини. Раковите клетки започват да произвеждат тези протеини, а реакцията на тумора е да се опита да ги унищожи. Така туморът започва да се унищожава сам.

Тюречи разкри, че фирмата разполага с 15 тестови препарата за различни видове рак, но най-обещаващ е BNT 131, за който става дума. Именно той спира или унищожава туморите при мишките.

Резултатите от изследванията са публикувани наскоро в „Science Translational Medicine“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено