Служители по администрирането на изборите на окръжно ниво в Аризона откриха при проверка по-малко от 200 случая на възможна изборна измама от над 3-те милиона гласа, подадени в щата на последните президентски избори. Това подкопава напълно твърденията на бившия президент Тръмп за "откраднати избори".

При случая е имало достатъчно изразен проблем, който да накара проверяващите да ги класифицират като представляващи интерес за по-нататъшно разследване, подчертава АП.Досега само 4 от тези случаи са довели до повдигане на обвинения, включително тези, открити при отделно разследване на щатско ниво. Никой не е осъден и ничий глас не е бил преброен два пъти.

Въпреки че е възможно да си появят още такива случаи, числата говорят за несъстоятелността на теорията на Тръмп, че измама и нередности в Аризона са му стрували гласовете на електорите от щата.

В окончателните, потвърдени и проверени резултати Байдън печели с 10 400 гласа повече от Тръмп.

Проверката на изборите в Аризона показа и друго – измамите с гласове са и в двете посоки. От четирите случая в Аризона, които стигнаха до криминални обвинения, в два са замесени демократи и в два – републиканци.

Тези резултати подкрепят изявленията на множество щатски и местни служители по администрирането на изборите и дори на някои републиканци от окръжната администрация, начело с губернатора Дъг Дюсей, че изборите в Аризона са били надеждни и техните резултати са валидни.

http://gty.im/1229172924

И все пак доминираният от републиканци Сенат на щата от месеци продължава с това, което нарича „съдебномедицински одит“ на резултатите в окръг Марикопа, където са намира град Финикс. Този напън беше разкритикуван от експертите по провеждане на избори и срещна негативно отношение и в двете партии, но някои републиканци, включително Тръмп, предполагат, че ще се разкрият доказателства за мащабна изборна измама.

Според проверка на АП, 11 от 15 окръга на Аризона не са подали до местните прокуратури нито един сигнал за потенциален случай на нарушения.

Повечето от случаите, установени досега, са заради опит за пускане на бюлетина от името на починал роднина или за пускане на две бюлетини.

Резултатите от проверката в Аризона са сходни с предварителните резултати от другите оспорвани щати. В Уисконсин например са открити само 27 случая на потенциална измама от 3,3 милиона пуснати бюлетини.

Случаите на вероятни измами и в другите щати, за които Тръмп и привържениците му имат съмнения, покриват много малка част от разликите, с коти той изгуби.