Само дни след като заяви, че федералната помощ, предложена на канадската провинция Албърта не е незабавно необходима, премиерът Джейсън Кени обяви в четвъртък, че неговата провинция вече е съгласна да приеме помощ, тъй като здравната й система е под „невероятно напрежение“ поради четвъртата вълна от коронавирусната зараза. Помощ е предложила и провинция Нюфаундленд и Лабрадор.

„Приемаме охотно направените предложения“ - каза Кени на пресконференция, като подчерта, че Албърта е помагала на други провинции по време на пандемията и че все още има техни жители в своите болници и интензивни отделения.

Кени обяви, че 8-10 души от Канадските въоръжени сили ще бъдат разпределени най-вероятно в CFB Edmonton, а още 20 обучени членове на Канадския Червен кръст ще бъдат разположени в сериозно затруднената Red Deer Regional Hospital.

По думите на премиера властите на провинцията са пред финализиране на план за докарване на медицински екип от Нюфаундленд, който най-вероятно ще бъде разпределен в болницата на Форт Макмъри.

Тази помощ ще осигури персонал за още 4-5 легла за интензивни грижи, но Кени подчерта, че дори и малкото е добре дошло.

Новината, че Албърта ще приеме външна помощ идва във време, когато в интензивните отделения на провинцията има 309 души, като „огромното мнозинство“ от тях са с коронавирус.

Кени съобщи, че макар и броят на леглата в интензивните отделения да бе увеличен на 372, те вече са 83% запълнени.