Открийте ни и в

България

Прогноза: Ръст със 7% на основните храни до края на годината

Заради по-високите цени на тока и газа поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост

публикувано

на

Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината, прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР. 

Според него въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче, няма да се стигне до рязък скок, а причините за това са конкурентният пазар и свитото потребление. 

Цените на захар, брашно, варива и месо се задържат. След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива, коментира Иванов. 

Бизнесът в България иска извънредни мерки заради цените на тока

Само при олиото от основните хранителни продукти има някакво рязко изменение с 36% спрямо нивата от миналата година, но реколтата е добра и се очаква цената да спадне, допълни той.  

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост. 

“При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7 процента или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница”, коментира още той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА