Открийте ни и в

САЩ

Прогонени от Facebook и Twitter, екстремистите на Тръмп се ширят другаде

Габ вместо Twitter, МиУи на мястото на Facebook, Телеграм като месинджър и Дискорд за посветените – прогонени от големите социални платформи, американските конспиративни движения и тези на белите супрeмасисти, нескрито поддържащи Доналд Тръмп

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Архив

Жули Жамо от Франс прес, превод: БТА

Габ вместо Twitter, МиУи на мястото на Facebook, Телеграм като месинджър и Дискорд за посветените – прогонени от големите социални платформи, американските конспиративни движения и тези на белите супрeмасисти, нескрито поддържащи Доналд Тръмп, са се пръснали из други мрежи, по-конфиденциални и по-трудни за регулиране.

„Най-екстремните привърженици на Тръмп вече се бяха здраво настанили по алтернативни платформи“, констатира Ник Баковиц, изследовател от „Лоджикали Ей Ай“, компания от сферата на дигиталната дезинформация. „Facbook и Twitter реагираха твърде бавно и това позволи на инфлуенсърите да преустроят каналите си почти без прекъсване в излъчването“, добавя той.

След размириците във Вашингтон на 6 януари основните социални мрежи се опълчиха срещу участвалите в тях организации като Oath Keepers („Пазители на клетвата“), Three Percents („Трипроцентовите“) и Proud Boys („Горди момчета“).

Facebook например предприе по-активни чистки срещу въоръжените движения, а Twitter окончателно спря достъпа на бившия президент и премахна 70 000 акаунта, свързани с QAnon – мъглява структура, чиито следовници бяха или все още са убедени, че тя ще спаси света от корумпираните и педофилски елити.

„Тази стратегия действа“, смята Джим Стейър, президент на асоциацията „Комън сенс мидиа“. „Погледнете само Тръмп без Twitter – изгубил си е мегафона, праща си посланията вече без усилвател“, посочва той.

Милиони екстремисти и конспиратори обаче отказват да се примирят, смятат експерти, които се опасяват, че цензурата сближава и сплотява много различни по принцип хора.

Антиваксъри
============

„В QAnon човек вижда въоръжени активисти, традиционни републиканци, майки на семейства, своя гуру по йога . . . Хора, стоели досега на някакво разстояние от нацистките и супремасистките групи. Тук обаче те лека-полека се сливат в едни и същи общности. Изобщо няма къде другаде да ходят“, отбелязва Алекс Голдънбърг от „Нетуърк контейджън рисърч инститют“ (НКРИ) – изследователски център, също работещ по дигиталната дезинформация.

Разочарованите адепти се събират под други знамена, по-специално в антиваксърското движение. В криптирания месинджър Телеграм например групи от десетки хиляди симпатизанти на Доналд Тръмп разпространяват лъжливи слухове за „ваксини, изтребващи населението“, редувайки ги с по някоя обида към Джо Байдън или мигрантите.

Властите биха могли с презрение да пренебрегнат тези злобни нападки в затънтени кътчета на интернет. Но при все че прогонването на екстремистките движения от големите социални мрежи ограничи възможността им мащабно да вербуват привърженици, огънят под пепелта още тлее.

В края на януари група демонстранти прекъсна ваксинацията срещу COVID-19 на един стадион в Лос Анджелис.

Необходимостта от регулация на алтернативните мрежи се сблъсква обаче с пречки от морално и практическо естество. Границите на свободата на словото са обект на напрегнати дебати в САЩ.

Дигитално замърсяване
======================

Parler – един вид Facebook на консерваторите, остана седмици наред извън играта, изключена от интернет с усилията на Google, Apple и Amazon, защото нарушаваше правилата им за модериране на съдържанието, подбуждащо към насилие. В средата на февруари обаче се върна онлайн.

Кой спечели от изтриването на акаути в Twitter и изключването на Parler?

Габ и МиУи, също наподобяващи Facebook, около 6 януари се изстреляха нагоре в рейтингите. Според Алекс Голдънбърг екстремистите, събрани в тях, ги използват предимно, за да споделят фрустрацията си.

„Не е имало пандемия през 2020 година. Грипът бе избран за инструмент, с който да се разруши икономиката и да бъде открадната изборната победа (на Доналд Тръмп)“, уверява потребител на Габ с ник ILoveJesusChrist123 в коментар под комюнике на бившия президент, препредадено от платформата.

Телеграм е по-подходящ за преминаване към действия – чрез частни групи, защитени с криптиране. А любителите на огнестрелните оръжия си дават срещи на форума MyMilitia.com („Моята милиция“).

Но докато основателите на Габ не крият близостта си до QAnon, МиУи и Телеграм увериха, че с удоволствие ще минат без сдружаване с тези конспиратори.

Движението QAnon разпространява конспиративни теории, помага на Тръмп да бъде преизбран

„Има стотици групи на МиУи и само една част клонят към политиката“, заяви за АФП Дейвид Уестрич, директор по маркетинга на платформата: „За разлика от Facebook и Twitter (. . .), няма начин в МиУи авторите на обяви, политиците и който и да е друг да рекламира нещо сред нашите потребители“.

МиУи и Телеграм положиха усилия да модерират съдържанието, но ресурсите, необходими за целта, струват скъпо.

„Тези движенийца са като замърсяването на околната среда. Те се сдобиха с повече власт и влияние, защото свободно циркулираха из Facebook, Twitter и YouTube“, коментира Емърсън Брукинг, специалист по екстремизма и дезинформацията в аналитичния център Атлантически съвет.

Той препоръчва съответно един вид размяна на екипи и технологии за модериране между конкурентните социални мрежи.

Правителството също трябва да се намеси, смята Джон Фармър от НКРИ: „То трябва да третира мрежите по същия начин, както водата и тока – те са обществени блага, подлежащи на регулация“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Семейство Байдън има доход от 607 000 долара за 2020 г., семейството на Камала Харис – над два пъти повече, според данъчните им декларации

Според формуляр 1040 на Първото семейство то е платило 162 063 долара данък и e получило сума за възстановяване от 4649 долара.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Възстановявайки традиция, която беше прекъсната при бившия президент Доналд Тръмп, Белият дом публикува в понеделник данъчните декларации за 2020 г. както на президента Джо Байдън, така и на вицепрезидента Камала Харис. Публикувани бяха и докладите за публичните финансови дела на двете най-високопоставени семейства в САЩ.

Сем. Байдън подава федералната си данъчна декларация съвместно, отчита федерално коригиран брутен доход от $607 336 и дължи $157 414 федерален данък върху доходите, гласи обобщение на данъчния му статус, публикувано от Белия дом.

Според формуляр 1040 на Първото семейство, то е платило 162 063 долара данък и e получило сума за възстановяване от 4649 долара. Ефективната федерална данъчна ставка на сем. Байдън за 2020 г. е 25,9%.

„Вицепрезидентът и Вторият джентълмен отчитат федерално коригиран брутен доход от 1 695 225 щатски долара. Те са платили 621 893 щатски долара федерален данък върху доходите, което прави ефективна ставка на федералния данък за 2020 г. от 36,7 процента“, се казва в съобщението от Белия дом.

Докато беше на поста, предишният президент Доналд Тръмп не публикува данъчните си декларации.  Той се превърна в единствения кандидат на голяма партия за президент от ерата след аферата „Уотъргейт“, който никога не е публикувал нито една от данъчните си декларации, твърдейки няколко пъти, че не е в състояние, тъй като е бил обект на проверка.

Според приходната служба на САЩ (IRS) обаче това е нещо рутинно и на всеки президент и вицепрезидент се прави одит всяка година от ерата на „Уотъргейт“ насам.

Лиз Чейни: Републиканци гласуваха против импийчмънта на Тръмп от страх за живота си

Понеделник е официалният краен срок за подаване на федерални данъчни декларации за 2020 г. Първоначалният срок за подаване и плащане беше 15 април, но IRS измести крайния срок до 17 май, за да даде на отделните деклариращи, на данъчните агенти и на самата себе си повече време да се оправят с многото промени, засягащи данъците за 2020 г., от последния пакет за възстановяване от Covid-кризата.

Байдън публикува данъчните си декларации за 2019 г. миналия септември, когато се кандидатира за президент. Той и Първата дама Джил Байдън са платили близо 300 000 щатски долара федерални данъци през 2019 г. и са имали коригиран брутен доход от около 985 000 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

В битката срещу затлъстяването: Американски авиопревозвачи ще теглят пътниците си

Операторът ще може да тегли всеки пътник или багаж, но и трябва да има правото да откаже

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората, които искат да се качат на самолет в САЩ, първо ще трябва да се качат на кантара на летището или да споделят колко тежат.

Данните авиокомпаниите ще използват, за да гарантират безопасността на борда на самолета. Тази новина идва на фона на данните, че процентът на затлъстяване в САЩ се увеличава.

Сега въздушните превозвачи може да се наложи да актуализират разпоредбите за средното тегло на пътниците.

Ваксината на Pfizer може да не е достатъчно ефективна при хора със затлъстяване

Съгласно новите предстоящи изисквания, авиокомпаниите ще бъдат упълномощени да извършат проучвания за теглото на пътниците, членовете на екипажа и на багажа, чрез произволна извадка.

„Независимо от използвания метод, операторът може да тегли всеки пътник или багаж, но и трябва да му даде правото да откаже“, се казва в ръководството, разпространено от AirInsightGroup.

Проучването ще е доброволно, така че ако пътник откаже да участва, авиокомпанията може да избере друг на случаен принцип. Теглото на средностатистическия пътник и ръчния му багаж ще бъде увеличено до 88 кг. през зимата и до 86 кг. през лятото – това е с 12% повече от досегашните стандарти на FAA.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Калифорния няма да премахне изискването за маските още месец

Въпреки препоръките на CDC, властите в щата ще изчакат до 15 юни

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Калифорния ще отмени изискването за носене на маска до 15 юни, за да даде време на обществеността и бизнеса да се подготвят и да гарантират, че случаите на коронавируса ще останат ниски, заяви главният лекар на щата д-р Марк Гали.

„Този 4-седмичен период ще даде на калифорнийците време да се подготвят за тази промяна, докато ние продължаваме да се фокусираме върху доставянето на ваксините, особено за тези общности, които бяха силно засегнати по време на пандемията“, каза Гали.

Много щати вече премахнаха ограниченията си за носене на маски, след като Центровете за превенция и контрол на заболяванията заявиха, че е безопасно напълно ваксинираните хора да не носят маски, с малки изключения.

Експертите предупреждават: CDC избързаха с насоките за сваляне на маските

„На 15 юни Калифорния планира да приложи насоките на CDC относно носенето на маски, за да позволи на напълно ваксинираните хора да не носят предпазни средства“, каза Гали.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм вече заяви, че ако броят на новите случаи остане нисък, всички ограничения в щата ще отпаднат на 15 юни.

Дотогава Калифорния ще спазва правилата, според които хората, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса, не е нужно да носят маска на открито, освен ако не участват в събития с много хора.

Дотогава обаче всички трябва да носят маски на закрито. В щата има някои правила за бизнеса и други обществени места, които се различават в зависимост от окръга.

Андрю Куомо: Да си върнем живота

В четвъртък миналата седмица CDC съобщи, че хората трябва да носят маски в претъпкани закрити места като самолети, автобуси, болници и затвори.

Засега бизнесът в Калифорния ще се придържа към насоките, въведени от правителството на щата. Четириседмичното отлагане ще помогне на бизнеса да се подготви по-добре за прехода към по-малко ограничения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Местан за катастрофата: „Не разбирам в какво съм обвинен“

В съдебната зала Лютви Местан заяви, че обвинителният акт срещу него e пасквил и е продукт на измама

Затвори