Открийте ни и в

България

“Продължаваме Промяната” бори кризата с нов пакет за 2 млрд. лева

Управляващите предлагат вдигане на пенсиите

публикувано

на

"Продължаваме Промяната" бори кризата с нов пакет за 2 млрд. лева

„Продължаваме Промяната” представи пакет от 14 мерки на обща стойност от 2 млрд. лева за спряване с кризата. Сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да бъде използвана, без да се нарушава бюджетната рамка. Това обяви на брифинг в парламента Андрей Гюров.

Мерките са базирани на два основни принципа, посочи още той. С тях ще се подпомогнат най-уязвимите групи от хора – пенсионерите и тези с най-ниски доходи, както и бизнесът. Мерките, които вече са остойностени, ще бъдат предложени на утрешния Коалиционен съвет.

Пакетът от антикризисни мерки включва увеличаване на минималната пенсия от 370 на 450 лв. от юли и пропорционално нарастване на всички пенсии (с 21%).

Това обяви на брифинг шефът на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Максималната пенсия пък ще бъде увеличена от 1500 на 3400 лв. от юли. От октомври ще има нова актуализация на пенсиите, която ще е на различен принцип от прилагания досега и ще намали разликата между старите и новите пенсии, обяви Гюров.

Данъчното облекчение за работещите родители ще се увеличи от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. – за две деца.

В мерките е и отстъпката от 25 ст. при зареждането на гориво до 50 л от физическите лица.

Предлага се сериозно увеличение на пенсиите. От 370 лв. на 450 лв. и пропорционално увеличение на останалите. Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация така, че тези с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност.

Слави: Предупреждавам: ПП не говорят верни неща за цената на газа

„Другото основно, което искаме да направим в системата на пенсиите, е да осигурим справедливост в две основни насоки – предлагаме да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3 400 лв. Така хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават една адекватна пенсии. Това е стимул за всички граждани да се осигуряват на истинските суми и за всички трудещи се да допринасят повече за социалната система. Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 ЮЛИ по наше предложение”, добави Гюров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА