Открийте ни и в

България

“Продължаваме промяната” с механизъм за автоматично нарастване на минималната работна заплата

Сметката е на база бъдещата европейска директива, с която минималната заплата трябва да е 50% от средната

публикувано

на

Сн.: БТА

Минималната работна заплата няма да бъде замразявана за следващите 3 години, както беше записано в средносрочната рамка на Министерство на финансите. Още с коалиционното споразумение е поет ангажимент тя да продължи да расте и предстои да бъде предложен механизъм за автоматичното й покачване.

Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната” Пламен Шалъфов.

В момента тя е 710 лв. и се определя от държавата. Социалният министър Георги Гьоков даде заявка, че ще настоява тя да стане 770 лв. от 1 юли. Сметката е на база бъдещата европейска директива, с която минималната заплата трябва да е 50% от средната.

КНСБ настоява тя да е 760 лв. БСП също обявиха, че ще настояват на тази сума от 1 юли. Според КТ “Подкера” тя трябва да е между 850 и 1000 лв.

В коалиционното споразумение е заложен и автоматичен механизъм за максималния осигурителен доход.

Хлябът поевтинява, пенсиите - по-високи: Ето антикризисните мерки на правителството

Някои от антикризисните мерки, които вчера предложиха управляващите, изискват законодателни промени все още няма ясен срок от кога реално ще заработят. Други обаче ще влязат в сила от първи юли заедно с актуализацията на бюджета, уточни той.

Управляващата коалиция все още не е готова с проекта за актуализация на бюджета, но това ще се случи в обявените срокове, увери Пламен Шалъфов.

“Вярвам, че пакетът от мерки като цяло е доста добър. Разбира се, по всяка мярка може да се дискутира какъв точно да е форматът й, дали да не е в сила за по-дълъг или за по-кратък срок и какъв ще е ефектът върху бюджета, но за мен това са по-скоро второстепенни въпроси” – коментира той.

Дали ще се наложи нов пакет мерки наесен все още не е ясно. Към момента управляващите не предвиждат тегленето на нов заем.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА