Открийте ни и в

България

Продължава борбата с наводненията в Южна България

В понеделник през нощта бедствено положение е обявено и в община Петрич

публикувано

на

Сн.: БТА

Извънредно положение на територията на Община Петрич обяви кметът Димитър Бръчков. То влезе в сила в 00:00 ч. в понеделник през нощта, съобщиха от общината.

Заповедта идва след обстоен анализ на събитията от последните часове – значителни материални щети, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и имоти на граждани – сгради, оранжерии, земеделски площи, предаде БНР.

Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. В неделя беше направен опит за стигане до обекта, но без успех. Идентична е ситуацията и с помпите при р. Струмешница. Тези обстоятелства изправят Петрич пред опасност от безводие и режим на питейната вода.

Проливните дъждове усложниха обстановката в Южна България. Преляха реки и се наводниха къщи и пътища. Бедствено положение бе обявено в общините Смолян, Борино, Рудозем, Неделино, частично бедствено в девинското село Триград заради подкопан път, предаде БНТ.

Обстановката в Смолянско бавно започва да се нормализира. Добрата новина е, че няма жертви, не се налага и евакуация на хора.

Селата Триград и Ягодина в община Девин остават блокирани заради пропаднали пътища. Единственият достъп до тях е през горски пътеки. Създадена е организация на хората да се доставят вода и храна.

На пътя между Девин и село Триград на няколко места в асфалта зеят огромни дупки. Още в неделя камиони започнаха да доставят чакъл и баластра, но не е ясно кога пътят ще бъде обезопасен и проходим за автомобили.

Сериозни щети има и по няколко водно електрически централи по поречието на река Въча над Девин.

В Рудозем и Неделино реките излязоха от коритата си в нощта срещу неделя.

“Към 1 без 20 ч. стана критично и бях принуден да обявя бедствено положение, нямаше ток почти в цялата община и множество излизания на реки. В село Елховец мостът падна, едната махала е само с пешеходен достъп, каза Румен Пехливанов”, кмет на град Рудозем.

Бедствено положение обяви и Община Смолян. В село Стойките тръгнаха кални свлачища.

Пътят между Смолян и Девин продължава да е затворен заради подкопаване на платното от придошлата река Широколъшка.

На всички критични точки работеше техника и разчистваше, но щетите наистина са огромни.

Още в понеделник започва опис на щетите. Очаква се бедствените положения в региона да бъдат отменени през деня.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА