Открийте ни и в

България

Проектът за новата Конституция вече е факт, вижте какво искат да променят

На челно място сред подкрепилите проекта е лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който по-рано категорично се обявяваше против новата Конституция

bgvoice

публикувано

на

На сайта на Народното събрание беше качен проектът за Конституция, внесен от ГЕРБ с гласовете на 127 народни представители.

В него се виждат съществени промени в сравнение с показания по-рано вариант, като въпроси като правата на българските малцинства, образованието, пенсиите и т.н. са видимо повлияни от реториката на подкрепилите проекта „Обединени патриоти“.

ГЕРБ внесе в парламента проектите за нова Конституция и свикване на ВНС

Следваща подмяна на основния закон ще е възможна само след 80-процентово мнозинство в пленарна зала и национален референдум.

На челно място сред подкрепилите проекта е лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който по-рано категорично се обявяваше против новата Конституция.

Пак не минахме без „копи-пейст“

Най-видимо е добавянето на преамбюл, който обаче повтаря почти дословно текста от сегашната Конституция, оформен от Валери Петров.

Единствената добавка към записаното през 1991 г. е в стремежа на депутатите да създадат демократична, правова и социална държава, „която утвърждава националните ценности и традиции“.

ГЕРБ събра нужните подписи за нова Конституция

Вече има мотиви

Една от големите критики към първата версия (извън припокриването в огромна степен с вече действащия основен закон) беше липсата на мотиви. Внесената в НС проектоконституция е съпроводена с обяснение за своята необходимост.

„Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености в самото начало на демократичния преход, при друг международен статут на страната ни, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да се отговори на предизвикателствата“, пишат авторите на проекта.

Намаляването на броя на депутатите „може да придобие смисъл не просто на количествена промяна в състава на представителното учреждение, а на преместване на акцента в разбирането за политическото представителство“. Премахването на ВНС пък се разбира като „цялостна промяна, която от една страна да засили прякото демократично начало и участието на гражданите, а, от друга, да приложи съвременни конституцинноправни стандарти в тази област“. Причината – само у нас сред страните от Съвета на Европа се изисква специален орган за изменение и допълнение на действащ основен закон.

Каракачанов: Няма да подпишем проекта за конституция, ако не се приемат нашите искания

Основните положения

Поправена е грешката от първия проект на ГЕРБ, в който беше описан държавен герб, какъвто България реално никога не е имала. Тогава причината беше дословно преписване на сега действащия основен закон, в който въпросът така и не е бил изяснен – въпреки 23-те години, откакто имаме сегашния си символ с три златни короновани лъва, щит, бяла лента с трикольорен кант и надпис „Съединението прави силата“. Сега е копирано точното описание от Закона за герб на Република България от 1997 г.

От чл. 12 е премахната ал. 3, която гласи, че мъжете и жените са равноправни и че държавата съдейства за отстраняването на фактическите положения на неравнопоставеност.

В чл. 20 се създава допълнителна ал. 2, според която „Държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата“.

ДПС: Няма да подкрепим ГЕРБ за Конституцията и ВНС

Чл. 170 посочва, че всяка нова Конституция се утвърждава на национален референдум. Пак на публично допитване подлежат промени в територията, промени във формата на държавното устройство и др.

Права и задължения с „патриотичен“ отенък

Поправено е силно критикуваното изнасяне на главата за основните права на гражданите към края на основния закон, като вече тя е втора по ред.

В чл. 41 има допълнение, според което „Всеки български гражданин и лице от български произход има право да се завръща в страната“ – явен реверанс към искането на „Обединени патриоти“ за по-активна политика спрямо българските малцинства в чужбина. Отново с тяхната реторика може да се обвърже промяната в чл. 48 ал. 1, според която гласуването е не само право, но и „граждански дълг“.

Отново силно обвързана с реториката на националистическото обединение е ал.3 на чл. 57, според която „Размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст гарантира достойно съществуване“.

Ал. 2 на чл.59 е силно разширена, като се дефинират целите на задължителното образование до 16-годишна възраст: „постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация при условия и ред, определени със закон“.

Промени в трите власти

И в тази версия броят на депутатите остава 120.

С новата формулировка на чл. 93 обаче отпада законодателната инициатива на Съвета на прокурорите, като нови текстове могат да предлагат само депутатите и Министерският съвет.

Чл. 98, пък замества цяла една глава, посветена на омбудсмана. Сега в основния закон единствено се посочва, че НС избира обществен защитник и други текстове регламентират правомощията и дейността му.

Запазена е конструкцията на съдебната система с 5-годишни мандати на „тримата големи“ (главният прокурор и председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд) и със Съдебен съвет на съдиите с 15 членове и Съдебен съвет на прокурорите с 11 членове.

Запазва се и решението всякакви следващи промени по линия на Конституцията да могат да се правят от обикновено Народно събрание, а ВНС да се саморазпусне след приемането на проекта.

Индивидуалната конституционна жалба придобива реална форма в чл. 161 ал. 3, според който КС „след изчерпване на всички средства за защита се произнася по искания на гражданин или юридическо лице за установяване на противоконституционност на закон, с който са нарушени техни права и свободи“

Кой подписа?

Виждат се и подписите на подкрепилите проекта депутати.

Сред тях са почти всички народни избраници от „Воля“ на Веселин Марешки, както и самият лидер на партията.

Събраните подписи са 127, но за свикване на ВНС ще са нужни 160.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Българите са сред европейските народи, които се чувстват най-самотни заради пандемията

Родените между 1994 и 2001 г. са били „най-самотната възрастова група“ в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни „поне отчасти“, докато при останалите възрасти този дял е бил под 40 на сто

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Всеки четвърти гражданин на ЕС се е чувствал самотен в първите месеци от пандемията, сочат данни, представени днес от Европейската комисия. Това усещане е нараснало с над 15 на сто сред българите, естонците, французите, германците, поляците, португалците и шведите.

В Белгия, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Испания чувството за самота се е увеличило с под 10 на сто, показват данните.

Чувството на самота се е удвоило във всички възрастови групи в първите месеци на пандемията. Отчита се четирикратен ръст на това усещане сред хората на възраст 18-35 години в сравнение с 2016 година. Самотата и отдалечеността от обществото носят вредни последици за психическото и физическото здраве, както и за доверието в общността. Съществуват опасения, че последиците ще се запазят и с отшумяването на пандемията, се посочва в доклада.

СЗО: Пандемията ще окаже дългосрочно въздействие върху психичното здраве на хората

Родените между 1994 и 2001 г. са били „най-самотната възрастова група“ в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни „поне отчасти“, докато при останалите възрасти този дял е бил под 40 на сто.

Докладът дава примери за противодействие на тези усещания с медийни публикации, насочени към положителните страни на самотата и възможностите, които тя дава за обръщане към изкуството и духовността.

Посочени са също положителни примери в усилията за насърчаване на нацията със словата за Нова година на президентите на Гърция и на България Катерина Сакеларопулу и Румен Радев. Отбелязва се, че българският държавен глава е посветил част от обръщението си на хората, които празнуват сами, и е припомнил проявите на съпричастност пред общото предизвикателство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Бургас – все по-близо до нова COVID вълна

COVID-отделенито в Поморие отвори отново

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бургас и областта са все по-близо до нов COVID вълна. В пика на сезона COVID отделението в Поморие отвори отново – с 10 легла. Първите приети са туристи от Норвегия.

„Млади жени, поели сме ги, обслужени са, дехоспитализирани са, заминаха си за Норвегия. В момента имаме 7 човека, 1 латвийка“, съобщи за bTV д-р Кирил Хинов, управител, МБАЛ-Поморие.

Предимно летовници минават и през областната болница.

Математик предупреди: Ако не спазваме мерките ни очаква вълна като в Индия

Половината от капацитета на инфекциозното отделение в Бургас е запълнен. Заети са 17 легла.

„Имаме пациенти от Обзор, от Слънчев бряг, отвсякъде. Всички са с пневмония, но са сравнително стабилни“, заяви д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

Част от новозаразените са с „Делта“ варианта.

„Те си правят PCR, за да се приберат в края на почивката си и те остават за 14-дневна карантина в страната. В 80-90 % от случаите са ваксинирани“, каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Кметовете на морските общини уверяват, че вземат мерки.

„Имаме готовност да дезинфекцираме изцяло и двата града, които в момента имат туристи“, обясни кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев не очаква новата да вълна да повтори старата по брой нови случаи на ден.

„1000, максимум 2000 случая, и то при поведение на хората, което е безотговорно – значи свалят се маски, събират се в затворени помещения, правят се политически събрания, футболни мачове, при които много пръски се разпространяват“, коментира проф. Огнян Кунчев.

В този случай експертът не изключва сценарий като в Индия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Ало, Космос!“ Българчета задават въпроси на астронавтите от МКС (НА ЖИВО)

Вижте какво ще попитат децата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За първи път български деца и ученици говорят на живо с астронавтите на Международната космическа станция. Разговорът им започва в 18 ч.

Те задават своите въпроси до Тома Песке и Марк Ван де Хей, които са сред шестимата астронавти на станцията, която е в Космоса от пролетта.

Целта на проекта е да се разпали въображението на децата към Космоса. В продължение на месец ученици и студенти от цялата страна изпращаха своите въпроси към НАСА.

Сред основните изисквания бе да не може отговорът да се открие в Goggle или друг популярен източник. 32-ма са победителите, които бяха селектирани измежду 203 деца и ученици от 20-членно жури, а финалната селекция е направена от НАСА.

Идеята е с този проект не само да постави прецедент, но и да спомогне за изпращането на трети български космонавт отвъд екзосферата.

През целия ден посетителите можеха да участват в работилници за строене на роботи за доставка на храна до Международната космическа станция, такива по математика, какато и работилница с Майнкрафти др.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
МВР: Бяхме пасивни на протеста. Кадри с брутално полицейско насилие опровергават това

"Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално...

Затвори