Открийте ни и в

България

Проектът за новата Конституция вече е факт, вижте какво искат да променят

На челно място сред подкрепилите проекта е лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който по-рано категорично се обявяваше против новата Конституция

публикувано

на

На сайта на Народното събрание беше качен проектът за Конституция, внесен от ГЕРБ с гласовете на 127 народни представители.

В него се виждат съществени промени в сравнение с показания по-рано вариант, като въпроси като правата на българските малцинства, образованието, пенсиите и т.н. са видимо повлияни от реториката на подкрепилите проекта „Обединени патриоти“.

ГЕРБ внесе в парламента проектите за нова Конституция и свикване на ВНС

Следваща подмяна на основния закон ще е възможна само след 80-процентово мнозинство в пленарна зала и национален референдум.

На челно място сред подкрепилите проекта е лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който по-рано категорично се обявяваше против новата Конституция.

Пак не минахме без „копи-пейст“

Най-видимо е добавянето на преамбюл, който обаче повтаря почти дословно текста от сегашната Конституция, оформен от Валери Петров.

Единствената добавка към записаното през 1991 г. е в стремежа на депутатите да създадат демократична, правова и социална държава, „която утвърждава националните ценности и традиции“.

ГЕРБ събра нужните подписи за нова Конституция

Вече има мотиви

Една от големите критики към първата версия (извън припокриването в огромна степен с вече действащия основен закон) беше липсата на мотиви. Внесената в НС проектоконституция е съпроводена с обяснение за своята необходимост.

„Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености в самото начало на демократичния преход, при друг международен статут на страната ни, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да се отговори на предизвикателствата“, пишат авторите на проекта.

Намаляването на броя на депутатите „може да придобие смисъл не просто на количествена промяна в състава на представителното учреждение, а на преместване на акцента в разбирането за политическото представителство“. Премахването на ВНС пък се разбира като „цялостна промяна, която от една страна да засили прякото демократично начало и участието на гражданите, а, от друга, да приложи съвременни конституцинноправни стандарти в тази област“. Причината – само у нас сред страните от Съвета на Европа се изисква специален орган за изменение и допълнение на действащ основен закон.

Каракачанов: Няма да подпишем проекта за конституция, ако не се приемат нашите искания

Основните положения

Поправена е грешката от първия проект на ГЕРБ, в който беше описан държавен герб, какъвто България реално никога не е имала. Тогава причината беше дословно преписване на сега действащия основен закон, в който въпросът така и не е бил изяснен – въпреки 23-те години, откакто имаме сегашния си символ с три златни короновани лъва, щит, бяла лента с трикольорен кант и надпис „Съединението прави силата“. Сега е копирано точното описание от Закона за герб на Република България от 1997 г.

От чл. 12 е премахната ал. 3, която гласи, че мъжете и жените са равноправни и че държавата съдейства за отстраняването на фактическите положения на неравнопоставеност.

В чл. 20 се създава допълнителна ал. 2, според която „Държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата“.

ДПС: Няма да подкрепим ГЕРБ за Конституцията и ВНС

Чл. 170 посочва, че всяка нова Конституция се утвърждава на национален референдум. Пак на публично допитване подлежат промени в територията, промени във формата на държавното устройство и др.

Права и задължения с „патриотичен“ отенък

Поправено е силно критикуваното изнасяне на главата за основните права на гражданите към края на основния закон, като вече тя е втора по ред.

В чл. 41 има допълнение, според което „Всеки български гражданин и лице от български произход има право да се завръща в страната“ – явен реверанс към искането на „Обединени патриоти“ за по-активна политика спрямо българските малцинства в чужбина. Отново с тяхната реторика може да се обвърже промяната в чл. 48 ал. 1, според която гласуването е не само право, но и „граждански дълг“.

Отново силно обвързана с реториката на националистическото обединение е ал.3 на чл. 57, според която „Размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст гарантира достойно съществуване“.

Ал. 2 на чл.59 е силно разширена, като се дефинират целите на задължителното образование до 16-годишна възраст: „постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация при условия и ред, определени със закон“.

Промени в трите власти

И в тази версия броят на депутатите остава 120.

С новата формулировка на чл. 93 обаче отпада законодателната инициатива на Съвета на прокурорите, като нови текстове могат да предлагат само депутатите и Министерският съвет.

Чл. 98, пък замества цяла една глава, посветена на омбудсмана. Сега в основния закон единствено се посочва, че НС избира обществен защитник и други текстове регламентират правомощията и дейността му.

Запазена е конструкцията на съдебната система с 5-годишни мандати на „тримата големи“ (главният прокурор и председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд) и със Съдебен съвет на съдиите с 15 членове и Съдебен съвет на прокурорите с 11 членове.

Запазва се и решението всякакви следващи промени по линия на Конституцията да могат да се правят от обикновено Народно събрание, а ВНС да се саморазпусне след приемането на проекта.

Индивидуалната конституционна жалба придобива реална форма в чл. 161 ал. 3, според който КС „след изчерпване на всички средства за защита се произнася по искания на гражданин или юридическо лице за установяване на противоконституционност на закон, с който са нарушени техни права и свободи“

Кой подписа?

Виждат се и подписите на подкрепилите проекта депутати.

Сред тях са почти всички народни избраници от „Воля“ на Веселин Марешки, както и самият лидер на партията.

Събраните подписи са 127, но за свикване на ВНС ще са нужни 160.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

BREAKING: 1,792 нови заразени с COVID-19 в България, 69 са починали, с 1,535 случая по-малко от 28 ноември

За последното денонощие са се излекували 1039 болни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

1,792 са регистрираните нови случаи на коронавирус за денонощие у нас, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 4928 PCR теста.

Битката с болестта през последните 24 часа са загубили 69 наши сънародници.

Активните случаи в момента са се увеличили до 90 219. 6830 заразени се лекуват в болници, като 431 са в интензивни отделения.

За последното денонощие са се излекували 1039 болни.

Националната информационна система показва, че при 5800 лица – медицински служители у нас, е констатиран COVID-19.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 67; Бургас – 133; Варна – 209; Велико Търново – 26; Видин – 17; Враца – 21; Габрово – 31; Добрич – 68; Кърджали – 2; Кюстендил – 90; Ловеч – 39; Монтана – 46; Пазарджик – 78; Перник – 38; Плевен – 62; Пловдив – 129; Разград – 28; Русе – 48; Силистра – 22; Сливен – 74; Смолян – 19; София област – 65; София град – 375; Стара Загора – 50, Търговище – 10; Хасково – 21; Шумен – 5; Ямбол – 19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Катаджия открадна емблема на кола по време на проверка

Столичната полиция е започнала проверка по случая

публикувано

на

Виж цялата статия

Катаджия открадна емблема на автомобил, докато го проверява. Кадрите бяха пуснати в интернет и бързо набраха популярност. МВР пък се закани, че ще направи проверка на случая, който е определн като злоупотреба на униформения.

На видеото се вижда как столичен служител на реда откъртва марковата емблема на паркиран автомобил.

Глас зад кадър посочва, че случаят е от 5 март малко преди 4 сутринта и че полицаят е от 8-мо районно в София.

Клипът обаче е публикуван в интернет едва в петък.

Към края на видеото полицаят изважда от патрулната кола предмет и го хвърля на земята.

Публикацията събра над 1500 гледания, придружени от възмутени коментари.

От МВР са образували проверка, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Борисов: Като злобата на Радев потече, през нощта Moody’s хвали България

„Не хвърлям пари от джипката. Оставям след себе си построено“, каза Борисов

публикувано

на

Виж цялата статия

Успяваме да поддържаме икономиката и финансите въпреки пандемията, която тормози цял свят. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“ след оценката на кредитния рейтинг на България от „Standard & Poor’s“.

Според Борисов се очаква бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години.

„Преди седмици Moody’s вдигна кредитния ни рейтинг (…) Всеки път, когато Радев се обади и му потече злобата, през нощта излиза световна рейтингова агенция и казва какво мисли за България. Страната се развива правилно, харчи в зависимост от пандемията толкова, че и бизнесът, и хората, и пенсионерите да имат повишени доходи дори в кризата“, коментира Борисов и цитира „Standard & Poor’s“.

Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители

Премиерът отговори задочно и на президента Румен Радев за Бюджет 2021, като заяви, че не може да се каже, че е бюджет на разрухата.

По-рано в събота стана ясно, че международната рейтингова агенция „Standard & Poor’s“ потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута ‘BBB/A-2’ със стабилна перспектива.

Не може да се каже, че е бюджет на разрухата, ако беше спор между двамата или на финансовите екипи, нямаше да го коментирам. Това заяви във „Фейсбук“ Борисов по повод думите на президента Румен Радев, че приетият държавен бюджет е „неадекватен“.

„Вчера Радев каза: бюджет на разрухата, а най-голямата прогнозираща агенция за това какво става в следващите 2-3 години в целия свят с държавите. Четат в целия свят финансови институции. И инвеститори ги четат, казва (агенцията- б.р.) България е със стабилна перспектива. Как звучи разруха и след мене потоп и през нощта излиза, че България е със стабилна перспектива“, коментира Борисов.

Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт, пише още премиерът.

Заедно със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП, посочи още той.

„Заедно с доклада на Moody’s oтпреди близо 2 месеца, това е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките, предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати“, подчертава Борисов.

„Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата. Успяваме да поддържаме икономиката и финансите въпреки пандемията, която тормози цял свят“, казва още Борисов.

От „Standard & Poor’s“ отчитат още, че бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година. Агенцията изтъква и голямото значение за българската икономика и фискална стабилност от включването на българския лев във Валутния механизъм II, допълва премиерът.

Искам да кажа на моите опоненти, че не хвърляме парите от джипката. Това са евтини приказки, каза премиерът Бойко Борисов, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.

Той е придружен от министъра на финансите Кирил Ананиев, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министъра на образованието Красимир Вълчев.

„Моята опозиция не ги ли чувате как казват: „Ходи и от джипката раздава пари.“ Виждаш какво оставяме след себе си: училища, детски градини, пътища, подпорни стени. Министър Ананиев е сложил 760 милиона повече за общините за тази година. Не ги хвърлям от джипката“, обърна се Борисов към събралите се хора.

Той припомни, че е вадил държавата от най-тежката финансова криза – 2008-2009 г.

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в ГЕРБ, конституция, мотиви, проектозакон
МВР-шефът: Благодаря на полицаите, че не позволиха да се лее кръв

Депутатите от ГЕРБ ръкопляскаха на министъра, а от БСП му поискаха оставката.

Затвори