Открийте ни и в

Коронавирусът

Произход „Неустановен“: СЗО публикува доклада си за началото на COVID-19

Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че ще продължи разследването на хипотезата, че вирусът се е разпространил в резултат на изпускане от лаборатория

публикувано

на

Световната здравна организация (СЗО) публикува на сайта си дългоочаквания доклад за произхода на COVID-19 след разследването на експерти в китайския град Ухан.

В доклада се посочва, че мисията не е успяла да установи източника на коронавируса. Като най-вероятна версия се посочва вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека, позволило на вируса да се адаптира и да се разпространи сред хората.

В понеделник медиите разпространиха информация от доклада преди публикуването му.

СЗО със заключение: COVID-19 не е лабораторен, предаден е от животно върху хората

СЗО изключва вероятността коронавирусът да е излязъл от лаборатория.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че ще продължи разследването на хипотезата, че вирусът се е разпространил в резултат на изпускане от лаборатория.

Въпреки че екипът стигна до заключението, че излизането от лаборатория е най-малко вероятната хипотеза, изисква допълнително разследване, вероятно с допълнителни мисии с участието на специални експерти, които съм готов да изпратя, обяви той.

Организацията акцентира върху важността да се разследват “потенциално ранни случаи” на коронавирус в различни държави.

Експертите на СЗО дадоха пресконференция след завършване на разследването в Ухан през февруари.

Тогава те посочиха четири версии: първата е свързана с предаване на инфекцията директно от животински източник на човека; втората версия е вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека, позволило на вируса да се адаптира и да се разпространи сред хората; третата хипотеза е да се е разпространил чрез замразени продукти, а четвъртата версия – източникът на инфекцията може да е лаборатория.

Според специалистите най-вероятно е свързано с втората версия.

Малка е вероятността коронавирусът да е създаден изкуствено.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено