Открийте ни и в

България

Прокуратурата: Искането за реформи в съдебната власт е на служебния кабинет, не на Европа

Твърди се, че България ще загуби милиарди лева заради липсата на отчетност и контрол и на главния прокурор, но според държавното обвинение, това не отговаря на истината

публикувано

на

Сн.: БТА

Ръководството на прокуратурата категорично се противопостави на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с фигурата на главния прокурор.

“Свидетели сме на политици, които внушават, че развитието и просперитета на България зависи от главния прокурор. Вместо да се търсят решения за проблемите, фокусът се измества към главния прокурор. Планът за възстановяване не е обвързано с това, целта е отстраняване на главния прокурор и овладяването на прокуратурата”. Това заяви Красимира Филипова от ръководството на прокуратурата на брифинг пред медии.

Според прокуратурата, въвеждането в Плана на мерки, свързана с реформи със съдебната власт, е по настояване на служебния кабинет, а не на ЕК. Твърди се, че България ще загуби милиарди лева заради липсата на отчетност и контрол и на главния прокурор, но според държавното обвинение, това не отговаря на истината.

Правосъдният министър: Сигналът срещу Гешев за "Жоси" е потвърден, има документи с подписи

“Задължени сме да обясним, че Механизмът за възстановяване е основният стълб за възстановяване на Европа, който осигурява финансова подкрепа за страните от ЕС, за смекчаване на социлните и икономически последствия от кризата с COVID-19”, заяви още тя.

Сн.: ПРБ

Макар плановете на страните членки да подлежат на оценка от ЕС, европейските институции не могат да поставят изисквания за конкретни мерки и да се намесват във вътрешнодържавни мерки. Неверни са внушенията за изключителната необходимост от реформи в прокуратурата и в частност отчетността на главния прокурор. Подобни мерки няма как да стоят в социалното и икономическото възстановяване на България, не изискват финансиране и не могат да са условия от ЕК. Ясно е, че изпълнителната власт целят да обслужат политически интереси, заявиха от ръководството на прокуратурата, като “генерират негативно отношение към прокуратурата и главния прокурор”.

Гешев посрещна с букет правосъдния министър, а тя му поиска оставката

Според държавното обвинение, основните критики на ЕК са към здравната реформа и са свързани с реформи. Идеята е била на изпълнителната власт, продиктувани не от необходимост, а от конкретната личност, заемаща тази позиция, посочи още тя.

Филипова уточни, че първоначално предложенията касаят принципни положения, но впоследствие служебният кабинет добавя акценти, свързани с прокуратурата и отчетността, и отговорността на главния прокурор, които са несъответни и не са свързани с финансиране на дейности, свързани с икономическото възстановяване. Последният вариант от 15 октомври, има точка “Повишена отчетност на главния прокурор и неговите заместници”, в глава за бизнес средата. Анализът на конкретните мерки показва, че част от тях вече са налични в българското законодателство, а друга част е обусловена от нужда от промени в Конституция. Включването им показва или непознаване на съществуващата нормативна уредба, или са преднамерено формулирани така, че да предпоставят невъзможност за изпълнението им в обозримо бъдеще. По този начин, забавяне или намаляване на средствата от Плана за възстановяване ще бъдат обяснявани с недостатъчната отчетност на главния прокурор и превърнат главния прокурор в център за обществен натиск и недоволство”, посочи още Филипова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА