Открийте ни и в

България

Прокуратурата и ДАНС правят общо звено за изборите

Подобно звено може да гарантира успешното прилагане на изборните права на гражданите съобразно Конституцията на страната, пишат от прокуратурата

публикувано

на

Иван Гешев

Главният прокурор на Република България и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за Народно събрание, насрочени за 02.10.2022 г, съобщи на сайта си българската прокуратура.

Със заповедта се създава и Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс, съгласно която „главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания“.

Енцо Ферари: Жени се за проститутка, води паралелен живот и прави едни от най-добрите коли

Нормата е императивна и задължава главния прокурор и министъра на вътрешните работи да организират и осигурят съвместно взаимодействие на ръководените от тях институции. Същото изисква определянето на конкретни представители на ПРБ и МВР, които да взаимодействат помежду си на всички нива за определения времеви период, с цел постигане на ефективно противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес.

Създаването на Национално междуведомствено звено и съвместната дейност на институциите биха могли да гарантират упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и Изборния кодекс правов ред.

Лилия Славова: Една талантлива актриса, емигрирала в САЩ на военен самолет (ВИДЕО)

В прессъобщение до медиите прокуратурата отново заявява своята убеденост, че “трайно установената от повече от десет години добра практика (доказала своята ефективност и ефикасност чрез функционирането на Национално междуведомствено звено) за съвместни действия на институциите, съгласно нормативно установените им правомощия, допринася за осигуряване на честни и прозрачни избори и води до по-добро взаимодействие и координация, каквито са очакванията на българските граждани и на европейските ни партньори”.

С цел гарантиране на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона във ВКП ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. В тази връзка граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено