Открийте ни и в

България

Прокуратурата отговори на отвореното писмото на Бойко Рашков

По повод отказа на обвинението да разследва депутат, нарушил COVID карантината.

публикувано

на

Прокуратурата отговори на отвореното писмо на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков по повод отказа на обвинението да разследва депутат, нарушил COVID карантината. Случаят с Бранимир Балачев от ПГ на ГЕРБ нашумя в началото на годината, след като беше получена информация от полицията, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна. След няколко отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство, Рашков в петък изпрати отворено писмо до Иван Гешев. 

"Най-активните търговци на гласове": Бойко Рашков обвини ДПС в манипулация на вота

В писмото от прокуратурата става ясно, че е извършен задълбочен и обстоен анализ на всички установени в хода на проверката факти и обстоятелства, в резултат на което прокурорът е направил правилен и обоснован извод за липсата на данни за извършено престъпление от общ характер. Жалбата от заместник-министър на вътрешните работи, Бойко Рашков, е оставена без уважение като неоснователна, а постановлението на първоинстанционната прокуратура е потвърдено.

Ето и преписката от прокуратурата, по която са установени следните фактически обстоятелства:

На 24.01.2022 г. г-н Б. е посетил ДКЦ във Варна, където са му направени кръвни изследвания и бърз антигенен тест. Резултатът за наличие на Ковид-19 е бил отрицателен.

Рашков срещу Гешев: рунд пореден (ОБЗОР)

На 26.01.2022 г. г-н Б. се обадил в поликлиниката, откъдето изпратили лекар в дома му, за да го тества на място. Направеният антигенен тест не е дал категоричен резултат, но по молба на г-н Б. бил записан като положителен, за да не застраши здравето на други хора. На следващия ден му било съобщено по телефона, че е поставен под изолация в домашни условия.

За времето от 28.01.2022 г. до 01.02.2022 г. г-н Б. си направил още три антигенни теста, всички са били отрицателни. 

На 01.02.2022  г. след извършване на поредния отрицателен антигенен тест за наличие на Ковид-19 народният представител се явил като адвокат по две дела в Районен съд-Варна, за да не се стигне до отлагането им по негова вина.

Протоколите от съдебните заседания и резултатите от отрицателните тестове на народния представител са приложени към преписката, по която е извършена лична проверка.

Проверката на Апелативна прокуратура-София сочи, че в случая се касае за деяние, което макар формално да осъществява признаците на престъплението по чл. 355, ал. 1 от НК, поради своята малозначителност не е общественоопасно и не е престъпно. Взети са предвид липсата на категоричен резултат при втория тест и последващата поредица от отрицателни тестове.  

В постановлението на Софийска градска прокуратура са изложени подробни мотиви за отказа да се образува досъдебно производство. АП-София споделя тези доводи и потвърждава отказа като законосъобразен.

Още от писмото

В изпратеното писмо се заявява, че “изразеното чрез ведомствената интернет страница на МВР лично мнение на министъра на вътрешните работи в оставка е повод прокуратурата да напомни, че в РБ има законоустановен ред за взаимодействие между правоохранителните и правоприлагащите институции”.

От прокуратурата смятат, че осъществяване на комуникация чрез медиите по никакъв начин не допринасят за ефективно противодействие в борбата с престъпността. 

Изразяваме очаквания, че като министър на вътрешните работи в оставка г-н Бойко Рашков ще изпълни задълженията си за осъществяване на законовите правомощия на МВР по разкриване и превенция на престъпността, пише в писмото.

Сигналът на Рашков срещу Гешев - димка или реална атака? (ОБЗОР)

Прокуратурата винаги е била и е в готовност да съдейства за ефективното противодействие срещу престъпността, особено когато са налице примери за тежки престъпления като регистрираните само в рамките на изминалия месец юли 2022 г.:

30.07.2022 г. – Грабеж на 86-годишна жена в с. Скутаре, Пловдивско,

29.07.2022 г. – Убийство с цел грабеж на 82-годишен мъж в с. Микрево, Благоевградско;

26.07.2022 г. – Умишлено убийство на 44-годишен мъж в с. Еница, Плевенско;

26.07.2022 г. – Убийство, извършено с особена жестокост на 61-годишен мъж край гр. Мизия, Врачанско;

Нападение и побой на таксиметров шофьор във Велико Търново, извършени по хулигански подбуди от 18-годишен младеж;

Побой над 73-годишен жител на с. Галиче, Врачанско, и други.

От прокуратурата заявяват, че единственият „враг“ е бил и ще продължава да е престъпността.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено