Открийте ни и в

България

Прокуратурата пак поиска ОАЕ да екстрадира Божков заради безредици на протестите

Според държавното обвинение Васил Божков е организирал безредици на площада до президентството миналото лято

публикувано

на

Министерството на правосъдието е подало нова молба за екстрадицията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков от ОАЕ заради предизвикването на безредици на протестите през лятото на миналата година в София, съобщиха от Специализираната прокуратура, като подчертаха, че искането е по настояване на обвинението.  

Към вече предявените 18 обвинения към Божков, прокуратурата добави и “организиране на безредици по време на протестите срещу правителството и главния прокурор, започнали миналото лято”.

Със събиране на доказателства по случая от там оправдават и подслушването на участници в протестите, за които последно силовият министър Бойко Рашков говори в неделя.

Васил Божков – на свобода в Абу Даби, но е със забрана да напуска ОАЕ?

Новото обвинение срещу Божков идва 11 дни, след като той обвини прокуратурата, че предмети от иззетата му колекция от антики са се появили на черния пазар за антики.

Уточнява се, че “на 13 юли срещу Божков е образувано досъдебно производство за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група. Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за това, че бизнесменът с цел лична облага ръководил група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително”.

Събраните доказателства сочели, че Божков е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Целта била да ескалира напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад пред президентството.

"Шпигел" за протестите в България: Чаровната тиква не си тръгва лесно

“В хода на воденото разследване са приложени множество способи, целящи установяване на обективната истина, съпричастността на конкретни лица към престъпното деяние, както и установяване ръководителя на групата и начина й на функциониране. В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на гражданите, бе наложена и необходимостта от прилагане на множество специални разузнавателни средства”, признават от прокуратурата.

В съобщението се уточнява, че подслушвания е имало само на лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА