Открийте ни и в

Твоят глас 2022

Прокуратурата предложи на МВР и ДАНС общо звено за изборите

Обвинението цели подобряване на координацията между институциите за законосъобразното протичане на вота

публикувано

на

Иван Гешев поиска имунитета на кандидат-депутат, шофирал дрогиран

Ръководството на Прокуратурата е изпратило писмо до служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на Държавна агенция “Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев, в което предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено за предстоящите избори за Народно събрание.

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите. През годините работата му е показала добри резултати и практики, които са в интерес на българските граждани, съобщиха от прокуратурата.

Обхватът на действието на звеното по традиция е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

“В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. Затова компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани”, посочват от прокуратурата, допълвайки, че “само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено