Открийте ни и в

Любопитно

Прокурорка помля Харви Уайнстийн: Мачкал е жените като „мравки“

публикувано

на

Снимка: БТА

Прокурорите в процеса за изнасилване срещу Харви Уайнстийн, който се води в Ню Йорк, обвиниха низвергнатия холивудски продуцент, че е злоупотребявал с властта си, за да си набавя жени „за еднократна употреба“, смятайки, че ще му се размине безнаказано, съобщи Ройтерс.

„Обвиняемият се е смятал за господар на Вселената. За него свидетелките са били просто мравки, които може да стъпче без последствия“, заяви заместник-прокурорката Джоан Илуци-Орбон в заключителната си пледоария.

Илуци-Орбон не пропусна да изтъкне и липсата му на човешко състрадание към жертвите.

Заключителната пледоария е последният шанс на прокурорите да убедят съдебните заседатели в състав седем мъже и пет жени във вината на Харви Уайнстийн.

Очаква се разискванията на съдебните заседатели да започнат във вторник. Ако те решат, че бившият продуцент трябва да бъде осъден за хищническо сексуално насилие, Уайнстийн може да прекара остатъка от живота си в затвора.

67-годишният Харви Уайнстийн е обвинен, че през 2013 г. е изнасилил в хотелска стая в Ню Йорк мечтаещата да стане актриса Джесика Ман, както и в принудително склоняване към орален секс на бившата асистентка на продукция Мими Хейли през 2006 г.

По време на процеса – ключово събитие за движението #Me Too, двете жени дадоха емоционални свидетелски показания, заедно с няколко други обвинителки, призовани от прокурорите с цел да изтъкнат хищническото сексуално поведение на Харви Уайнстийн.

В заключителните си изказвания ден по-рано защитата на бившия продуцент се опита да омаловажи показанията им, представяйки свидетелките като ненадеждни.

Уайнстийн, който реши да не се явява като свидетел, отрича обвиненията и твърди, че каквито и да е сексуални отношения да е имал с жените, те са били по взаимно съгласие.

От 2017 Харви Уайнстийн беше обвинен в сексуални посегателства от над 80 жени.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Български учен с хипотеза: пандемиите в историята винаги са свързани с климатични промени

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. nauka.bg

Пандемичните цикли в исторически план са свързани с големи климатични промени. Това каза в интервю за БТА историкът проф. Иван Лазаров – преподавател във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“. Той е дългогодишен ръководител на Катедрата по стара и средновековна история, както и на Научно- изследователския център „Търновска книжовна школа“.

Епидемиите от чума през средните векове са причина за намаляване на населението в Западна Европа, а това предизвиква остър дефицит на работна ръка, заради което цената на наемния труд се повишава, смята историкът.

В народните вярвания черната болест е била особено отмъстителна към нечестни търговци, лихвари, разбойници, прелюбодейци, осквернили брачния чертог.

Във фолклора се е вярвало, че от чумата може да се спасиш и да я умилостивиш, ако къщата, дворът, кошарите и оборите бъдат почистени. С появата на чумата преставали и всякакви кражби, припомня той.

Историческата памет на народите, писмените извори, отчасти и археологическите материали са запазили данни за три големи пандемии от чум, разказва проф. Лазаров.

Първата е от 6 век, при управлението на византийския император Юстиниан Първи /527 – 565 г./. Чумата започва в Западна Евразия и Северна Африка и достига своя връх между 541-544 г. Съвременници твърдят, че само в столицата Константинопол е имало дни, в които умирали по 10 000 души. Интензивността й спада с оредяване на населението и чрез създаването на частичен имунитет сред оцелелите.

Въпреки това, през следващите два века се запазват локални чумни огнища, които припламват и вземат хиляди жертви на всеки 8-10-20 години. Юстиниановата чума опустошава Източната римска империя , а Балканите обезлюдяват и се превръщат в „скитска“, „мизийска“ пустиня. Човешките, стопанските и военните ресурси са изтощени и Византия търпи редица териториални загуби във войните с Персия и арабите.

Заради епидемията император Ираклий /610-641/ отворил границите на империята и да позволи на „варварите“ да се заселят на териториите на юг от Дунав. Славяните от Панония – днешна Унгария, и от Дакия – днешна Румъния, навлизат и се установят в централните и западните части на Балканите. Империята се нуждаела от жизнено и здраво население, което да произвежда стоки, да плаща данъци, да търгува, да служи в армията и затова се примирява с варваризацията на тези земи.

Втората чумна пандемия е през 14 век. Появила се е в Китай и по търговските пътища, сухоземни и морски, за няколко години достига до Европа.

През 1347/1348 г. генуезки кораби пренасят чумата първоначално в пристанищата, а оттам тя плъзва из цяла Европа. Разпространението и? започва от Кафа в Крим през 1345-1347 г. За няколко години умират повече от 23 милиона души. Данните са събрани през 1351 г. по заповед на папа Климент Шести. Чумата продължава да взема жертви чак до 16 век, на интервали от 10-20 години. Учените пресмятат, че през този период са загинали над 30 милиона европейци.

Възникването на огромната монголска империя на Чингиз хан и неговите наследници е другият основен фактор за разпространението на чумата в Евразия. Според запазени сведения в периода на експанзията през 13 век, монголите водели своеобразна „бактериологична“ война. Те хвърляли с метателни машини трупове на умрели хора и животни в обсадените градове или пък потапяли върховете на стрелите си в кръвта на умрели от различни болести , а ранените и починалите от тях се превръщали в приносители и разпространители на зарази.

За България доминиканският монах Винсент от Бове, библиотекар на френския крал Людовик Девети, пише, че през 1235 г. във Франция имало „велик глад“ и силна епидемия от „свещен огън“, т.е. чума. През 1236 г. френски рицари пристигат в Константинопол да воюват срещу съюзените сили на цар Иван Асен Втори и никейския император Йоан Трети Дука Ватаци, които обсаждат града. През следващата 1237 г. българският владетел обръща оръжието си срещу Никея и се съюзява с латинците. Именно тогава, вероятно чрез някой от рицарите, болестта прониква сред най-близкото обкръжение на цар Иван Асен и от нея скоропостижно умират съпругата му царица Анна-Мария Арпад, патриархът Йоаким и синът му Петър.

Пандемичните цикли до голяма степен са свързани с големи климатични промени, които са предизвикани от космически сили, неподвластни на човешката воля. Юстиниановата чума стихва окончателно през втората половина на 8 век, когато започва т.нар. климатичен оптимум. Постепенно времето се затопля, реколтите се увеличават, изхранването и условията за живот се подобряват, а населението нараства.

През 14 век започва т.нар. малък ледников период – студени зими, редуващи се със засушливи лета. Много реки пресъхват, реколтите се влошават. През първата половина на столетието редица селища в Североизточна България престават да съществуват, като хората се преселват на юг в търсене на препитание. Засилва се гладът – поради недохранване средният ръст на хората намалява. Болестите стават все по-чести и опустошителни. Комбинацията „лош климат – пандемия“ в крайна сметка улеснява османското завоевание и унищожаването на средновековната българска държавност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Атомни бомби и китови акули: Учени откриха как да изчисляват възрастта на най-едрата риба в света

публикувано

на

от

Виж цялата статия
biogeodb.stri.si.edu

Китовите акули – най-големите риби в света с ключова роля в екотуризма, имат своите тайни. Една от тях е колко дълго живеят. Сега учени съобщават, че са открили как да изчисляват възрастта им, благодарение на тестовете на атомни бомби от времето на Студената война, предаде Ройтерс.
Чрез измерване на нивата на въглерод-14, естествено срещащ се радиоактивен елемент, който е и страничен продукт от ядрени експлозии, изследователите са определили, че отличителните ивици в хрущялните прешлени на акулите се формират годишно, подобно на растежните пръстени на дърветата.
Учените са запознати със съществуването на тези пръстени, както и че броят им се увеличава с напредването на възрастта на акулите. Досега обаче оставаше неясно дали те се появяват годишно или на всеки шест месеца.
За целите на изследването специалистите са сравнили
нивата на въглерод-14 в хрущялните пръстени с данни за колебанията в глобалното присъствие на радиоактивния елемент по време на ядрените изпитания през 50-те и 60-те години на миналия век.

„Тези повишени нива на въглерод-14 първо насищат атмосферата, след това океаните и чрез хранителната верига попадат в животните, генерирайки натрупването им в структури като хрущялните прешлени на китовите акули“, обяснява Джойс Онг, ръководител на изследването от университета Рътгърс в Ню Джърси в публикация в сп. „Frontiers in Marine Science“.

Учените вече разполагат със средство за изчисляване на възрастта на китовите акули – ключов показател за опазването на застрашените гиганти, отчитайки, че един пръстен се равнява на една година.
Специалистите са тествали нивата на въглерод-14 в мъртви екземпляри, чиито останки се съхраняват в лаборатории. Най-старият изследван екземпляр е живял 50 години, като специалистите допускат, че продължителността на живота на китовите акули може да достигне до 100 години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Принц Чарлз и Камила празнуват 15 години брак

публикувано

на

от

Виж цялата статия
БТА

Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила, херцогиня на Корнуол, празнуват петнадесет години от сватбата си в Шотландия, съобщи ДПА.
Няма планирани тържества и публични събития за годишнината заради ограничителните мерки за пандемията от коронавируса. Самият принц Чарлз бе заразен с вируса и излезе от изолация миналата седмица. Камила също бе в самоизолация до понеделник.

По повод годишнината „Кларънс хаус“ публикува снимка на принц Чарлз и Камила от сряда. Двамата позират пред резиденцията си Бъркхол в Балморал, Щотландия с двете кучета на Камила – Блубел и Бет.

Чарлз, който е на 71 години и Камила, на 72 г., се ожениха през 2005 г. след дългогодишна връзка, която предизвика доста полемики. След женитбата Камила се възприема като безспорен член на британското кралско семейство.

Британският престолонаследник се ожени за лейди Даяна Спенсър през 1981 г. Бракът им обаче бе помрачаван през годините от слуховете за продължаващата връзка на принц Чарлз с бившата му приятелка, омъжената по онова време Камила Паркър-Боулс.

През 1992 г. правителството обяви, че принц Чарлз и принцеса Даяна смятат да се разделят. През 1997 г. тя издъхна в болница, след като бе тежко ранена в автомобилна катастрофа в Париж

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada